De martelgang van kromme Lindert Robesin

UnknownDe Partij voor Zeeland wil niet meer verder met voorman Johan Robesin. Dit heeft partijvoorzitter Mark Rijk Robesin in een mailtje laten weten. Alzodus berichtten de Zeeuwse media. Robesin heeft in een reactie laten weten zich er niet bij neer te zullen leggen en in november tijdens een ledenvergadering van de partij de confrontatie te zullen opzoeken. Onbegrijpelijk is dat niet, temeer het PvZ bestuur in mei Robesin nog zag als de beoogde lijsttrekker voor de statenverkiezingen in maart 2015.

Dat het PvZ bestuur nu het Reimerswaalse raadslid Marien Westrate naar voren wil schuiven als nieuwe frontman is op zijn zachts gezegd opmerkelijk, maar niet geheel onbegrijpelijk. Het rommelt al tijden in de Zeeuwse lijst. Robesin zelf zegt dat al maanden aan zijn stoelpoten wordt gezaagd en dat is een constatering die duidelijk aangeeft dat het binnen de club heisa is.
In juni schreef ik op dit blog een stuk onder de titel Einde oefening voor PvZ. Dat artikel zag het licht toen Robesin in aanvaring gekomen was met zijn tweede man Francois Babijn en te kennen gaf dat hij niet met de Oostburgenaar (de zelfgeproclameerder redder van West-Zeeuws-Vlaanderen) verder wilde. Robesin eiste toen zeggenschap over de lijstsamenstelling voor de komende statenverkiezingen. Het ziet er niet naar uit dat hij de inbreng zal hebben.
Integendeel.
Het is overigens nog maar de vraag of de Partij voor Zeeland überhaupt nog een fatsoenlijke lijst zal en kan presenteren. Het gros der lokalen heeft zich in Zeeland inmiddels gemeld bij de nieuwe ster aan het front, Zeeland Lokaal, de club van Jos Verdurmen, die sinds afgelopen maandag formeel bestaat.
Verdurmen zag enkele jaren geleden al kans om voor de waterschapsverkiezingen de lokalen in Zeeuws-Vlaanderen te bundelen om in die organisatie invloed te kunnen uitoefenen. Nu heeft Verdurmen (en een groep lokale kopstukken achter hem) de zinnen gezet op de provinciale staten. In de optiek van Zeeland Lokaal wordt het hoog tijd dat de plaatselijke lijsten (goed voor ruim 26 procent van de zetels in de gemeenteraden) ook in de Zeeuwse Staten een nadrukkelijke machtsfactor worden. Als die 26 procent lokaal vertaald worden in zetels provinciaal, dan zou Zeeland Lokaal maar liefst 10 zetels kunnen winnen. Zou dat gebeuren, dan zijn de politieke verhoudingen in Zeeland op slag veranderd.
En kan de Partij voor Zeeland als wegkwijnend fenomeen de boeken opmaken voor een definitieve opheffing.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.