Het is een rare wereld

imagesHet is een rare wereld.
We gaan stemmen en ongeacht de uitslag roepen de partijen die ons regeren „We gaan door!”
Daarmee een uitslag al bij voorbaat aan de kant schuivend. De arrogantie ten top. Onze democratie is failliet en dat is op zich niet vreemd.
Het is ook niet vreemd dat de helft van de kiezers – die het ook niet meer weten – thuisblijven. Maar het is wel vreemd dat partijen, die de zittende coalitie, steunen en gedogen hun electorale achterban hebben kunnen vergroten.

Het is een raar land, Nederland.
Als er een stoeptegel door de ruit van een PVV-kandidaat gesmeten wordt, wat ik absoluut niet goedkeur, haalt zo’n aanslag (wat vroeger nog een geval van vandalisme was) de landelijke media en is de grote blonde leider de eerste om zo’n vreselijke daad tegen de democratie te veroordelen in uiterst pittige bewoordingen. Van mij mag het.
Maar waar ik dan vervolgens wel moeite mee heb is dat die 23-jarige aankomende politica zonder enige bagage, zonder enige ervaring, zonder kennis of kunde, „Ik kom uit het mooie Sluiskil en ik wil Zeeland beter zien worden!?”, door die vermaledijde stoeptegel of kei maar even bijna 1900 voorkeursstemmen weet te vergaren. Die stomme kei-gooier zijn actie heeft een volledig verkeerde effect gehad (of zou het juist zijn of haar bedoeling zijn geweest?). Want ja, we leven in een rare tijd.
Maar economisch gaat het weer goed, althans dat zeggen sommigen, maar de gewone man, die merkt daar helemaal niets van. De werkloze – zeker die oudere en die jongere – wacht vergeefs op passende arbeid. En het zijn er allemaal bij elkaar nog steeds zo’n 700.000. Het aantal ww’ers neemt af, roepen de statistici en de planbureau-geleerden. Ja, allicht neemt dat aantal af, die schuiven de bijstand in.
En dan maar roepen dat het consumentenvertrouwen toeneemt. Ja een maand, om vervolgens weer te dippen. Het leven wordt – ondanks die lage inflatie- echt niet goedkoper. De Bond Vigilantes dook Europese cijfers op waaruit blijkt dat het leven in de Eurozone sinds 2005 tot vorig jaar met 18 procent duurder is geworden.
dasgrafiek23maartFrappant is dat telefoons en televisies fors in prijs zijn gedaald, maar dat de eerste levensbehoeften, zoals elektriciteit (+50%), water (+34%) en voedsel (+21%) de afgelopen tien jaar in de eurozone harder in prijs stegen dan de genoemde luxeartikelen. Ja, we staan er niet bij stil, maar we worden natuurlijk wel dagelijks geflest.
Het is een rare wereld.
Een paar jaar terug dreigden de banken om te vallen. Ze waren eigenlijk al lang omgevallen, maar om de economie niet helemaal lam te leggen besloten politici om gigantische hoeveelheden publiek geld in die fraudekassen te storten, zodat ze gered konden worden. En passant werd er op de Rijksbegroting nog meer gekort dan dat er in het bankwezen werd gesluisd en ook daar draaide de burger, de belastingbetaler voor op. En dacht je nu dat het bankwezen anders zou worden, dat de bankiers anders zouden gaan denken en doen. Ben je mal. Het kohort van Gerrit Zalm en de zijnen schuift zichzelf weer tonnen bonussen toe alsof er de voorbije zeven jaar niets gebeurd is.
Zal die Nederlandse euro-invoerder straks in travestietenkledij zijn topmannetjes gaan verdedigen?
Nou ja, ik sluit het niet uit.
Het is een rare man, die Zalm.
Maar goed, gelukkig brengt Arjen Lubach uitkomst als-ie farao van Nederland wordt…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Het is een rare wereld

 1. Rolf Bosboom schreef:

  Kleine correctie: Kooman is geen 18 maar 23

 2. Helemaal mee eens, maar je vergeet nog enkele groepen, de macht van de zorgverzekeraar die de patiënten uitmelkt (waar ze in den haag aan meewerken) alleen al de medicijnen (weekendtarieven voor een medicijn op recept die niet in het pakket zitten komt €54.- extra bij ) afleverkosten rekenen voor medicijnen die je al jaren gebruikt, goedkopere merken leveren die niet het zelfde werken. De recepten van de doktoren niet respecteren etc etc. en dan de maatschappen die bedragen rekenen waar je stijl van achterover valt. En ook vele monopolie posities van nutsbedrijven. Van geen wonder dat de burger zo veel bij moet dragen in deze grijp cultuur. Zullen wij het nog maar niet over de banken hebben

  • van Gremberghe schreef:

   Ik vergeet zoveel Louis, maar het blijft een rare wereld.

   • Dat is zeker een feit, maar de gelatenheid ven de burger zit mij enorm dwars. De vorige generaties lieten massaal van zich horen als ze weer eens het haasje waren. Nu met al de mogelijkheden van sociale media is de weerstand miniem. Gewoon staken en burgerlijke ongehoorzaamheid is uit den boze, ze worden gewoon als zwakke lammetjes naar de slachtbank gebracht. Hoe lang zullen de knijp en piep wetten nog werken ?

    • Peter schreef:

     Ik verwonder me er ook over. In geen tientallen jaren hadden zo veel mensen moeite om rond te komen, werk te vinden, waren er zo veel huishoudens met langdurige schulden en waren basisvoorzieningen als zorg, nutsvoorzieningen en wonen zo duur. Met meer geld kunnen we nu minder. Ik denk dat mensen angstig en gelaten zijn geworden en elkaar nog aansteken ook. Schulden maken mensen passief en depressief, leeg en moedeloos.

     Wat wellicht ook scheelt: het is veel gemakkelijker om je ongenoegen te uiten op Facebook, maar het is uiteindelijk een effectieve spons.

     Vrienden van ons trokken afgelopen zomer door Europa. Het viel ze op dat in de landen waar je met de Euro kon betalen de prijzen omgerekend veel hoger waren dan in landen die de eigen munt nog hadden. een Vlaamse vriend van me rekende tot zeker enkele jaren terug nog alles om in francs.

  • Michiel Groeneveld schreef:

   Louis, als we het nou toch hebben over vergeten zaken; we vergeten nog als eens dat de macht van de zorgverzekeraar precies zover gaat als de verzekerde ervoor kiest. En je weet, voor €1 stappen ze over op een zorgverzekeraar die nog harder knijpt op kosten. Als we het nou toch over actie hebben, dan zouden verzekerden eind van dit jaar eens moeten kiezen voor een verzekering die het het niet uitmaakt welke medicijnen je wil gebruiken en naar welke arts of ziekenhuis je wil. Maar ja, verzekerden willen geen geld uitgeven voor duurdere vormen van zorg maar er over wel kankeren.

 3. Frank Kuijpers schreef:

  Dat jeugdige meisje van de PVV heb ik tijdens de campagne nog een lift gegeven en een dag haar retoriek aangehoord. Waar ik van schrok dat het lijkt of ze door iemand gehersenspoeld is. Ze lijkt het beetje op een IS strijdster maar dan natuurlijk zonder geweldsbedoelingen. Zo gefixeerd op de ideologie van de PVV om toch een beetje bang van te worden.

Reacties zijn gesloten.