Blauw blijft in Union Jack

UnknownHet Verenigd Koninkrijk blijft verenigd. Schotland treedt na de uitslag van het referendum, waarbij een goede 55 procent van de Schotten zich uitsprak tegen uittreding, in de Unie met Wales, Ulster en Engeland. Het blauw blijft gewoon in de Union Jack. In Londen worden zuchten van opluchting geslaakt. Het pond wint weer aan waarde en premier Cameron kan rustig aanblijven, iets wat na een afscheiding, wel eens anders had kunnen uitpakken.

En Alex Salmond, de leider van de Nationale Schotse Partij, de man die de volksraadpleging uitschreef, ach, die kan ondanks het verlies meer dan tevreden zijn. Schotland krijgt hoe dan ook zeggenschap over een heleboel eigen zaken. De Schotten mogen hun eigen belastingwetgeving optuigen, een eigen sociale zekerheidsstelsel en nog een trits aan minder belangrijke beleidsinitiatieven. Per saldo heeft de verliezer het meest gewonnen aan deze volksraadpleging. Kunnen we nog wat van leren…Ook van het feit dat de verliezer, ondanks de winst voor de Schotse politiek en het bestuur, een stap opzij doet…

De uitslag volgens de Economist:

Bx4ywbDIAAACknj

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.