Dip in Belgische invasie?

IMG_0337Sinds 2011, het jaar waarin de Stichting Zeeuws & Vlaanderen (een club van makelaars in de regio) werd opgericht en begon met de campagne om Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen te lokken zijn er volgens de verenigde makelaar 2500 Vlamingen definitief de grens overgestoken. Vorig jaar zouden dat er 667 geweest zijn, een beetje minder dan het jaar ervoor. Cijfers om prat op te zijn en dat zijn de makelaars ook, alhoewel ik van begin af aan vraagtekens geplaatst heb bij de geschetste volksverhuizing.

Zeker de huizen in Zeeuws-Vlaanderen zijn gemiddeld ook beduidend goedkoper dan aan de andere kant van de grens en er is in Zeeuws-Vlaanderen keuze zat, voor elke portemonnee en er is een behoorlijk leegstand en de woningen in Zeeuws-Vlaanderen worden slechter verkocht dan elders. Als de makelaars, samen met banken, hypotheekadviseur en notarissen een campagne optuigen om de krimp in de regio tegen te gaan, dan is dat prima. Alleen willen de huizenverkopers nogal eens erg lyrisch zijn en zichzelf buitengewoon hard op de borst kloppen. Hun cijfermateriaal is altijd discutabel geweest.
belgen-in-zv
En wel hierom. Men zegt de demografische krimp met de Belgencampagne te keren, alleen komt dat niet echt tot uiting in de cijfers van CBS en Scoop. Een voorbeeld, als er echt 2500 Belgen definitief! de grens zijn overgekomen, dan zou dat in de bevolkingscijfers tot uiting moeten zijn gekomen, maar daar is nergens sprake van. Het aantal Belgen wonend in Zeeuws-Vlaanderen schommelt tussen 1990 en 2014 altijd tussen de 5000 en 6000. De laatste twee jaar is er sprake van een kleine stijging van enkele honderden. En dat is toch wat minder dan de 2500 waar de huizenboeren van berichten. Van definitieve vestiging is al helemaal geen sprake. Zou het dan zo zijn, dat van die 2500 nieuwkomers er weer al zo’n 1700 terug de grens over gestoken zijn?

Een instroom zoals de huizenboeren schetsen zou bovendien ook effecten hebben op de prijzen van de huizen, maar daar is in Zeeuws-Vlaanderen absoluut geen sprake van. De NVM makelaars lieten deze week weten dat de huizenmarkt in Zeeland blijft kwakkelen en dat met name de regio Zeeuws-Vlaanderen verder weg blijft zakken. Niet alleen worden er minder huizen verkocht (de laatste kwartalen nog minder dan in die van 2013/2014) ook de gemiddelde verkoopprijs blijft verder dalen, terwijl in de rest van Zeeland sprake is van op beide aspecten een zeer bescheiden groei.

Ook Scoop stelt vragen bij de vermeende Belgeninvasie. Op de Scoop weblog Economische Berichten zegt onderzoeker Dick van der Wouw: “Droogt het marktpotentieel op van de calculerende Belg die de oversteek naar Zeeuws-Vlaanderen waagt omdat het prijsverschil afneemt, of is het slechts een tijdelijk dipje? De tijd zal het leren.”

Als het eerste deel van zijn opmerkingen waar is, dan moeten de makelaars met hun campagne weer eens goed aan de bak. Hoe het ook zij, aan de cijfers die zij ook mogen presenteren blijf ik twijfelen.

Overigens heb ik gebrepen dat de stichting tegenwoordig het noodlijdende Biobase opleidingscentrum in Terneuzen gebruikt als pleisterplaats. Of dat zo verstandig is durf ik ook te betwijfelen. Exploitanten van zalen in de regio overwegen een gerechtelijke procedure te beginnen tegen de gemeente Terneuzen, omdat er sprake is van oneigenlijke concurrentie. Het is maar dat U het weet…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Dip in Belgische invasie?

 1. Gerda Linssen schreef:

  Huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen zijn over het algemeen te hoog. In die zin dat voor zeer gedateerde huizen nog hoofdprijzen gevraagd worden. Vanuit t perspectief van eigenaren, waarvan het pensioen vaak in die stenen zitten, is het te begrijpen.
  Vanuit de professionals, de makelaars niet. Nieuwe info niet verwerken, niet leren tgv een gesloten houding.
  De vergrijzing stopt niet met immigratie, verjonging ontstaat wanneer je een regio aantrekkelijk maakt en mensen dit uitstralen.
  Onze visite komt regelmatig terug van uitjes met de uitspraak ‘een mooie omgeving maar wat een houding!’
  Wanneer je als regio het geld van ‘buutendiekers’ wil blijven krijgen, zul je dit toch echt meer moeten verdienen.
  De vernieuwing van de kust is prachtig, veel paviljoens en hun personeel stralen gasten tegemoet. Nu het achterland nog.

  • Peter schreef:

   In wezen geldt dat voor heel Nederland. Prijzen staan niet in verhouding tot de reële waarde.
   Een Duitse vriendin van ons zegt dat ook. In Duitsland is een huis iets waar je op afschrijft, omdat het ook achteruit gaat, net zoals bijvoorbeeld een auto.

 2. Pclijsen schreef:

  Inktstroom in plaats van instroom dus???

 3. Jan Zegers schreef:

  In mijn directe omgeving worden de te koop staande huizen aan Belgen verkocht als geldbelegging en dan verhuurd. De nieuwe huurders zijn meestal geen Belgen. Daar zit het grote verschil!

  • van Gremberghe schreef:

   Dat klopt Jan, ken zelf ook een paar Belgen die monopoly spelen, maar dit gegeven komt op generlei wijze tot uiting in de cijfers die de makelaars verspreiden.

  • Peter schreef:

   In weerwil tot wat Belgen graag over Ollanders zeggen, weten ze zelf maar al te goed wat geld verdienen en handel is. Nergens zie je zoveel dikke auto’s.

 4. Paul Saman schreef:

  Weer lekker bezig ouwe brombeer!

Reacties zijn gesloten.