Hulst overvallen, maar niet heus…

Unknown-2In Hulst roepen ze graag en vaak “Moemeoekèn” als er in een andere gemeente een initiatief genomen wordt waar ze in Hulst nog niet eerder aan gedacht hadden. Nou, de komende maanden kregen ze in Hulst onverwachts iets waar ze in Terneuzen al jaren naar aan het toewerken zijn; een supermarktoorlog, bedoel ik dan.

Want die gaat zeker in de Reynaertstad losbarsten nu het college van Burgemeester en Wethouders van Hulst werd overvallen door de manoeuvres van een slimme projectontwikkelaar uit Lochem of all places. Die heeft van de Raad van State toestemming gekregen om in Hulst, naast tuincentrum Life and Garden twee winkelruimten te bouwen waarin in plaats is voor drie bedrijven. B en W van Hulst hadden de aanvraag van Reggestede Projecten enige tijd terug botweg afgewezen omdat dergelijke detilhandelsactiviteiten niet pasten in het bestemmingsplan Buitengebied. De projectontwikkelaar ontdekte echter dat dat plan juridisch verre van dichtgetimmerd bleek en stapte – met een gedegen argumentatie – naar de Raad van State en met succes.

Hulst kan nog in beroep gaan, maar weet dat het een verloren zaak zal zijn. Wethouder Jean Paul Hageman liet daar deze week tijdens de vergadering van de commissie ruimte geen twijfel over bestaan. “We kunnen in beroep gaan bij de Raad van State, maar de slagingskans is klein. Bovendien zouden we een flinke claim van de projectontwikkelaar kunnen krijgen, vanwege vertraging van de bouw.”

Dus krijgen we in Hulst, in het buitengebied, een nieuw winkelcentrum van 5500 vierkante meter met ondernemingen, die onder in de markt opereren. In Hulst werd er geheimzinnig gedaan over de naam van die bedrijven, maar dat was – denk ik – toch wat meer voor de bühne. De Duitse super Lidl en de Action zullen er komen, waarmee er weer twee bedrijven uit de Hulster binnenstad vertrekken naar buiten.

Komt nog bij dat Hulst in het recente verleden ook nog een aantal supermarktuitbreidingen buiten de kern Hulst ietwat wist te traineren. Die zaken moesten genoegen nemen met een marginale meteruitbreidingen en als er nu – door een maas is de eigen regelgeving – wel grootschalige detailhandel mogelijk is op een nimmer voorzien terrein, dan wordt dat toch wel een beetje pijnlijk voor het Hulster bestuur.

Dat er dan vervolgens tegenover de commissie ook nog gesteld wordt dat alles kwam als een totale verrassing, dan durf ik dat best met een korrel zout te nemen. Immers de aanvraag van Reggestede – onderbouwd en al, compleet met schetsen – moet al geruime tijd op het stadhuis hebben gelegen, want in eerste instantie kreeg de Lochemer ontwikkelaar toch een nadrukkelijk nee te horen. Dit verhaal krijgt zeker nog een staartje…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Hulst overvallen, maar niet heus…

  1. Wim Diepeveen schreef:

    Wir haben es nicht gewusst?

Reacties zijn gesloten.