Draait de wind naar de goeie hoek?

Fernand Huts_0Ha, eindelijk. De wind waait in Zeeland eindelijk eens uit de goeie hoek. Even dan toch.

Fernand Huts (Katoen Natie) koopt de Zeeuwse milieugroep Delta (75%) uit bij Indaver, zo meldt de Belgische Tijd. Mooi, de Antwerpse logistieke groep betaalt daar 416 miljoen euro voor. Suez Environnement en Attero (Waterland) moeten zich gewonnen geven en Delta heeft weer wat gelden in kas om de eigen positie wat te verbeteren en het Zeeuwse nutsbedrijf toekomstbestendig te maken. Dat is positief, alhoewel Delta nu natuurlijk wel zijn kroonjuweel kwijt is.
Indaver was toch en de Tijd stelt dat terecht “het vlaggenschip” van Deltas milieudivisie. De Vlaamse afvalgroep groeide uit tot een Europese speler met een omzet van 533 miljoen euro (2014).

De laatste dagen leek de verkoop van de Vlaamse afvalverwerker uit te draaien op een strijd tussen Suez Environnement en Attero, met Katoen Natie op de achtervang, die overigens wel de troef van de Vlaamse verankering kon uitspelen. Niet onbelangrijk in een dossier waarin de politiek zwaar doorweeft en men graag Vlaams Vlaams houdt.

Volgens Delta-directeur Arnoud Kamerbeek zal de verkoop van de aandelen Indaver een positief effect hebben op de kredietwaardigheid en daarmee het huishoudboekje van Delta.
Katoen Natie is bovendien volgens Kamerbeek een goede overnamekandidaat. Onder de vleugels van deze (haven)multinational – vestigingen in 33 landen, 11.000 werknemers – kan Indaver nu zijn groeiplannen verwezenlijken.

En dan hebben we nog dit uit de media kunnen oppikken. Het kustlaboratorium, het ambitieuze proefproject van Het Zeeuwse Landschap, komt in Waterdunen. Volgens directeur Marten Hemminga van het Zeeuws Landschap past het prima in het natuur- en recreatiegebied dat momenteel tussen Breskens en Groede wordt aangelegd. Het lab, dat verrijst in de boerderij van voorheen Jan Flikweert – die nu in Groningen boert – moet het kennis-en proefcentrum worden voor de zilte kweek en teelt van planten, kruiden, schaaldieren en vis op het land. Met het lab krijgt ook het project Waterdunen weer een extra impuls. Mooi.

En dan was er nog het bericht dat op- en overslagbedrijf Vlaeynatie en producent van speciale meststoffen Plantacote neerstrijken op de Axelse Vlakte. Vlaeynatie begint met een terminal van 3,2 hectare en Plantacote neemt een kleine halve hectare in gebruik. In totaal is ruim 11 hectare grond afgenomen. Eenmaal in bedrijf zijn de nieuwe bedrijven goed voor circa vijftig arbeidsplaatsen. Sinds 2011 heeft Zeeland Seaports op de Vlakte geen grond meer uitgegeven. Zou dan toch het economisch tij echt aan het keren zijn of hebben we zoveel aan gedeputeerde Ben de Reu – de eenzame fietser – te danken?
 

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.