De ondraaglijke lichtheid van bestuur

IMG_0140Sinds D66 zijn frontman Charles ten Hengel helaas gedegradeerd heeft tot back-bencher (omdat hij af en toe nog wel eens te kritisch uit de hoek durfde te komen) is in de gemeente Terneuzen de oppositie verworden tot af en toe neuzelende Cees Freek van Terneuzen55 en een enkele opmerkingen van anderen in de marge. En dat is voor grootstad Terneuzen niet goed, niet gezond en vooral niet verstandig.

Ten Hengel had in oktober het college van B en W in messcherpe bewoordingen gevraagd, nee eigelijk geëist om in januari duidelijkheid te verschaffen over de status van het project Kennedy-West, het plan van projectontwikkelaar Lafoma om Terneuzen te verrijken met een nieuw winkelcomplex van ettelijke duizenden vierkante meters, 46 appartementen, 450 parkeerplaatsen, twee poortgebouwen voor horeca en een tankstation. Ten Hengel wilde een Go of NO Go signaal van het colege horen, omdat hij van mening was dat Terneuzen niet eindeloos kon wachten op wat de projectontwikkelaar nu eindelijk (na 10 jaar niets) van plan was te doen samen met bouwbedrijf Van de Poel.
Wel, Ten Hengel werd met een kluitje in het riet gestuurd.
Van Hulle wist hem -en de overige leden van de commissie Omgeving- te vertellen dat de projectontwikkelaars van Kennedy-West en die van de Koegorspolder `(skihal en omgeving) met elkaar in gesprek waren om een oplossing te vinden voor hun geschillen (bouwen bij West en leegstand in de polder) en dat de gemeente in afwachting was van een succesvolle afronding van die gesprekken en dat totdat en er nadere mededelingen konden worden gedaan van gemeentewege.

Ontwikkelaars in gesprek? Dat leek me stug. Ik vroeg Van Hulle en zijn ambtelijke souffleur Lodewijk Nolson na afloop van de vergadering of de ontwikkelaars Beherman (Antwerpen, skihal) en Boussen (Lafoma, Kennedy West) echt met elkaar in gesprek waren. Neenee, zeiden beide heren, de gesprekken gingen tussen CBRE (eigenaar winkels sikhal) en bouwer Van de Poel. Boussen, zo werd stellig verteld, was als gesprekspartner niet meer in beeld.
O, maar dat werd niet verteld aan Ten Hengel.
Want, als Boussen met zijn Lafoma niet meer in beeld was, dan zou de intentieovereenkomst die de gemeente met Lafoma en vdPoel gesloten had voor de ontwikkeling van Kennedy-West ook niet meer rechtsgeldig zijn of op zijn minst ter discussie staan. Maar nee, Van Hulle deed er verder het zwijgen toe.
Er werd gepraat tussen Van de Poel en CBRE was het antwoord.

Navraag door een Omroep Zeeland-verslaggever Van de Poel bracht evenwel aan het licht dat Van de Poel wel met CBRE had gesproken, maar absoluut niet over de verdere planvorming (en financiering) van project Kennedy-West. Volgens Ko de Regt van Van de Poel waren in het gesprek met CBRE andere zaken aan de orde geweest.
O, maar ook dat werd niet verteld aan Ten Hengel (en de rest).
Nee, het bestuur van Terneuzen moddert rustig verder. Dat kan zonder oppositie heel gemakkelijk.

En zo kon het gebeuren dat het noodlijdende Terneuzen in meerderheid besloot om zes miljoen euro uit te trekken voor de verfraaiing van de verwaarloosde veerhaven en omgeving. Nog zo’n project van TOP-wethouder Van Hulle dat al jaren onderwerp van gesprek is, maar niet wil vlotten.
Volgens de laatste planopzet wordt de Scheldeboulevard volledig opgekalefaterd (maar niet afgesloten voor het doorgaand verkeer), komen er zitnissen en schanskorven, nieuw straatmeubilair en verlichting, nieuwe leuningen aan de Schdeldijktrappen, een thematische speeltuin met vlonder, een uitkijktoren van 600.000 euro (als er een sponsor gevonden wordt), een nieuwe stadsstrand bij Westbeer, een haveninformatiepunt en wandelpaden op de pieren. De ponton in de veerhaven komt in handen van Multraship en wellicht komt daar ook nog een horecagelegenheid op. Terneuzen wil zelf de veerhaven niet kopen van Rijkswaterstaat, maar wel als intermediair fungeren tussen de verkopen (Rijkswaterstaat) en nieuwe eigenaar/exploitant (de watersportverenigingen wellicht), maar dan moet de nieuwe taxatie van de haven wel beduidend lager uitvallen dan een eerdere.
Totale kosten van de herinrichting bedragen dik zes miljoen euro.
Voor Terneuzen een aderlating, maar zo wist Van Hulle – als alles in stappen wordt uitgevoerd en als sponsoren kunnen worden aangetrokken – dan valt het allemaal nog wel te behappen.
En dat plan werd dan met enthousiasme door een raadsmeerderheid onthaald. Alhoewel, coalitiepartij PvdA zag er – toch zeker in deze tijd – niets in. Vroeg om uitstel van de uitvoering, omdat de zorgtransities die op Terneuzen afkomen urgenter zijn om goed af te handelen dan een financieel slecht onderbouwd herinrichtingsplan. De PvdA stond alleen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.