De Persgroep en de Wegenerkopblaadjes

Unknown„En?” vroeg een oud-collega van me een maand of wat terug, „denk je dat de Wegenerbladen gered zijn met de overname door de Persgroep?”
„Wat is gered? Ze mogen blij zijn dat ze verlost zijn van die bidsprinkhanen van Mecom en dat Mecom overgenomen wordt door een uitgeverij. Dat is in mijn optiek een pré, maar of ze daarmee gered zijn, dat is een tweede. Wie – zoals de PZC – het AD al gaat imiteren met fritestesten maakt wel erg makkelijk ruimte voor een kopblad…”

Nou ja, als de Persgroep Mecom mag overnemen voor dat kwart miljard, dan wordt er voorgoed een punt gezet achter het avontuur van die Britse malloten die dachten een Europees media-imperium te kunnen opbouwen met geleend geld en die vervolgens -toen er weinig geld werd verdiend- de aangekochte dagbladen en uitgevers leegzogen en na tien jaar rampspoed overlieten aan de Belgen. Voor zowat een kwart van wat Wegener een jaar of zes terug waard was.
Goshallemachtig wat heeft die David Montgomery, die vroegere News of the World-baas, allemaal aan kunnen richten. Voor kapitalen geleend geld kranten kopen, die vervolgens uitkleden en in de etalges zetten. Dat de banken het Mecom spel niet zagen zitten veroorzaakte een voortijdig vertrek van Montgomery bij de groep en noodzaakte zijn vervangers (bankiers nota bene) tot ingrijpen, saneren en uiteindelijk verkopen. Het hele Mecom-avontuur is bijgevolg op een complete mislukking uitgelopen en ik verbaas me er nog over dat Wegener zo makkelijk is meegezogen in dit falen.

En dan zijn we een maand of wat verder en wordt er langzaamaan duidelijk wat de Persgroep met Wegener aanwil. Nou, als we het journalisten bondsblad Villamedia mogen geloven niet veel goeds. Bijltjesdag bij Wegener wordt er al gekopt. Op de redacties van de zeven regionale kranten van Wegener moeten na de geplande overname door De Persgroep per titel tientallen banen volgens betrouwbare bronnen van Villamedia verdwijnen. In totaal zou het gaan om 150 tot 200 fte’s. Ook bij het Algemeen Dagblad, nu al een titel van De Persgroep, zouden banen op de tocht staan. De Wegenerpersdienst zou ook opgedoekt worden en voor binnen-en buitenlands nieuws zou AD de motor worden. Nou ja, wat ik zei…kopblaadjes…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Persgroep en de Wegenerkopblaadjes

  1. Peter schreef:

    Ik weet nog dat de journalistenbond NVJ bij de overname van de PZC door Wegener zei: ‘we zullen Wegener er op aanspreken dat de krant niet van hand tot hand gaat’. Dat erop aanspreken is typerend voor een laffe cultuur en tandeloze vakbond. Met dat aanspreken veegt de uitgever uiteraard zijn spreekwoordelijke gat af.

    Ooit had ik een arbeidsconflict over al dan niet gewerkte uren, dat vrij eenvoudig lag. Maar voordat je die Amsterdammers van de NVJ in gang had… Pas toen een stagiaire mijn zaak oppakte, rolde er een oplossing uit (overigens de oplossing die ik een jaar daarvoor aan de toenmalige werkgever had voorgesteld).

Reacties zijn gesloten.