De halszaak die oud papier heet…

UnknownDe gemeenteraad van Terneuzen is de schaamte voorbij. Werd er twee weken geleden al uren gedelibereerd over een nieuwe subsidieverordening voor oud papier, donderdag werd die litanie van onvermogen nog eens dunnetjes overgedaan en wat erger is, over een maand of wat begint dat hele circus nog eens opnieuw. En al mocht de nestor van de raad, Giel van Boom van TOP, gisteren met een zeker ongenoegen opmerken dat hij zijn verdere zittingsperiode niet meer over oud papier wilde praten, hij zal er niet aan ontkomen. Maar hij en zijn fractie waren daar mede debet aan.

Het voorstel van het college van B en W was in wezen vrij simpel. De oud-papier inzameling door verenigingen, die ermee hun kas spekken, wordt in vijf jaar tijd afgebouwd van de huidige kiloprijssubsidie van 0,055 eurocent naar nul. De huidige inzamelaars van oud papier – zo’n vijftien verenigingen en vier kerken- in de gemeente Terneuzen mogen deze
inzameling voortzetten tot 1 januari 2021, daarna wordt de inzameling door de gemeente
Terneuzen in eigen beheer uitgevoerd.
Nu levert de oude regeling de verenigingen 150.000 euro op, als de gemeente het straks zelf gaat doen levert dat een besparing van 90 mille op. Geld dat volgens wethouder Frank Deij (van TOP) gebruikt kan worden om de reinigingsheffing voor alle Terneuzenaren te drukken. Mooi toch, maar nee.

Veertien dagen terug deden verenigingen tijdens een commissievergadering hun beklag. Het afbouwen van de oude inzamelingsregeling zou hen behoorlijk pijn doen, de contributies zouden omhoog moeten, activiteiten zouden worden afgebouwd. Alarmbellen rinkelden in het verenigingsleven. Alhoewel, bij een aantal van de 200 verenigingen die Terneuzen telt, want het gros mag gewoon niet de vruchten plukken van de inzamelingsactiviteiten omdat dit van oudsher door een selecte groep clubs gedaan wordt.

Die clubs en kerken kregen steun van de kleine christelijke partijen (jaja, de kerken) en TOP, die met tegenvoorstellen kwamen om de oude regeling in stand te houden, met dien verstande dat de kiloprijs wel verlaagd zou worden met twee cent. De PvdA vond vervolgens dat de regeling veel sneller, in twee jaar kon worden afgebouwd, CDA zag ook wel iets in die afbouw, maar vond dat het bespaarde bedrag dan weer ten goede zou moeten komen aan verenigingen die in de problemen zouden komen. D66 vond het collegevoorstel prima, omdat dit recht deed aan het gelijkheidsprincipe. Of iedere vereniging moet meekunnen doen aan de inzameling of geen enkele.
En zo vond vrijwel iedere fractie wel wat, maar leek het er sterk op – na twee uren praten – dat geen enkel voorstel op een meerderheid zou kunnen rekenen. Raadsvoorzitter Jan Lonink, die gemeenteraadsleden – en vooral Gerry Loof van de ChristenUnie die van de kwestie bijkans een halszaak maakte (ja die Kerken) – veels te veel ruimte gaf, kon op een gegeven moment niets anders meer dan een schorsing in te lassen. B en W gingen even in conclaaf en besloten vervolgens hun voorstel terug te nemen, hetgeen weer tot grote teleurstelling leidde bij verschillende fracties. Lonink mocht dan roepen dat het college alle recht had om voorstellen terug te nemen als die kunnen leiden tot onverstandige besluiten, ook zijn besluit om het voorstel in te trekken was evenzeer onverstandig.
Wordt dus vervolgd en de vraag is hoe het dan weer uitpakt.

Na het gekrakeel om wat centen besloot de raad vervolgens vrij makkelijk om door te gaan met het project Kennedy-West, een woonwinkel-complex dat 40 miljoen gaat kosten en waarvan de haalbaarheid in Terneuzen en daarbuiten sterk betwijfeld wordt. Alleen D66 en 55Terneuzen keerden zich tegen het project. De VVD-fractie ventileerde wat bedenkingen. Om miljoenen worden in Terneuzen geen woorden vuil gemaakt, maar als het om centen gaat komen raadsleden woorden tekort.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op De halszaak die oud papier heet…

  1. Wat een gekrakeel om niets, als het niets meer oplevert voor de verenigingen ga ik geen moeite meer doen om afval te scheiden.

  2. frits jansen schreef:

    Penny wise, pound foolish.

  3. Gewoon een NEEN NEEN sticker op de deur, en alles digitaal binnen halen is geen belasting voor het milieu

  4. Toon Bevers schreef:

    Kunnen we de gemeenteraad niet gewoon scheiden?

Reacties zijn gesloten.