Mosselfeesten enzomeer…(met aanvulling)

UnknownPhilippine zal ook wel zonder mosselfeesten mosselstad nummer 1 blijven, maar het is toch vreemd om te lezen dat een stichting die meer dan vier decennia in het laatste weekeind van augustus een prima dorpsfeest wist te organiseren er de brui aangeeft wegens te weinig aanwas van het vrijwilligers-en bestuursbestand. Dat is jammer, jammer,jammer.

Burgemeester Jan Lonink van Philippine, o nee, Terneuzen mag dan jongeren oproepen om de schouders onder het feest te zetten en de boel te reanimeren, ik verwacht daar niet veel van.
Nee, me dunkt dat de acht restauranthouders in het plaatsje (toch zowat allemaal nazaten van Arie Wiskerke, de founding father van de mosselcultuur in het grensdorp) met vereende kracht de boel weer aan gang zetten. Zij zijn bij uitstek de nieuwe mosselmannen.
Het is overigens niet voor het eerst dat gebrek aan jonge aanwas in Philippine problemen oplevert. Niet zo heel lang geleden dreigde Philippine ook als centrum voor wielrenners van de kaart te verdwijnen, maar de oude garde van het wielercomité bleef alsnog aan om te redden wat er te redden viel.
Het gebrek aan maatschappelijk middenveld, aan jong volwassenen die in het sociaal-maatschappelijk verkeer de kar willen trekken doet zich ook elders gelden. In heel wat Zeeuws-Vlaamse dorpen dunt het vrijwlligersbestand en het aantal verenigingsbestuurders flink uit. Het gevolg is dat evenementen worden opgeschort, clubs worden opgedoekt en verenigingen teloorgaan. En dat is, wat ik al zei, jammer, heel jammer. De ontgroening eist enerzijds zijn tol, maar anderzijds zie je ook dat sommige clubs, verenigingen en politieke partijen vergeven zitten van oudjes die niet willen wijken of op zijn minst weinig oog en oor hebben voor vernieuwing of verversing. Vooral als er voor bestuurders penningen geschoven worden is er zowat overal in een regio als Zeeuws-Vlaanderen sprake van plucheplakkers die om hun vrienden bij Rotary en Lions te kunnen overtuigen van hun maatschappelijk nut niet van wijken willen weten.
God verliet het Friese Jorwerd volgens Geert Mak om plaats te maken voor wat randstedelingen, in Zeeuws-Vlaanderen zijn daarentegen de kerken leeg, worden gesloten en denken sommige oldtimers dat ze God zijn. Ik roep jongeren op om de boel te reanimeren en vooral niet alleen de Mosselfeesten.

Inmiddels (5/3/2015) is duidelijk dat de stichting, met een aantal nieuwe en ja, jongere leden, een doorstart maakt en dat de mosselfeesten dit jaar dus gewoon doorgaan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Mosselfeesten enzomeer…(met aanvulling)

  1. DE MOL schreef:

    Er is geen verzoek/bekendmaking of advertentie te zien in welke vorm dan ook om nieuw bloed in de commissie te krijgen? Kliekje dat zelf de handdoek gooit en geen jeugd/jong animo oproept? … lekker makkelijk, stoppen we er toch gewoon mee.

  2. Bart van den Heuvel schreef:

    Het is met alle regelgeving ook niet makkelijk om een feestje of evenement te organiseren. Zelfs voor relatief kleinschalige evenementen moet je (bijna) professional zijn om alle richtlijnen te kunnen volgen. Ook dat schrikt menig enthousiaste jongeling af.

Reacties zijn gesloten.