Zorg en de dooie mus van Vlissingen (met naschrift)

imagesValt de term “Ziekenhuis” op Walcheren, dan breekt telkenmale de hel los. Vandaag ook weer. Amper heeft Van Koeveringe zijn plan voor de redding van het ziekenhuis in Vlissingen voor de camera’s van Omroep Zeeland toegelicht – nou ja, eerder gepromoot of knettert het weer van een andere kant in de PZC waar CZ gespeeld verontwaardigd heeft te melden dat het best wil meewerken aan een redding van de klinische zorg op Walcheren, maar dan niet met bestuursvoorzitter Huybert van Eck van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, want in die man heeft de verzekeraar geen vertrouwen meer.

Oh, dat wordt zomaar even publiekelijk gesteld.
Ziekenhuiswoordvoerder Dick Bosscher weet van niets en zo zijn er meer bij ADRZ. 
Wat is dit, een openbare terechtstelling van een verzekeraar?
Kan CZ dit wel stellen? We praten niet meer met die man, we willen niet meer met hem van doen hebben. Wordt tegenwoordig door verzekeraars bepaald welke ziekenhuisbestuurders of -directeuren te pruimen zijn of niet. Zijn ziekenhuisorganisaties zelf niet meer gemachtigd om te bepalen wie het schip zeilt of -in het ergste geval – op de klippen laat lopen? Gaat de machtige verzekeraar dat bepalen? Zo ja, dan is er met ons ziekenhuisbestel iets wezenlijks mis.

Ik ken Van Eck niet anders dan uit de krant. Een ziekenhuisbestuurder zoals er velen zijn. In november las ik een interview van Rolf Bosboom met de man en vond hem redelijk oprecht en nuchter. Een man ook die ADRZ een beter imago wilde bezorgen, die niet meer dat in overkanten dacht en wilde werken aan de uitbouw van de samenwerking met Zorgzaam. Mooi prima. Kritisch was hij over het volumedenken in ziekenhuisland, iets wat Zeeland geen goed doet. Mooi,prima, dacht ik dat lezend.
Wat Van Eck heeft uitgevreten weet ik niet.
De PZC meldt dat ook niet.
Er wordt wat gezegd over het werk van de commissie Slenter die van minister van Volksgezondheid Schippers de opdracht gekregen heeft een toekomstplan te maken voor de Zeeuwse gezondheidszorg, dat deze zomer klaar moet zijn. De commissie gaat in mei met Zeeuwse stakeholders in gesprek voor dat plan. Zou CZ gepikeerd zijn omdat ADRZ gekozen heeft voor het behoud van een voorziening in Vlissingen en geen nieuwbouw in Middelburg en dat met het oog op de kosten in zee gegaan is met Van Koeveringe? Ik lees dat niet, maar kan het me wel voorstellen, maar zeg dat dan. Maar nee, beschadig een ziekenhuisdirecteur en ga over tot de orde van de dag…dat kan natuurlijk niet.

En Van Koeveringe?
Ach, drie jaar geleden zou die nog borg staan voor een groot deel van de bekostiging van dat nieuwe ziekenhuis in Middelburg, maar omdat de man zijn beleggers (zo werd dat gezegd zijn beleggers) niet voldoende kon beschermen ging die deal niet door.
Nu meldt Van Koeveringe zich voor de renovatie van het ziekenhuis in Vlissingen. Met dat project zou al in december van dit jaar kunnen worden begonnen. De modernisering (en verkleining!) wordt bekostigd door Zeeland Investments Beheer, de investeringsmaatschappij van Henk van Koeveringe. De totale investering bedraagt twintig miljoen euro. En mr Roompot denkt de helft van dat bijeen te kunnen brengen met crowdfunding waarbij de beleggers (zijn beleggers) een rendement op de investering van vijf procent beloofd wordt(als het echt zo hoog uitpakt, waarom schikt Van Koeveringe zijn club dan niet zelf dat bedrag denk ik dan? Teveel risico?. Investeren kan vanaf 2500 euro, dus zegt de recreatie-mogol, elke Zeeuw kan meedoen. Nou of het zo’n vaart gaat lopen met dat beleggingsfonds, waar Karla Peijs toezichthouder van moet worden, durf ik nog wel te betwijfelen.
Uit de poll van Omroep Zeeland vindt meer dan 80 procent van de reflectanten dat Van Koeveringes financieringsopzetje niet als de geijkte manier wordt gezien om de zorg in een groot deel van Zeeland te financieren.
Mensen in Vlissingen die denken dat met een roompottisering van het ziekenhuis de zorg in de havenstad (en de rest van Walcheren) wordt veiliggesteld kunnen zich makkelijk blij maken om ..niets, om een dooie mus.

En meneer Van Eck, die is inmiddels zijn job kwijt.
Hem wordt de hoge schuldenlast van ADRZ nu aangewreven.
Aangezien meneer naar alle waarschijnlijkheid niet voor niets zijn post verlaat zal die schuld nog wel iets verder oplopen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.