Afscheid nemen van Delta nu…

UnknownNee Leen Harpe nee. Je moet niet oproepen tot een boycot van een stateninfobijeenkomst over Delta. Au contraire. Je moet nu bondgenoten zien te vinden om als grootste aandeelhouder van Delta, de Zeeuwse multi-utilitycompany in nood, de zittende raad van commissarissen, die er gewoonweg een zooitje van hebben gemaakt, naar huis te sturen.

Zij, onder aanvoering van oud Vion-topman Daan van Doorn, u weet wel die machtige Zeeuw die begin dit jaar nog aankondigde Zeeland te zullen redden, hebben er een rommeltje van gemaakt. Eerst verkeerde investeringen goedkeuren (zon en windhandel), dan alle kaarten zetten op kernenergie (helaas pindakaas), een paar jaar rode cijfers schrijven en nu nieuwbakken ceo Arnoud Kamerbeek alle ruimte bieden om zowat het enige winstgevende van Delta – vuilverwerker Indaver – in de etalage te zetten. De verkoop van de vuilnisreus moet gebruikt worden om de schuld van Delta – zo’n 600 miljoen – weg te poetsen. De raad van commissarissen heeft het ene domme besluit na het andere genomen. En dat lijken de aandeelhouders toch een beetje te vergeten.

Dat de Staten van Zeeland verbolgen zijn over de manier waarop Delta zijn toekomststrategie communiceert met zijn aandeelhouders: de provincie Zeeland (50 procent) en de Zeeuwse gemeenten is terecht, maar het is natuurlijk niet voor het eerst dat het bestuur van het Land in Zee zich laat schofferen.
VVD-fractievoorzitter Kees Bierens zegt in de PZC dat verkoop van Indaver moet worden afgewogen in het licht van de aandeelhouderstrategie die een jaar geleden is gemaakt. Daarin staat dat drie sporen moeten worden onderzocht: zelfstandig doorgaan, fusie (met Eneco) en verkoop (van bedrijfsonderdelen). Dat gebeurt volgens Bierens nu niet. Nou ja, Kees weet natuurlijk ook dat spoor 2 bij het stootblok geëindigd is, dat met spoor 1 de schuldenlast van Delta alleen maar groeit en dat spoor 3 toch beter met de aandeelhouders kortgesloten had kunnen worden.
Nu staat Indaver al in de etalage terwijl de aandeelhouders van het concern zich daarover nog niet hebben uitgesproken. De top van Delta wel dus en in de media dienen de vermeende overnamekandidaten zich al aan.
Strategische zetje van Van Doorn en Kamerbeek? Ach…

De boze Staten van Zeeland (en de gemeenten) hebben nu reden en gelegenheid om schoon schip te maken bij Delta. Gelegenheid is zeker, de mandaatsperiode van de leden van de Raad van Commissarissen (op één na) eindigt dit jaar of is formeel gesproken reeds geëindigd. Bij uitstek de gelegenheid om voor een nieuwe Raad te zorgen die daadwerkelijk controle houdt op het bedrijf, zorgt voor een goede communicatie met de aandeelhouders en het belang van bedrijf en Zeeland voorop stelt. Kies nu maar eens niet voor pensionado’s uit het old boys netwerk, voor natte scheten die denken dat ze wat zijn maar in hun loopbaan een spoor van ellende hebben achtergelaten (banken, Vion). Zoek maar eens wat echte deskundigheid, bewogenheid en maatschappelijke en economische compassie.

Want wat hebben we nu als roergangers/controleurs bij ons Zeeuwse nutsbedrijf.
Even zien. Ja, voorzitter Daan van Doorn. Tot 2009 topman van Vion, een van de grootste vleesbedrijven in Europa, dat jaren werd en is geplaagd door mislukte overnames, tegenvallende resultaten en vleesschandalen. Daan, Commissaris bij A-Ware Food en Brunel, naast Delta. Zeg hem gedag.

Nee, dan Cees Maas. Een van de hoofdverantwoordelijken voor de bijna ondergang van ING. Hij verdiende desondanks miljoenen aan bonussen. Die helpt Delta ook verder. Bij ING wist hij de risico’s op de balans niet goed in te schatten, ik geloof niet dat hij sindsdien iets heeft bijgeleerd. Staten van Zeeland, zeg hem gedag.

Of Jan Bout. Momenteel is Jan als commissaris verbonden aan Ballast – Nedam N.V., Brunel Internatinal NV, Delta N.V., de Koninklijke Haskoning DHV groep B.V. en lid van de Raad van Toezicht bij de kennisinstelling Deltares. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de Commissie MER.
Heeft het dus veel te druk als gepensioneerde en dat is bovendien voor een dyslectisch iemand een extra belasting. Dag Jan, wat vaarwel…

En dan hebben we nog oud Shell-topper Peter de Wit.
Momenteel naast Delta-commissaris ook nog bestuurslid VNCI en VNPI, Lid Raad van Advies TNO Delft, Lid dagelijks bestuur VNO-NCW, Voorzitter Stichting Christiaan Huygensprijs, Lid Raad van Advies Nederlands Instituut Clingendael, Lid CCS Taskforce en Voorzitter National Committee World Petroleum Congres (WPC). Die man heeft gewoonweg veel te veel om handen, ontlast ‘m Staten van Zeeland, nu, De Wit golft zo graag (handicap 19) maar heeft amper tijd om een balletje te slaan.

Resteert alleen nog Marieke Schöningh, de Belgische DSM-directeur die in mei 2013 de rangen van Delta kwam versterken. Haar termijn loopt nog door tot 2017 en aangezien zij pas is aangetreden en part noch deel heeft gehad aan de debacles uit het recente verleden mag zij wat mij betreft blijven.

Kijk, lullen of een boycot lijkt mooi, maar je bereikt er niets mee. Stuur je dit gezelschap huiswaarts, dan geef je als aandeelhouders wel degelijk een signaal af.
Een behoorlijk signaal ten teken dat Zeeland het anders wil…

Bijgaand het rooster van aftreden:rooster_van_aftreden_RvC

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Afscheid nemen van Delta nu…

  1. Peter schreef:

    Jan Bout een natte scheet 🙂 ?

Reacties zijn gesloten.