Hulst treft Delta met kabel-en leidingenbelasting

imagesDe gemeente Hulst gaat volgend jaar behoorlijk plukken van de kip die Delta heet. Een steeds kaler wordende kip overigens. Hulst mag dan als aandeelhouder volgend jaar verstoken blijven van Delta-dividend, de stroomleverancier zal precariobelasting moeten gaan betalen voor elke meter van de 346.000 meter stroomkabel die het bedrijf in Hulst in de publieke bodem heeft liggen. Waterleidingbedrijf Evides is de tweede grote partij die zal moeten gaan dokken voor ruim 147.000 meter van haar leidingnet in Hulst. Dow, provincie en waterschap zijn kleinere partijen met leidingen in de gemeente waarvoor de heffing niet onoverkomelijk zal zijn. Delta en Evides staan met een heffingstarief van 1,57 euro per meter op de rol voor respectievelijk een precario-opbrengst van 544.000 en 232.000 euro. En vooralsnog is er in Hulst een politieke meerderheid te vinden voor deze nieuwe heffing. Van de coalitiepartijen, goed voor 15 zetels in de raad van 21, maakt alleen de PvdA met 3 zetels nog een voorbehoud. Er is dus – na de vergadering van de commissie middelen donderdagavond – reeds een meerderheid.

Hulst heeft de mogelijkheden van invoering van de precarioheffing voor ondergrondse kabels en leidingen uitgebreid laten onderzoeken en juridisch laten toetsen. Martijn Heijboer van bureau ANG Connection was gisteren in Hulst aanwezig om de commissie te bevindingen van het onderzoek mee te geven. De conclusie was simpel; precario heffen KAN. Moet niet, maar een gemeente KAN dat doen. Alleen niet op alle kabels en leidingen. Op telefoon-en andere communicatielijnen kan en mag het niet omdat de Telecommunicatiewet die niet mogelijk maakt. Ook gasleidingen vallen niet te belasten. Water en elektriciteitskabels en leidingen echter wel.
En zo vreemd is dat overigens ook niet, omdat – en wethouder Adrie Totté benadrukte dit nog eens – 71 gemeenten in Nederland dit al doen. Van de 10 grootste plattelandsgemeenten waar Hulst ook toebehoort hebben zeven er reeds een heffing, waarbij moet worden aangemerkt dat Schouwen Duiveland (dat een halve euro per strekkende meter als tarief heeft) nog niet tot inning is overgegaan. In de grote Friese plattelandsgemeenten wordt zondermeer 2 euro of meer per meter gevraagd. Hulst heeft het gemiddelde van de heffing van de P10-gemeenten, 1,57 euro, als maatstaf voor de heffing genomen. En dat tarief gaat per 1-1-2015 gewoon in.

Totté en de vertegenwoordigers van de coalitiepartijen trokken zich weinig van de dreigende taal uit het Delta-hoofdkwartier in Middelburg aan. Delta zei deze week niets anders te kunnen doen dan de Hulster heffing te verhalen op de klanten. Elke Delta-aansluiting in Zeeland zou door de Hulster belasting 3,20 euro meer gaan kosten en als alle Zeeuwse gemeenten Hulst zouden volgen zou een Zeeuwse aansluiting gemiddeld veertig euro per jaar extra gaan kosten. Evides rekent de extra kosten ook door, maar omdat dit klantenbestand veel groter is vallen de meerkosten ook mee.

Totté was absoluut niet onder de indruk van het Delta-verhaal. Sterker nog, hij haalde een recent onderzoek van de ACM aan, waaruit blijkt dat de netwerkbeheerder komende jaren 260 miljoen minder in rekening zouden moeten brengen voor hun diensten in plaats van meer. „Als we die cijfers in acht nemen, dan zou Delta per aansluiting in Zeeland 26 euro minder moeten gaan vragen.”

Ronnie Roctus van Algemeen Belang Groot Hulst merkte op dat Hulst geen angst hoeft te hebben voor juridische procedures. „Het waterschap Scheldestromen heeft de heffing al jaren en daar hoor je niemand over.” Scheldstromen vangt daarmee al jaren elk jaar 1,5 miljoen euro. „Had ik dat jaren geleden geweten toen wij deze belasting al overwogen in die voeren, maar het niet deden omdat het Rijk daar met wetgeving een streep door zou zetten maar dat nooit heeft gedaan, dan hadden we die belasting toen al kunnen invoeren. Dan hadden we tonnen verdiend en nu hebben we kanen laten liggen.”

De VVD toonde zich weinig gelukkig met het voorstel. Hij had dit verhaal liever in Deltaverband aan de orde gebracht met het oog op de dividend-discussie. Progressief Hulst vreest dat de Hulster burger uiteindelijk de dupe van de maatregel wordt, omdat Delta de heffing zal doorbelasten. De PvdA had geen mening, vooralsnog.

Ik ben benieuwd of andere gemeenten in Zeeland zullen volgen met een precarioheffing. Het hek is nu van de dam…

zie ook

www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/13577/Tarieven-voor-regionaal-transport-gas-en-elektriciteit-met-260-miljoen-omlaag/

Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Hulst treft Delta met kabel-en leidingenbelasting

  1. Wim Diepeveen schreef:

    Dat wordt dus kabeltrekken in plaats van touwtrekken!

  2. Frank Kuijpers schreef:

    Goed voorstel van de wethouder Adri Totte. Blijven in ieder geval de lasten van de inwoners van Hulst binnen de perken.

Reacties zijn gesloten.