Dag Zeeland

inwoners-gemeentekaart-web-02Volgens de makers van de nieuwe gemeentekaart van de Atlas voor gemeenten zou Nederland het beste functioneren met 57 gemeenten. Van de gemeenten in Zeeland zouden er maar weinig overblijven. Een beneden de Westerschelde, die dan zeer zeker niet Terneuzen moet heten, Een gemeente op Walcheren aangevuld met de Kop van Schouwen, Groot Goes, maar zonder Reimerswaal, Flipland en Tholen, want dat zou dan allemaal toegevoegd worden aan de gemeente Bergen op Zoom. Nou mooi.

De onderzoekers van Atlas voor gemeenten hebben, zo schrijven ze, een objectieve methode ontwikkeld om de optimale schaal van lokaal bestuur te bepalen. Die methode houdt rekening met de feitelijke reikwijdte en het verzorgingsgebied van werk, zorg, onderwijs, winkels, cultuur en natuur. Op die manier ontstaat een bestuurlijke indeling die efficiënt lokaal bestuur en een optimale allocatie van publieke middelen en voorzieningen mogelijk maakt.

Het gros van de resterende gemeenten (50) zal bij de voorgestelde indeling meer dan 100.000 inwoners tellen en ja, dat nadert het aantal dat minister Plasterk al eens eerder heeft gemompeld.
Of het allemaal doorgaat? Ach, tijd zal het leren.
Neemt niet weg dat op de ministeries, bij de gesubsidieerde denktanks het streven naar een verder opschaling zal blijven bestaan. Ook dat blijkt nu weer. En provinciaal, och ja, ook hier -in Zeeland- wordt nog steeds aan de Tafel van Vijftien uitgebreid gesproken over de ideale schaal van en voor het Zeeuwse bestel.
Komen onze heren (dames 1) bestuurders elders in den lande, dan wordt onder aanvoering van CdK Han Polman immer de vraag gesteld „Hoe staat het hier met de herindeling?” Recentelijk werd die vraag nog gesteld in Fryslan.

Schaalvergroting is me dunkt onontkoombaar, maar de nu voorgestelde variant doet geen recht aan de entiteit Zeeland. Tholen is geen Brabant en zal het nooit worden ook. Schouwen heeft niets bij Walcheren te zoeken. Het deelt niet, zelfs niet een beetje geschiedenis. En Zeeuws-Vlaanderen kan NOOIT Terneuzen heten, dan zoeken Hulst en Sluis nog liever aansluiting met Vlaanderen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Dag Zeeland

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Opschaling hoeft niet te betekenen dat je de gemeenten vergroot. Daar zitten burgers ook niet op te wachten.
  Als je het te besturen gebied loskoppelt van de ambtelijke uitvoering, dan kun je een gemeente besturen met een eigen bestuur in elke gewenste omvang – ook klein dorp als bij voorbeeld Axel of Sas van Gent.
  Zo’n dorpsbestuur koopt dan de gewenste gemeentelijke diensten in bij een ambtelijke uitvoeringsorganisatie in de gewenste kwaliteit. En zo’n uitvoeringsorganisatie kan weer wèl op een ideale bedrijfseconomische schaal opereren. Niet elke wethouder hoeft in alle opzichten z’n eigen ambtenaren om zich heen te hebben, toch?

  • Jurgen Vervaet schreef:

   Zit wat in.

   Alleen…..Axel is al 801 jaar een stad 🙂

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Het staat me bij dat Willem van Oranje in het voorjaar van 1584, na de laffe overgave van de Axelaars aan de Spanjaarden, de Axelse stadsrechten aan Terneuzen heeft overgedragen.

Reacties zijn gesloten.