Het sarcasme vd gedeputeerde van fietsen&faillissementen (herziene versie)

th_84d3103e6b09f4801b9f6d2d299003c2_1427533372_DSC77761Ben de Reu, de PvdA-gedeputeerde voor fietsen en faillissementen, wordt erg vrijmoedig.
Bij het riskante af. Het lijkt alsof de condoomprikkende sociaal-democraat inmiddels vergeten is hoe groot het pak op de donder was dat hij kortgeleden kreeg. Het deert hem niet, glijdt van zijn rug als water van een beboterde walrus.

Terwijl maandag nog zeer diep gezucht werd om en over de verspeelde miljoenen voor de Slotweg, het vertrek van gedeputeerde Cees van Beveren en hoe nu verder – De Rue zat tijdens het debat veelal met zijn I-padje te spelen – brengt De Reu olijk de boodschap dat de organisatie van het Zeeuwse deel van de touretappe op 5 juli ook duurder uit zal vallen. “Maar”, schampert De Reu, “het zal niet in de miljoenen lopen.”

Inmiddels is wel duidelijk dat de provincie Zeeland en dus De Reu de kosten voor de touraankomst op 5 juli schromelijk zwaar heeft onderschat. De PvdA-gedeputeerde liet dat maandag tijdens een commissievergadering zonder enige gene weten. In plaats van 70.000 euro heeft de provincie 320.000 euro nodig om de aankomst van de tweede etappe van de Tour de France op Neeltje Jans te kunnen betalen. Waren die verhoudingen ook van toepassing geweest op de overschrijding van de kosten van de Slotweg, dan zou die nu geen 50 miljoen, maar pakweg 250 miljoen euro hebben gekost.
Volgens De Reu lopen de veiligheidskosten voor het evenement veel hoger op dan geraamd. Nou ja, lijkt me stug dat dit niet voorzien had kunnen worden, omdat nog maar kortgelee de Giro door het Zeeuwse trok, een spektakel dat zeker zo veel veiligheidsmaatregelen met zich meebracht.

De totale kosten voor het organiseren van de Touretappe naar Neeltje Jans passeren nu dik de 1 miljoen euro. Provincie Zeeland betaalt daarvan 320.000 euro, het bedrijfsleven 640.000 euro en het Rijk 250.000 euro. Een half miljoen euro gaat naar de organisator van de Tour de France, de ASO.

De overschrijdingen, de luchthartigheid van bestuurders om over hun fouten heen te stappen, het immer zo laat met informatie komen naar de Staten en het volk vind ik slecht, aanmatigend en kwalijk. Ik zei het eerder al.
Ik vind dat niet kunnen.
Ik vind dat van een sarcasme getuigen dat ongepast is, zeker in het licht van al die andere misstappen van dit bestuursclubje.
De Reu affronteert de Zeeuwen met dit soort oprispingen en degradeert zichzelf tot een onverschillig salon-socialistje dat er maling aan heeft dat de bekostiging van zijn hobby voor rekening komt van de Zeeuwse belastingbetaler.
Ja, Zeeland komt met die tourdoortocht even in de aandacht van de Fransen en de internationale fietsliefhebber, maar vertel mij maar eens wat we daar precies aan zullen hebben. Een degelijke evaluatie van het Giro-spektakel van een paar jaar terug hebben we ook nooit gekregen, maar goed, dat even terzijde.
Zie maar dat die hekken en die andere veiligheidsmaatregelen uit het al gevoteerde krediet van 70.000 euro betaald worden, maar ach, ik weet nu al dat dit niet gebeuren zal. Wellicht kan De Reu in zijn racebroekje nog wat potentiële sponsoren af fietsen…

En als alles op de vijfde juli toch gewoon doorgaat bekostigd door de Zeeuwen, dan zou De Reu op een ijzeren ros gehesen moeten worden en besmeurt met pek en veren de doortocht door de provincie moeten maken.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Het sarcasme vd gedeputeerde van fietsen&faillissementen (herziene versie)

  1. guus langeraert schreef:

    ….en helaas…. zo is ’t….

  2. Peter Urbanus schreef:

    Laatst las ik dat er toch al meer Franse toeristen deze kant uit komen. Over belangstelling vanuit België en Duitsland hebben we ook niet te klagen. Ik denk dat de Tour de Zelande eerder een egokwestie is van deze of gene.

Reacties zijn gesloten.