Touretappe kan Zeeland vanalles opleveren

Unknown-3Het Zeeuwse provinciebestuur – of wat er nog van over is – heeft laten berekenen dat de aankomst van de Tour de France-etappe op 5 juli op Neeltje Jans de Zeeuwse economie wel eens drie miljoen euro kan opleveren. Dat bedrag is afgeleid van gegevens uit Rotterdam waar in 2010 bij de Tourstart elke geïnvesteerde euro een drievoud aan revenuen opleverde. Dat wetend rechtvaardigt volgens GS het feit om een kwart miljoen euro extra uit te trekken voor het evenement dan de 70 mille die eerder voldoende werd geacht. De extra kosten gaan vooral zitten in veiligheidsvoorzieningen.

Tja denk ik dan, als je nu wel weet wat de opbrengsten in Rotterdam bij benadering waren, dan had je ook wel kunnen vragen naar de kosten van de veiligheidsvoorzieningen, die – neem ik aan – ook in Rotterdam pittig zullen zijn geweest.

Ach, wat mij betreft mag de koers der Fransen Zeeland aandoen, maar vertrouwen in het rekenwerk van de provincie Zeeland heb ik niet. Het kan drie miljoen opbrengen. Ja, maar het kan er ook twee zijn of nog minder. Als het weer tegenzit en het verwachte publiek wegblijft. Of als er weer groepen Duitsers op Schouwen neerstrijken die zich niet kunnen gedragen of of of. Wat de Giro uiteindelijk Zeeland gebracht heeft is ook nooit echt berekend. Een ton of vier heb ik wel eens horen waaien, maar dat was het dan ook wel.

En dat de doorkomst van de tourkaravaan zoveel toeristen extra gaat opleveren. Ach, waarom dat zo aandikken. Die Vlamingen en Duitsers komen echt niet omdat ze Zeeland op tv hebben gezien bij een touruitzending. Die zouden toch wel gekomen zijn en Fransen en Italianen, die verwacht ik echt niet en masse.
Nou ja, laat ons hopen dat het 5 juli een mooie dag wordt, een dure weliswaar, maar een mooie, zonnige dag. Met een beetje wind om de koers interessant te maken.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Touretappe kan Zeeland vanalles opleveren

  1. Ard Kramer schreef:

    Bij dit soort activiteiten wordt ook volop gebruik gemaakt van rendementsdenken vooral over wat gaat gebeuren. Aangezien voorspellen moeilijk is, vooral van de toekomst, ga ik er geen aandacht aan besteden. Ik ga van de koers genieten en dat is gelukkig niet in rendement uit te drukken, dat zit gelukkig van binnen waar niemand bij kan.

  2. Flip Feij schreef:

    Grappig was, dat in de Zeeuwse staten ook nog werd gevraagd naar het rendement van de dag na de étappe-finish op Neeltje Jans. Er zou toch ook weer vertrokken moeten worden? Ben even kwijt welke spuit 11 hier informeerde…

Reacties zijn gesloten.