Ons nieuwe integere provinciebestuur

Unknown-1Mooi, zo’n bericht in het NRC dat de nieuwe gedeputeerden van Zeeland straks zo goed als zeker integere mensen zullen zijn. Nou ja, daar mogen we vanuit gaan, want ze worden net als aankomende bestuurders in Friesland, Gelderland Noord-Brabant, Noord-Holland en jaja Limburg gescreend door een commercieel onderzoeksbureau, dat door die provincies is ingeschakeld. En wat gaat zo’n bureau dan doen, nou die leggen de kandidaat-gedeputeerden een vragenlijst voor en ze worden een diepte-interview afgenomen, wat dan de basis vormt voor een risico-scan.

“Hoe integer bent U op een schaal van honderd?”
“Bent U een beetje integer of helemaal?”
“Is uw hond integer?”

Welja, dan bent U ook integer.
Een vragenlijstje, een interview.
Ga toch vissen. Daarmee wordt absoluut niet mee bepaald of iemand al dan niet integer is.
Integere handelen vergt een grondhouding,
Integer zijn is een karaktertrek, dan ben je of je bent het niet.
Een beetje integer zijn bestaat niet.

En als mensen, wat dat zijn bestuurders ook, gevraagd wordt integer te zullen handelen, dan zullen ze allemaal daarop bevestigend antwoorden. Jos van Rey deed het, René Roep deed het, zelfs Jacques Damen noemde zichzelf integer tot het tegendeel bewezen werd. Zelfs burgemeester Heijman van Bussum, die maanden achtereen oneigenlijke woningkosten in zijn zak stak waar hij geen recht op had, zal zichzelf categoriseren als een integer mens. En dan moet je weten dat burgemeesters zelfs nog gescreend worden door de AIVD.

De lijst van vermeend integere bestuurders is lang en dan hebben we het nog niet over bestuurders die een beetje integer zijn. bestuurders die in het ene gremium waar ze zitting hebben vragen stellen waar ze in een andere bestuursorgaan waar ze in zitten profijt van kunnen hebben en die denken dan dat ze toch integer zijn. Nou ja, er lopen er een stel in Zeeland rond die rustig dagelijks doen wat eigenlijk helemaal niet kan.

Het idee om kandidaat-gedeputeerden kwam in Friesland van de CdK aldaar. Welnu hier zal het ook wel uit de koker van integriteitspaus Han Polman komen. Zit er dik in.
Krijgen we met vermeend integere bestuurders een beter bestuurlijk bestel in Zeeland?
Ik vrees van niet. Wat?
Ik weet zeker van niet.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Ons nieuwe integere provinciebestuur

  1. Jeroen schreef:

    Integriteitspaus Polman, die er niet voor terugdeinst om een Raad van Commissarissen onder druk te zetten zodat zij een kritische directeur ontslaan. Kun je straks nog zoveel frisse integere gezichten hebben, 1 rotte appel is teveel.

  2. Frank Kuijpers schreef:

    Een rekentoets zou in Zeeland beter passen.

Reacties zijn gesloten.