De controlerende postbode van de PvZ (met aanvulling)

1377973_748684675148245_514608911_nPrivacyregels? Die kennen ze bij de Partij voor Zeeland klaarblijkelijk niet. Waar bedrijven en organisaties tegenwoordig zeer omzichtig omgaan met eventuele controle van mail- of internetgebruik van werknemers of anders betrokkenen. Voor de zekerheid gebruiks-en controleprotocollen opstellen voor privacyschendingen te voorkomen, redeneert het bestuur van de Partij voor Zeeland in alle simplisme: “Ze hebben mail verstuurd via de website van de PvZ. Die site is eigendom van het bestuur. Dat heeft dus het recht om te zien wat er via de website van de PvZ is verstuurd.”

Jamaar, zo lopen de hazen natuurlijk niet.
Allereerst heeft de provider van die club ernstige fouten gemaakt door na een Turks telefoontje van de voorzitter van de partij zomaar de inhoud van de persoonlijke accounts van Johan Robesin, Ellen de Neef en anderen vrij te geven. Dat kan en mag niet, zonder een gefundeerd verzoek.Omdat zo’n gefundeerd verzoek ontbrak stappen Robesin van de Partij voor Zeeland (PvZ) en zijn fractiemedewerker De Neef stappen donderdag naar de politie om formeel aangifte te doen van inbraak in hun e-mailbox door partijvoorzitter Marc Rijk.

Voor bedrijven en instellingen kan zo’n – wat ik noemde – gefundeerd verzoek gedaan wordt als er een redelijk vermoeden bestaat van malversaties of onwettelijke praktijken die de integriteit van het bedrijf of instelling zouden kunnen aantasten. Pas dan is de bedrijfsleiding of instellingstop gerechtigd om de persoonlijke accounts van betrokkenen te bekeken. En zelfs dan is zo’n controle aan regels gebonden. Voor bedrijven geldt:

-De controle moet in een redelijke verhouding staan tot de belangen van de medewerkers
-De werkgever moet de controle melden bij het College bescherming persoonsgegevens. Alleen als de ondernemingsraad met de controle heeft ingestemd, hoeft dat niet.
-De werkgever moet de werknemers informeren over de regels voor het gebruik van e-mail en internet. Dus u moet weten wat toegestaan en wat verboden is, dat controle mogelijk is en op welke manier dat gebeurt.
-De werkgever moet rekening houden met uw recht op vertrouwelijke communicatie.
-De werkgever moet de controle van e-mail en internet vooraf met de ondernemingsraad bespreken.
Voordat de werkgever start met de controle, moet hij het doel bepalen waarvoor de controle noodzakelijk is. Van dit doel hangt namelijk af hoe omvangrijk de controle mag zijn en op welke manier die mag gebeuren. Een doel kan bijvoorbeeld zijn: systeem- en netwerkbeveiliging, beschermen van bedrijfsgeheimen of verminderen van kosten en tijdsverlies.
-De werkgever kan vaak volstaan met een kortdurende, gerichte controle bij een vermoeden van misbruik.

De voorzitter van de PvZ, Mark Rijk, heeft geen enkel regeltje nageleefd. Geen beetje rekening gehouden met het recht op privacy van zijn partijleden. Hij was nieuwsgierig en moest en zou weten wat Ze allemaal bekokstoofden. Dat hij zomaar de postwisseling van betrokkenen ging bekijken is kwalijk te noemen. Niet alleen omdat hij inzage kreeg in wat zijn opponenten binnen de club allemaal te vertellen had. Ook de post van burgers aan Zeeuwse volksvertegenwoordigers (want dat waren ze toch) werd zo door een partijbons tot zich genomen.

De voorzitter van de Partij voor Zeeland speelde voor de oude postbode uit films en verhalen, die voor hij de brieven bestelde eerst de inhoud tot zich nam. Dat kon toen niet, dat kan nog niet…

De Rijk en consorten (denk aan Babijn en aan Waterdunen-Nee voorman, de vazal van Babijn en zelfgeproclameerd penningmeester van de PvZ, Guus Langeraert) zijn nog verder gegaan met hun digitale gedragingen. Door de persoonlijke accounts van Robesin en De Neef en anderen bij de provider op te vragen en te lezen wisten ze dat Robesin en zijn getrouwen doende waren een nieuwe politieke organisatie op te zetten. Sterker nog, ze wisten de naam van de nieuwe club uit de mails te achterhalen en zorgden er onmiddellijk voor dat de domeinnaam provinciaalbelangzeeland.nl en nog een paar varianten werden aangekocht, dus door de PvZ. Vervolgens werd deze oneigenlijk gekaapte naam aangeboden aan de nieuwe club van Robesin voor de somma van 7000 euro. een mooie zaak voor de Geschillencommissie Domeinnamen denk ik zo temeer daar duidelijk door het PvZ te kwader trouw gehandeld wordt…wordt vervolgd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

9 reacties op De controlerende postbode van de PvZ (met aanvulling)

 1. Arno Rootsaert schreef:

  Kunnen we eindelijk eens een Zeeuw nomineren voor de Big Brother Awards

 2. Tea Pot schreef:

  En voor Marc Rijk lijkt het me het beste dat hij eieren voor z’n geld kiest.

 3. Wim Diepeveen schreef:

  Anders weet ik wel iets leuks om met die eieren te doen!

 4. Bram TV schreef:

  Ja die marc, is een visiteplaatje voor de partij velen zullen de komende tijd vertrouwen hebben in zijn doen en laten o.a als sterke punten: zich belangRIJK willen voelen; het niet zo nauw nemen met privacy van anderen; Achterdochtig altijd denken dat hij te kort gedaan word; Iemands vertrouwen proberen te winnen daarna een mes in zijn rug steken. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan! Is zijn opleiding en ervaring in de samenleving zover gegroeid dat hij zich voorzitter mag noemen? Misschien van een hobby clubje maar denk niet van een partij die de belangen moet behartigen van de gemeenschap. De partijleiding mag wel eens goed in hun haar wrijven of de doelstelling wel gehaald word met zo’n voorzitter? Ikzelf zou me niet meer durven te vertonen en me diep schamen hij begint langzamerhand legendarisch te worden want service en garantie verdwijnt waar Marc verschijnt. Zodra er verkiezingen komen zullen de resultaten wel duidelijk zijn.

  • Robert van den Bunder schreef:

   iedereen hier kan nu wel gaan lopen zeuren over wat dhr. Marc Rijk heeft gedaan maar ik denk dat we dit allemaal wel zouden doen als we een mochten kijken in de mail van onze regering.
   Ik vind het ook niet normaal dat partijgenoten dingen bekokstoven binnen de partij en dus achter de rug van hun mede partijgenoten maar wel op de kosten van.
   Ik ken dhr. M. Rijk ook en hij kan dan mischien in menig ogen niet goed doen ik kan geen slecht woord over hem schrijven.
   Voor deze en gene nee ik ben niet van zijn partij en woon ook niet meer in Nederland, maar sta nog wel steeds te kijken wat er allemaal gebeurd in mijn zeeuwse landje.
   Mensen kijk aub een in jullie eigen tuin….( is het gras daar overal even groen!!!!).
   mvg. Robert van den Bunder.

 5. plotseling schreef:

  Tja die Marc Rijk. Ik had toch al geen hoge hoed op van dit heerschap. Laat staan dat hij voorzitter is geworden van PvZ. Ik snap niet hoe de leden deze mens hebben kunnen kiezen. Alhoewel, de heer Robesin heeft waarschijnlijk ook voor hem gestemd, of niet?.
  En ja die privacy, dat had hij natuurlijk NOOIT mogen doen! Dat moet hij toch weten. En als hij het zgn. niet wist dat moet hij maar snel het veld ruimen. Bij de komende verkiezingen was ik eigenlijk van plan om op de PvZ te stemmen. Mooi niet dus.

 6. Robert van den Bunder schreef:

  Wel vreemd hier al die negatieve reactie tegen dhr. Rijk blijven geplaatst. Ik plaats iets positiefs en dat wordt verwijderd….dat zal dan ook maar even op facebook verschijnen…..

  Mvg. Robert van den Bunder….

 7. W. Zvlaming schreef:

  Mark Reikel

Reacties zijn gesloten.