Het polioalarm voor de christenbroeders

imagesHet provinciebestuur was al op 11 september op de hoogte gebracht van de lozing van poliovirus houdend afvalwater op het water van het Scheldebekken, terwijl pas twee weken later het volk gemaand werd geen schelpdieren en of zeegroenten te halen uit het oostelijke deel van de Westerschelde, vanwege die besmetting. De PVV in de Zeeuwse Staten was verbolgen over die late respons.

Nou ja, hadden de PVV’ers een beetje de Belgische kranten gevolgd, dan waren zij – op hun beurt – al begin september op de hoogte geweest van de lozing bij GlaxoSmithKline in Rixensart. Dan hadden ze ook kunnen vernemen dat de Belgische instantie uitermate mak reageerden op het incident en klaarblijkelijk het weer niet echt nodig vonden om de Noorderburen te verwittigen van het besmette water dat onderweg was.

Nog even los van die waarschuwing is het frappant dat het bewuste bedrijf in de derde septemberweek weigerde om de vaccinproductie weer op te starten omdat er eerst een onafhankelijk onderzoek moest worden uitgevoerd naar het falende productieproces. De constatering dat er een menselijke fout in het spel was was voor het farmaceutische bedrijf niet toereikend. En toen die productie stil lag en het bedrijf dat onderzoek gelastte kwamen opeens de deskundigen van het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoritieit (NVWA) toch meer even met het advies aan mensen om ten oosten van de lijn Kruiningen–Perkpolder zelf geraapte schelpdieren (oesters, kokkels, mosselen) uit de Westerschelde minimaal anderhalve minuut te verhitten tot meer dan 100 graden Celsius voor consumptie. Daardoor gaat het virus dood en kunnen mensen niet besmet raken.
Daarvoor vond niemand dat nodig en dat hadden de deskundigen het provinciebestuur ook gezegd.

En dan vond de NVWA plotsklaps een signaal wel nodig.
En wel omdat: „The risk of catching polio from eating the shell fish is very small but few people around the Westerschelde have been vaccinated against the virus, the NVWA says.”
Een gereformeerd alarm dus…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.