Verlos Terneuzen nu, eens en voorgoed van dat geweld

23feb2011 283Een van de betrokkenen bij de aanslag op Gideon Verhelst eind november in Terneuzen werd gisteren, ettelijke uren na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, door een nog onbekende man in witte jas neergeschoten in de Terneuzense Bomenbuurt. Het gebiedsverbod dat de instanties tegen hem hadden uitgevaardigd had hem niet bereikt. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Terneuzen, maar daar bleef hij niet lang, met een traumahelikopter werd hij afgevoerd naar een ziekenhuis in België, welk en waar wilde de politie om veiligheidsredenen niet prijsgeven.

Terneuzen reageerde geschokt, maar niet echt verbaasd. Op sociale mediakanalen spraken mensen hun afschuw uit, werd Terneuzen vergeleken met Amsterdam, werd geklaagd over een afnemend gevoel van veiligheid, maar ook zeiden lieden dat dit stond te gebeuren, dat het te verwachten viel…

Want ja, welhaast iedereen in Scheldestad weet dat al jaren groepen Turken, Antillianen en een handvol anderen elkaar naar het leven staan en dat daarbij geweld, zwaar geweld niet geschuwd wordt. Het speeltuinincident in 2012 waarbij men met automatische geweren elkaar in Triniteit te lijf ging was -dacht men toe – de apotheose. En hoewel de hoofddader destijds tot 15 jaar cel werd veroordeeld, verdween met hem en zijn kompanen het geweld niet uit de Terneuzense straten. Er werd met enige regelmaat gevochten, gestoken en geschoten. In november, met dodelijke afloop en nu, amper enkele weken later weer en de vooruitzichten voor het slachtoffer lijken niet gunstig.

Buurtbewoners maken zich zorgen. Terneuzenaren snappen niet dat de overheden, politie en justitie voorop, er niet in slagen om de geweldspiraal te keren. Een krantenlezer sneerde in de PZC: “Hoe is het toch mogelijk dat bewoners al jaren lang weten wie zich met wat bezig houdt en dat de politie het, in de ogen van de buitenstaander, allemaal op zijn beloop laat. Al die Franse en Belgische vette auto’s met vaak Turken erin halen ongestoord hun harddrugs. Opgefokte types, net van hun jeugdpuisten af, lopen en rijden als patsers rond. Werken doen ze niet. Hoe komen ze aan dat geld. Onwil dat hier niet iets aan gedaan wordt! Wel 30 man politie, belastingdienst ed bij de sluizen … niets mis mee maar pak dat gajes toch een keer aan!”
Hij verwoordde daarmee prima wat de bewoners van de Bomen-en Bloemenbuurt (juist vanwege de criminaliteit hernoemd tot Triniteit) in zijn algemeenheid denken maar niet hardop durven zeggen.

Volgens de Terneuzense burgervader Lonink, Jan Lonink, is het probleem van de elkaar bestrijdende groepjes een heel groot en moeilijk probleem. Ook al, omdat de samenstelling van de groepen nogal eens wil wisselen. Toch lijkt het er op dat de instanties de impact van het incident van november niet goed hebben ingeschat. Lonink dacht even aan de herinvoering van het preventief fouilleren in Terneuzen, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. Wat zei Lonink toen: “We hebben toch het vermoeden dat dit (de novembermoord) een incident was. Er zijn bijvoorbeeld geen concrete aanwijzingen dat het om een afrekening ging. We achten maatregelen daarom nu niet nodig. Verandert er iets, dan is het overigens binnen een paar minuten geregeld.”
Welnu, dinsdagavond was het preventief fouilleren ook binnen enkele minuten weer ingevoerd en liet de politie _nota bene in wapenrok” zich rap van zijn kordaatste kant zien.

Ik hoop overigens wel dat Lonink, politie en justitie dit keer niet weer gaan spreken van een incident, een eenmalige gebeurtenis. Terneuzen krijgt zo langzamerhand weer het imago van een moordstad. Instanties pak het probleem in gezamenlijkheid aan, zo breed mogelijk, ga in gesprek met de minderheidsgroepen, de ouders, zet instanties aan het werk en schroom niet om de verkeerden, de veroorzakers van deze lokale terreur goed aan te pakken. Zorg dat Terneuzen verlost wordt van deze gewelddaden. Nu, eens en voorgoed.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Verlos Terneuzen nu, eens en voorgoed van dat geweld

 1. Mieke Schepens schreef:

  Dat doet Terneuzen en Zeeuws-Vlaanderen geen goed, ben ik met je eens!

 2. Gerda Linssen schreef:

  in een cultuur waar ‘zwièg stille’ en ‘zoetjesaan’ de gewoonte is overvraag je de instanties met een pro-actieve houding èn doelgericht samenwerken.
  Yeah!

 3. Pclijsen schreef:

  Amen

 4. Bart schreef:

  De ruzie is tussen 2 Antilliaanse familie s. Dat die 2 Turkse broers erin verwikkeld zijn is vooral de kleinste zijn schuld. Die ruzie bij triniteit was tussen 2 leden van die Antilliaanse familie ’s waarbij die kleinste Turk uit domheid er zich meeging bemoeien koos een kant dus. Op een nacht besluit 1 van de Antilliaanse familie om de andere Antilliaanse familie hun huis te beschieten hierbij was de kleinste Turk ook aanwezig. Dat was ook de reden van de schietpartij in de larixstraat waar kleinste Turk en moeder werden geraakt.(wraak) Het groepje dat bij beiden familie s komen zijn de oost blokkers. Dat ze ruzie maken om drugs is onzin. Wil je dat het stop geef deze mensen werk dan hebben ze weer hoop.

 5. t schreef:

  Er is iemand voor niks dood gegaan derest heeft allemaal een rede wie nie weet praat niet

Reacties zijn gesloten.