Nederlandse leerlingen kosten Vlaanderen miljoenen

UnknownVlaanderen hoestte vorig jaar 134 miljoen euro op om het onderwijs aan Nederlandse leerlingen en studenten te kunnen bekostigen. Dat bedrag, zo wordt verwacht, zal de komende jaren alleen maar groeien, omdat ook de leerlingenstroom steeds verder blijft aandikken. Vlaanderen is vooralsnog bereid om dit bedrag uit te trekken, maar dan mag Nederland niet bezuinigen op de Open Universiteit, de Nederlandse Taalunie en Nederlandstalige scholen in het buitenland. Gebeurt dat wel, dan willen de Vlamingen de bekostiging op de schop nemen en zal het onderwijs aan Nederlanders in Vlaanderen toch duurder worden. Dit blijkt uit informatie die de N-VA opvroeg bij het Ministerie van Onderwijs groeit het aantal Nederlandse leerlingen en studenten al jaren gestaag door. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. “Uit de cijfers blijkt dat op vrijwel alle niveaus de aantallen stijgen”, aldus Daniëls.

In het basisonderwijs steeg het aantal Nederlandse leerlingen die niet in Vlaanderen zijn gedomicilieerd in 5 jaar van 2.539 naar 2.780 per jaar. In het secundair onderwijs is dezelfde beweging op te merken: van 4.157 leerlingen in 2009 naar 4.243 in 2013.

“In het hoger onderwijs is de stijging nog frappanter. Daar stijgt het aantal studenten hoger onderwijs op tien jaar tijd van 2.075 tijdens het academiejaar 2002-2003 naar 6.131 tijdens het academiejaar 2012-2013. Cijfers voor vorig academiejaar zijn nog niet bekend, maar we kunnen vermoeden dat de stijging zich zal voortzetten”, weet het parlementslid. Ten slotte is er nog het volwassenenonderwijs. Daar schommelt het aantal cursisten al jaren rond de 6.300 cursisten per jaar.

Wat het basis- en het secundair onderwijs betreffen, zijn het vooral grensgemeenten (zoals Zelzate, Sint-Gillis-Waas (vanuit Zeeuws-Vlaanderen) en Essen) die een hogere instroom van Nederlandse leerlingen optekenen. De redenen voor deze instroom zijn uiteenlopend. Zo kan je in Vlaanderen op een jongere leeftijd naar school en is er de maximumfactuur in het basisonderwijs. In Nederland is er ook het verzet tegen bepaalde onderwijshervormingen. Hiernaast plukt het Vlaams onderwijs uiteraard de vruchten van zijn topkwaliteit.

Over de stijging in het hoger onderwijs zijn de motieven nog duidelijker: in Nederland betaalt men immers 1.906 euro inschrijvingsgeld per academiejaar en een veelvoud indien men een extra diploma wilt behalen. De loting die er van toepassing is voor de opleiding geneeskunde drijft ook heel wat studenten naar Vlaanderen. Vlaanderen is jaarlijks ongeveer 134 miljoen euro kwijt aan Nederlandse leerlingen, studenten en cursisten. Dat bedrag is netto, want het aantal Belgen die in Nederland schoollopen, zijn in mindering gebracht.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Nederlandse leerlingen kosten Vlaanderen miljoenen

  1. Peter Urbanus schreef:

    Tja, ik ben in het algemeen geen bewonderaar van het Nederlandse (onderwijs-)beleid. Waar ze goed in zijn, is dom en zonder visie bezuinigen en de gevolgen over de schutting kieperen, of dat nu bij de gemeenten of de zuiderburen is.

Reacties zijn gesloten.