Onderzoek met een luchtje

maillogo_c12b2c5e83db417ca5cab3d47ccdfc77Met enige regelmaat vul ik enquêtes in van Zeepeil, het online panel voor en over Zeeland, van Scoop en het UCR. Ik ben per slot een mens met een mening en die ventileer ik ook, zeker als er op gevraagd wordt. Over de zorg, over de leefbaarheid, over de woningmarkt of mantelzorg; ik vul de vragenlijstjes in. Serieus, voor zover dat mogelijk is. Dus in aanloop van de verkiezingen deed ik mijn plicht en werkte mee aan de prognoses voor de aankomende Statenverkiezingen.

Tot mijn verrassing trof ik begin deze week in de PZC een artikeltje aan waarin gewag gemaakt werd van een voorspelde electorale winst voor de PvdA. Hoezo PvdA-winst? De PZC schreef terecht: ”Dat schuurt met andere prognoses waarin de PvdA op fors verlies staat. Ook het CDA doet het goed in de online-enquête van Scoop en de University College Roosevelt. En zoals verwacht maken D66 en SP een opmars, waar de drie lokale partijen elk niet boven de 2 procent uitkomen.”

Ik snapte er niets van. Had Dick van der Bout van Scoop of zijn maat Van der Wouw zelf een draai gegeven aan de resultaten. Een Ben de Reu-minded -epistel ervan gemaakt. Ik kon moeilijk voorstellen dat 750 Zeeuwen juist de PvdA een goede uitslag gunden. En ik maar wachten totdat de enquete-uitslag naar de participanten werd gestuurd, zoals gebruikelijk, maar niks hoor, geen mail, geen uitslag, alleen dat stukkie in de krant.

Ah maar kijk, daags na de verkiezingen werd er gepost. Een schrijven van het Zeepeil-team.

Geachte heer/mevrouw,
Vanwege een technische storing heeft niet iedereen afgelopen maandag de mail met de resultaten van de peiling “Provinciale Statenverkiezingen 2015” ontvangen.
Vorige week namen ruim 750 panelleden deel aan de peiling “Provinciale Statenverkiezingen 2015”.
De resultaten van deze peiling kunt u hier in het tabblad ‘resultaten’ vinden.
Hartelijk dank voor uw deelname!
We hopen van harte dat u volgende keer ook weer meedoet.
Met vriendelijke groet,

ZEEpeil

En ik maar klikken op de link, maar niks hoor, een lege link, een kale pagina op de Zeepeil-site met enkel erop „De organisatie”.
Zou Scoop de voorbije dagen – met de winst van de weinig Scoop-minded partijen in het verschiet – het bestaan beëindigd hebben? Ik weet het niet, maar dit onderzoek is er wel een met een luchtje aan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Onderzoek met een luchtje

 1. Peter schreef:

  Zulk soort opiniepeilers doen er goed aan om ons niet meer lastig te vallen met hun quatsch en zich te laten omscholen. Tot schoonmaker bij de Roompot, bijvoorbeeld.

  Toch vroeg ik me af of er niet iets gestuurd of gespind werd.

 2. D.E. Tollenaar schreef:

  Lijkt erop dat de PvdA er nogal een sport van gemaakt heeft individuen middels dit soort acties te beïnvloeden. Zo hebben ze tijdens een uitzending van DWDD ook eens een “nee-schudder” direct achter Geert Wilders geplaatst, zodat mensen bij alles wat hij zei, die man nee zagen schudden.

  • Peter schreef:

   Hoewel ik bepaald geen Wilders-fan ben, mogen we toch blij zijn dat dit soort gespin niet echt blijkt te werken.

Reacties zijn gesloten.