Aannemer vd Poel claimt tonnen bij Terneuzen

UnknownAannemingsbedrijf Van der Poel wil geld zien van de gemeente Terneuzen, omdat het tot nu toe geen appartementencomplex heeft kunnen bouwen op het Kanaaleiland in Sas van Gent en dat ook wellicht nooit zal kunnen doen. Toch had de aannemer er goede hoop op de bouw van 18 appartementen aan het water toen het in 1999 verschillende kavels aankocht nabij het oude kanaalsluis van de toenmalige gemeente Sas van Gent, waar Jan Lonink destijds nog roerganger was. Van der Poel telde voor de grond ruim 435.000 gulden neer, geld wat ze nu op zijn minst terug wil vangen. Want ja, hoewel de gemeente destijds er gewoon van uitging dat de bouw kon worden uitgevoerd, bleek er toch een flinke kink in de kabel te komen.

Na een beroepszaak in 2000 kwam de gemeente met de mededeling dat de bouw van het appartementencomplex op die plek planologisch toch niet mogelijk was. De Raad van State bekrachtigde dit gegeven nog eens in een beroepszaak eind 2002.

De reden voor het niet doorgaan van de bouw draaide ook niet om puur ruimtelijke geschillen, maar had direct te maken met de aanwezigheid van de chemische fabriek Zuidchemie op schootsafstand van de bouwsite. Een fabriek die bij tijd en wijle goed te ruiken valt en over die zogenoemde geurhinderoverlast – een milieucriterium in de regelgeving – had Terneuzen tegenover de koper niets, maar dan ook niets gemeld.

Van der Poel heeft in verschillende procedures nog geprobeerd te redden wat er te redden viel, maar tevergeefs. Een tweede bouwvergunningaanvraag werd afgewezen en ook de Raad van State wilde geen appartementen in de buurt van de fabriek. Het laatste vonnis in de zaak dateert van september 2012. Van der Poel meent dat nu de tijd rijp is om de gemeente (Terneuzen nu, omdat Sas van Gent daarin is opgegaan bij de herindeling in 2003) aansprakelijk te stellen voor het tekortschieten in de nakoming van de koopovereenkomst voor de grond. Bouwgrond die niet te bebouwen bleek. Van der Poel wil zo spoedig mogelijk geld zien (hoeveel precies is nog niet duidelijk, maar op zijn minst het bedrag van de grondtransactie met gebruikelijke opslag) en hoopt op een buitengerechtelijke oplossing van het geschil. Blijft die uit, dan zal een rechter uitspraak moeten doen.

De claimbrief dateert al van enkele weken terug en is in de verschillende gremia van de gemeente Terneuzen (nog) niet publiekelijk aan de orde geweest. Wellicht heeft het schrijven als stok achter de deur gediend om de gemeente Terneuzen snel planologisch ruimte te laten scheppen voor het inmiddels al tal van malen aangepast projectplan voor de ontwikkeling van een woon-en winkelcentrum aan Kennedy-West waarin Van der Poel ook grote belangen heeft. Enkele weken terug werd voor dit project het sein op groen gezet (slechts enkele fracties waren tegen). En dat is toch opmerkelijk, omdat de gemeentelijke adviseurs op ruimtelijke gebied (RBOI) reeds in juli 2010 hun bedenkingen bij het project hadden geventileerd. Die adviezen zijn evenwel nooit aan de raad van Terneuzen voorgelegd. RBOI waarschuwde voor een ontwrichting van de supermarktmarkt in Terneuzen als er een Agrimarkt komt in Kennedy-West, hetgeen de bedoeling is. Schuitema (C1000/Jumo) heeft al aangekondigd zich hiertegen te zullen verzetten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Aannemer vd Poel claimt tonnen bij Terneuzen

  1. D.E. Tollenaar schreef:

    Kan me zo voorstellen dat dit mogelijkerwijs een wethouder in een ietwat moeilijke positie zal kunnen brengen…

  2. Erg interessant om te lezen!
    Groet Cees

Reacties zijn gesloten.