De onwaarheden van Delta en De Kraker

Mail-bijlageOnder de kop „Actie Hulst haalt Delta onderuit” in BN-De Stem (en waarschijnlijk ook in de PZC, maar die heeft lijfelijk het Land van Hulst verlaten, dus weet ik dat niet) ventileert VVD-raadslid Clen de Kraker zijn vrees dat de invoering van een precariobelasting op kabels en leidingen het Zeeuws nutsbedrijf Delta veel pijn kan gaan doen. Zeker als andere Zeeuwse gemeenten – in navolging van Hulst – ook mochten besluiten om zo’n belasting in te voeren.

Volgens De Kraker komt er nog bij dat de Hulster belasting alle Zeeuwen in de portemonnee zal treffen, omdat Delta de meerkosten zal doorberekenen aan al zijn Zeeuwse afnemers.
Die truc bedacht Delta zelf enkele weken geleden ook. Precariobelasting in Zeeland kost per aansluiting 40 euro meer wist het nutsbedrijf.

Ik noem dat bangmakerij. Want niet Delta bepaalt het tarief dat netbeheerders afnemers van stroom in rekening mag brengen als netwerkkosten, nee, dat doet de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
ACM stelt maximale tarieven vast en stimuleert zo regionale netbeheerders hun kabels en leidingen op orde te hebben tegen zo laag mogelijke kosten. Dat is een feit waar liberaal De Kraker -net als Delta – volledig aan voorbijgaat met het doel de Zwarte Piet in dit spel bij de gemeente Hulst neer te leggen.

Hulst stelt de Zeeuwen voor extra kosten om zo voor de gemeente zelf een half miljoen van Delta binnen te harken. Het laatste klopt, het eerste niet.

Sterker nog, als meneer De Kraker eens bij ACM zijn licht had opgestoken, dan zou hij ontdekt hebben dat de netbeheerders, dus ook Delta, de conusmenten de voorbije jaren voor vele miljoenen hebben bestolen door veel te hoge tarieven in rekening te brengen voor de transport van gas en elektriciteit. En wel voor een totaal van 260 miljoen euro.

ACM stelt dan ook nadrukkelijk in een persbericht van 27 november dat:
„Met name de transporttarieven voor elektriciteit worden verlaagd, namelijk met zo’n 200 miljoen euro. Die van gas met ongeveer 60 miljoen euro. “De tarieven kunnen dalen omdat ACM vindt dat netbeheerders doelmatiger zullen kunnen werken en goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren; de rente staat laag”, zegt Henk Don, ACM-bestuurslid. “Omdat de verwachte kosten dalen, kunnen ook de inkomsten omlaag. De netbeheerders hebben voor de uitvoering van hun taken dus minder geld nodig.”

Voor Zeeland vertaald betekent dit dat de tarieven die Delta voor de netwerkkosten in rekening brengt per aansluiting met 26 euro per jaar omlaag moet en ook daar rept meneer De Kraker -in alle onwetendheid- natuurlijk met geen woord over.
Hij had het evenwel kunnen weten als hij even naar het betoog van CDA-wethouder Adri Totté twee weken terug had geluisterd.

Hulst kan, net als Schouwen Duiveland, die de heffing ook kent maar nog nooit geïnd heeft, rustig die belasting invoeren. Net zoals meer dan zeventig andere gemeenten in den lande dat ook hebben gedaan, net zoals nota bene waterschap Scheldestromen het ook heeft gedaan. Het schap incasseert zo jaarlijks anderhalf miljoen euro en daar hoor je niemand over. Ook Delta niet.
Maar ja, Delta, ach arm Delta.
Dat zoekt maar pinguïns….

En even voor de goede orde. De gemeenteraad van Hulst heeft donderdag besloten om de precarioverordening zo aan te passen dat vanaf volgend jaar de kabeltax in rekening kan worden gebracht.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De onwaarheden van Delta en De Kraker

  1. Wim Diepeveen schreef:

    Een behandeling door een kraker is al redelijk pijnlijk, laat staan door De Kraker zelf!

Reacties zijn gesloten.