Sluis kan ook zonder VVD verder

imagesKlachten over vermeende misdragingen van een wethouder die gemeld zijn bij de ondernemingsraad van de gemeente Sluis, maar waarvan de gemeentewoordvoerder zegt dat het geen officiële klachten zijn, maar wel van dien aard dat ze een serieus onderzoek door de directeur van de ambtelijke diensten rechtvaardigen. Hoe wollig kun je zijn, hoe lang kun je om de pot draaien, hoeveel onzin kun je verkopen over iets wat zo simpel is.
Een bestuurder misdraagt zich in een dronken bui, schoffeert medewerkers (niet voor het eerst) en stapt dan vervolgens met zijn zatte kop achter het stuur om naar huis te rijden.

Een dag erop komt het besef en meldt de man zich ziek, maar daarmee is de kous natuurlijk niet af. De klachten komen bij de ondernemingsraad – waar al eerder klachten waren binnengekomen – er liggen er nu vier (van twee mannen en evenveel vrouwen) – die informeert het bestuur over de gerezen problemen en het bestuur neemt vervolgens actie. Een paar dagen later volgen indringende gesprekken en rijst de vraag of de bestuurder in kwestie er goed aan doet om zijn functie nog te vervullen. Het antwoord luidt negatief.
De fractie van betrokken politicus neemt het op zich om naar aanleiding van de gerezen problemen en het afstand doen van de functie een persverklaring op te stellen, die – na eerst te zijn voorgelegd aan het college van b en w naar de media kan. Die persverklaring komt er, maar daarin wordt geen gewag gemakt van de problemen die spelen, maar wordt een beetje raar verhaal opgedist van een politicus die zijn ambities niet kan waarmaken. Het college vindt dat statement niet juist en vraagt om aanpassingen die de waarheid minder geweld aan doen, maar die aanpassingen blijven uit en de verklaring gaat ongewijzigd de deur uit.

Gevolg: de kranten en omroep meldden het vertrek van de VVD-wethouder omdat hij binnen de coalitie niet tot zijn recht kon komen, omdat hij zijn ambities binnen de CDA-D66-en Gemeentebelangenclub niet kon waarmaken. Een leugen om bestwil noemde ik het.

Die coalitie zit met dat vertrek op die manier in de maag.
Het college zit met het vertrek in de maag, omdat – en dat is ook vervelend – al voor het aantreden van de VVD-bestuurder vanuit het provinciehuis te Middelburg -zijn vorige werkgever – signalen waren afgegeven dat de man in kwestie ook daar met medewerkers in conflict was gekomen, waarvan aantekeningen in zijn conduitestaat gemaakt. De facto had de man in kwestie op grond van die signalen nooit de portefeuille Personeel en Organisatie mogen krijgen, maar dat even terzijde.
De fracties zaten met het vertrek in hun maag, omdat ze eigenlijk niet precies wisten wat er speelde aan het politieke front. De verklaring van de VVD verklaarde niets, maar gaf alleen aan dat het binnen de coalitie niet boterde, terwijl de meeste partijen juist de indruk dat het voor het eerst in jaren in Sluis binnen het dagelijkse bestuur wel een beetje klikte.

Maar, zo wist VVD-voorman Almekinders te melden, de VVD wil wel verder in de coalitie.
Mijn vraag is wil die coalitie wel verder met de VVD. Is het niet bijzonder raar dat – de PZC zegt het zo mooi voorzichtig – vermeende misdragingen van een wethouder worden weggestopt in een verklaring die onbesproken andere bestuurders beticht van oncollegiaal handelen, van het beperken van vrijheid en het onthouden van bestuursruimte.

Nee, eigenlijk is het optreden van de VVD gewoon een mooie aanleiding om definitief afscheid van de Sluisse liberalen te nemen. De rest van de coalitiepartijen doen er wellicht goed aan om nog eens goed met een aantal oppositiepartijen te praten. De verschillen zijn niet groot en zeker overbrugbaar. Smeed naar aanleiding van dit incident een bredere nieuwe coalitie zonder de VVD, verbreed het politiek-maatschappelijk draagvlak en ga besturen. Duw die mooie gemeente Sluis gezamenlijk eens eindelijk voort in de vaart der volkeren. Het zou mooi zijn.
En die vertrokken wethouder. Ach, die heeft een terugkeergarantie en komt terug bij een werkgever die nu dubbel gewaarschuwd is.
O ja en vandaag vergadert de raad van Sluis.
Ik ben – zoals dat heet – benieuwd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Sluis kan ook zonder VVD verder

  1. Brigitte schreef:

    Dit komt de PvdA burgemeester natuurlijk wel goed uit, geen VVD meer….. en de directeur vd ad opereert onder haar leiding. Nav uw citaat: “is het optreden van de VVD aanleiding gewoon een mooie aanleiding om definitief afscheid van de Sluisse liberalen te nemen” gebruikt u wel heel erg vaak het woord aanleiding….. (of is het een gevolg??) Net zoals u heb ik vragen, de vraag is welke de juiste zijn. Gaat het om het liberale of juist het linkse gedoe? Succes met de antwoorden…..

Reacties zijn gesloten.