Het blijft aanmodderen bij Delta

<Mail-bijlageDelta mag dan met Cees Maas (ex ING-bons) een nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen hebben, een nieuwe menner op de strontkar, de problemen bij en voor het Zeeuwse nutsbedrijf blijven zich opstapelen. Jaren van mismanagement doen zich gelden.
Hedenvandage meldt RTL-Z dat „Zakenman Benno Wiersma vele tientallen miljoenen van het Zeeuwse energiebedrijf Delta claimt.” Volgens Wiersma dwong Delta hem in 2009 zijn belang in het zonne-energiebedrijf Sunergy te verkopen voor 32 miljoen euro, terwijl dat “het tienvoudige” waard zou zijn geweest.

De Rotterdamse ondernemer voert al jaren rechtszaken om een schadevergoeding van Delta te krijgen. De wortels van het conflict liggen in 2005, toen hij het zonne-energiebedrijf Sunergy oprichtte. Eind dat jaar diende Delta zich aan als investeerder en aandeelhouder. Een jaar later werd het nutsbedrijf meerderheidsaandeelhouder, met een belang van 51 procent.

Aanvankelijk wilden de aandeelhouders Sunergy laten uitgroeien tot een wereldspeler op het gebied van zonne-energie. Mede daarom kocht Delta in 2007 de Limburgse zonnecelfabriek Solland Solar. Maar eind dat jaar bleek dat Delta geen zin meer had om de verlieslijdende activiteiten te financieren. Daardoor ontstonden spanningen tussen de aandeelhouders van Sunergy.
Najaar 2008 werd Wiersma als bestuurder van Sunergy ontslagen en nam Delta zijn belang in het bedrijf over. Delta betaalde daar 32 miljoen euro voor. Veel te weinig volgens Wiersma, die een tienvoud meer op zijn plek achtte. Hoe het ook zij, amper een jaar later stopte Delta met heel het zonne-energieverhaal en boekte ineens een verliespost van 250 miljoen euro af.

Wiersma vindt dat hij ernstig gedupeerd is door de zet van Delta om hem uit te roken. Sunergy was – zo blijkt ook uit onderzoek – een veelvoud waard van wat Delta hem ervoor betaald. Wiersma zoekt nu via de rechter genoegdoening, niet alleen voor het geld, maar ook om gerechtigheid te vinden. Hij vindt het niet kunnen dat minderheidsaandeelhouders op niet nette wijze worden uitgerookt door meerderheidspartijen. Uit principe dus.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde deze week in een tussenvonnis dat onafhankelijke, externe partijen de waarde van het zonne-energiebedrijf in 2009 eerst maar eens moeten vaststellen. Daarna krijgt de procesgang een vervolg. Delta geeft -zolang de zaak onder de rechter is – geen commentaar, maar duidelijk is dat bij een negatief vonnis het Zeeuwse nutsbedrijf nog wel eens voor tientallen miljoenen het schip dreigt in te gaan. Voor de nieuwe topman Maas – in zijn toptijd goed voor een jaarsalaris van 16 miljoen bij de bank – natuurlijk peanuts, maar voor het Zeeuwse bestel, de aandeelhouders (gemeenten en provincie) weer een behoorlijke aderlating. En er komt nog meer, want er lopen nog meer zaken over bijvoorbeeld het eenzijdig opzeggen van contracten.
Maar ja, daar zal nog wel eens een besloten vergaderinkje in de abdij aan gewijd worden…
 

http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/miljoenenclaim-op-energiebedrijf-delta

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.