In januari duidelijkheid over doorgaan Kennedy-West Terneuzen

IMG_0141In de eerste week van het nieuwe jaar, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Terneuzen, zal wethouder Frank van Hulle (ruimtelijke ordening) de bevolking van de Zeeuws-Vlaamse grootstad melden of er een nieuw megawinkelcentrum met appartementen komt aan Kennedylaan-West of dat het project niet doorgaat of dat het project helemaal niet doorgaat en waarom niet.
Die toezegging deed de bestuurder gisteren aan de leden van de commissie Omgeving op vragen van D66 raadslid Charles ten Hengel.

Deze laatste is het voortdurend opschorten van de definitieve besluitvorming over het project van Lafoma en aanneminsgbedrijf Van der Poel meer dan zat en vond dat B en W van Terneuzen nu maar eens een eindtermijn moest bepalen in plaats van uitstel op uitstel te stapelen zonder enige motivatie. Vorige maand meldde B en W van Terneuzen in een brief aan de raad het volgende:

“Via een wijziging van de Termijnagenda hebben wij aangegeven dat het overleg, tot het aangaan van een verkoop-en een anterieure overeenkomst nog niet is afgerond. Dat moet wel gebeurd zijn voordat het bestemmingsplan (voor Kennedy-West) kan worden vastgesteld. Reden dat wij u nu voorstellen de nieuwe plaatsingsdatum pas te bepalen op het moment dat de ontwikkelaar (Lafoma dus, die bepaalt wat de gemeente moet doen) aangeeft dat het project financieel-economisch haalbaar en de projectopzet voor de Kennedylaan gereed is. Dit uitstel voor onbepaalde tijd betekent naar onze mening niet dat er spraken gaat zijn van afstel (iets wat twee jaar geleden ook al door burgemeester Lonink werd gezegd, maar alla…)”

Ten Hengel nam daarmee geen genoegen en vond dat aan een project dat al 17 jaar boven de markt hing nu eindelijk wel eens een eindtermijn mocht worden gesteld. Hij kreeg daarin bijval van de VVD, die bij monde van Jan Sips (in het dagelijks leven ontwikkelaar/makelaar) ook vond dat de gemeente wel erg raar met dit project omgaat, omdat er niet eens met de initiatiefnemers bindende afspraken gemaakt zijn over de verrekening van de ambtelijke kosten die inmiddels hoog zijn opgelopen. „In alle andere gemeenten is het heel gebruikelijk dat die afspraken gemaakt worden voor het bestemmingsplan definitief is vastgesteld. In Terneuzen dus niet”, wist Sips.

Wethouder Van Hulle wenste niet op Sips opmerking te reageren. Ten Hengel heeft – en dat gaf hij nadrukkelijk aan – geen enkele fiducie in het welslagen van het project. „Het ene bedrijf na het andere bedrijf in Terneuzen valt om. Het MKB heeft het zwaar en dan toch houdt de gemeente vast aan dit spel. Ik vrees zelfs dat ze helemaal niets gaan doen aan Kennedy-West, toch zeker niet als ze telkens voor onbepaalde duur uitstel krijgen om hun definitieve plannen aan te bieden. En dan durven ze ook nog te klagen als ontwikkelingen elders zich aandienen, nou dat irriteert D66 mateloos”, zei Ten Hengel. “Ja”, wist de PvdA, “zo blijven we in gijzeling van de ontwikkelaar”, woorden die Ten Hengel een maand geleden ook al eens in de raad geventileerd had.

Van Hulle zei naar aanleiding van dat gijzelingsverhaal overigens dat de partijen die al jaren in Terneuzen met elkaar overhoop liggen over de ontwikkeling van Kennedylaan-West en het gebied bij en rond de skihal inmiddels toenadering tot elkaar hebben gezocht. Aangezien de laatste partij in Middelburg een rechtszaak tegen de gemeente Terneuzen heeft lopen wegens onbehoorlijk bestuur trek ik die laatste mededeling van de TOP-wethouder zeer in twijfel…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.