De vliegende tering is terug onder ons

Unknown-1De Britse overheid trekt een bedrag van 15 miljoen pond uit om in Londen het aantal tuberculosegevallen weer onder controle te krijgen. Londen is binnen enkele jaren uitgegroeid tot tb-hoofdstad van de Westerse wereld met 14 ziektegevallen per 100.000 inwoners, vijf maal zo hoog als elders in grote steden van de VS en Europa. De vliegende tering is in opmars en niet alleen in Londen. Ook in Oost-Europese landen, de nieuwe EU-lidstaten (Roemenie, Litauen, Bulgarije) kennen de laatste jaren een flinke groei van het aantal ziektegevallen.

In Londen steeg het aantal nieuwe tbc-gevallen in 2011 met 8%. Volgens BBC News waren er vorig jaar 3.588 nieuwe gevallen, tegenover 3.309 nieuwe tbc-gevallen in 2010. Tegen de BBC zei Dr. Sarah Anderson van de Health Protection Agency: ‘Het risico om tbc te krijgen is in belangrijke mate gebonden aan bepaalde bevolkingsgroepen in Londen. Dan gaat het om thuislozen, drugs- en alcoholgebruikers, gevangenen en sommige groepen immigranten uit landen waar tbc nog algemeen voorkomt.’ Londen kent grotere armoede, slechtere sociale voorzieningen en slechtere gevangenisomstandigheden dan Nederland. Maar ook hier komt tbc voor.

De laatste jaren schommelt in ons land het aantal ziektegevallen tussen de 800 en 900. Dat is relatief weinig gelukkig. En het aantal is laag omdat Nederland preventief nog de nodige moeite betracht om de ziekte klein te houden. Feit is overigens wel dat in Nederland het gros van de nieuwe ziektegevallen te constateren valt onder niet-Nederlanders, inwijkelingen, asielzoekers en seizoenarbeiders. TB is met een intensieve medicijnenkuur, die een half jaar duurt, nog redelijk te beteugelen, alhoewel het aantal medicijn-resistente ziektegevallen wel jaarlijks procentueel stijgt en daar schuilt ook het ware gevaar.

In Zeeland werd vorig jaar door de GGD bij 13 mensen TBC gediagnostiseerd, 3,4 per 100.000 inwoners. In Den Haag was het ziektebeeld in 2012 overigens vergelijkbaar met Londen, met 15,3 gevallen per 100.000 inwoners. Dus waakzaamheid kan zeker in deze tijd, met het vrijer worden verkeer van personen (al dan niet ziek) geen kwaad.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.