Het Zeeuwse coalitie-akkoord in wording

pzl-logoWaarom moet het in Zeeland zo lang duren voor er een nieuw College van Gedeputeerde Staten is? Waarom moet de kiezers wachten tot begin juli? Nou ja, dat heeft natuurlijk alles te maken met de rampspoed die het zittende college veroorzaakt heeft. Met een Sloeweg, een te dure touretappe, de sanering van Thermphos, die meer en meer gaat kosten, de extra kosten voor de Tractaatweg (ga daar maar vanuit), het onder water zetten van de Hedwigepolder (die ook wel wer veel duurder zal uitpakken dan dat de Belgen willen vergoeden) en meer van zulks.

Dan heb ik het nog niet gehad over de fusie van Scoop en Bieb (die ook wel weer duurder wordt), extra kosten voor de ambtenarenafvloeiingsregeling door processen en weet ik al niet meer. Nee, de coalitiepartijen hebben de tijd nodig om alle kasten in het provinciehuis te doorzoeken voor de bekende lijken. Kost wat kost moet voorkomen worden dat er nog meer uit de kasten rollen…

Enfin, begin juli mag de vertegenwoordiger van de koning, heer Polman, zijn nieuwe bestuursploeg presenteren. Oude wijn in nieuwe zakken, met uitzondering van een aankomende CDA-bestuurder die zijn falende en weggezonden collega heeft moeten vervangen. Voor het overige, zo schat ik in, verandert er weinig.

Programma

Programmatisch zal er ook weinig veranderen. Samen met bevriende journalisten en politiekers heb ik een lijstje van programmapunten geformuleerd die in het coalitieakkoord (mogelijk in iets andere formuleringen( een plekje zullen vinden. Een opsomming:

-De Bio-based economy wordt topprioriteit: uienschillen maken van op land gekweekte tong als grondstof voor bieten

-Mocht het onderzoek naar het Sloewegdebacle zeer negatief zijn,dan communiceren we daar pas over na verkiezingen van 2019
GS van Zeeland wordt eerste college dat staand vergadert (Senior krijgt hometrainer)

-We blijven ons volop inzetten voor de WCT en een Tweede Kerncentrale in Borsele (indien nodig).

-Over Scoop en Impuls mag niet negatief gecommuniceerd worden.

-De Oesterpartij moet weer groots zijn en plaatsvinden op het abdijplein, niet in een achterafhoekje

-Nu Karla Peijs weg is kunnen alle dienstauto’s gewoon allemaal weer dikke BMW’s zijn

-De klinisch zorg in Zeeland wordt in zijn geheel overgedragen aan Henk van Koeveringe. Om er vanaf te zijn.

-Wij zullen elkander, altijd en immer, de hand boven het hoofd houden, no matter what…

-GS van Zeeland streven naar een Touretappe in elke oneven jaar.

Het is maar een greep, maar let maar eens op.
Overigens is het wel een beetje vreemd dat over dat akkoord zo geheimzinnig gedaan wordt terwijl het zo goed als zeker in druk al klaar is. Zo kondigt de PvdA in Zeeland, of wat er nog van over is, een ledenvergadering aan op 25 juni waar het akkoord vanaf 19.00 uur voor belangstellenden gereed zal liggen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Het Zeeuwse coalitie-akkoord in wording

 1. Peter Urbanus schreef:

  geweldig wederom

 2. Flip Feij schreef:

  Mooie opsomming, Grem.

  Volgens Kees van Beverens opvolger Jo-Annes de Bat wordt de resterende tijd benut voor overleg met oppositie en maatschappelijke organisaties. Dat heeft de schijn van damage control avant la lettre. Wie zouden dat zijn? Overleg met de oppositie lijkt geleerd van Rutte-Samsom, maar in Den Haag was en is dat gepolder noodzaak wegens onvoldoende steun in de Staten-Generaal, in Zeeland zal dat ongetwijfeld (ook) leiden tot: “We zullen het samen moeten doen. De economie vertoont een opgaande lijn, maar we hebben gezien hoe snel internationale dreigingen zich ook aan onze schone provincie kunnen meedelen. SP, PVV en lokalo’s zullen – zo ze al gevraagd worden – als enige weigeren op voorhand mee te praten over het coalitieakkoord. Niet dat je ze dan in de statenzaal nog hoort, maar enfin. Oude wijn in vrijwel dezelfde zakken, zei je al.
  En maatschappelijke organisaties? Brabantse en Zeeuwse werkgevers, Delta, Seaports, Milieufederatie, Bouwend Zeeland, MKB, onderwijs, toeristische sector, Scarlet Kwekkeboom en Henk van Koeveringe. “Zijn we nog iets vergeten, jongens?”. Oh ja, praten met gemeenten en waterschap over een front tegen het gestreef naar nieuwe landsdelen!

  Te vrezen valt eigenlijk dat niemand met een digitale en/of culturele agenda van enige diepgang komt of met een plan om alle 1900 mariniers metterwoon in Zeeland gevestigd te krijgen danwel een voornemen om de wegkwijnende regionale media te redden met een groundbreaking communicatie initiatief.

  “Zeeland Anders” luidt de speciaal voor de Neeltje Jans-finish verzonnen slogan. Hoe kom je erop? En: anders dan wat?

Reacties zijn gesloten.