Zeeuwse coup in voorbereiding

1618Deze week zag ik Jos Verdurmen (fractievoorzitter TOP-Terneuzen) en Cees van Liere (oud-VVD-burgemeester van Noord-Beveland, Sluis en Putte) op Omroep Zeeland. De Machiavelli van Zaamslag en de koning van de Zeeuwse recepties en partijen. Ik had om de mannen kunnen lachen, maar deed het niet. Deze heren zijn namelijk van plan een Zeeuwse coup te plegen volgend jaar. Ze gaan de Zeeuwse politiek eens en voorgoed van aanzien en samenstelling veranderen. Ze gaan Zeeland totaal lokaal maken.
En ze zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken ook.

Verdurmen gedroeg zich voor de camera zoals-ie zich altijd gedraagt in de schijnwerpers. Wat onwennig, met een moeilijke lachje op de lippen en pratend met weinigzeggende oneliners. wat de journalist ook probeerde Jos had zijn antwoord klaar. “Gaat de oprichting van Zeeland Totaal Lokaal (de club heeft het over Lokaal Totaal) niet ten koste van de Partij voor Zeeland?” werd gevraagd. “Daor gaon ik nix op zegg’n”, antwoordde Jos.
“Hoeveel zetels denken jullie te kunnen halen?” “Daor gaon ik nix op zegg’n”
“Er is grote belangstelling voor de nieuwe partij. Ik zag hier heel wat kopstukken uit de Zeeuwse politiek. Wie wordt er lijsttrekker?” ” Daor gaon ik nix op zegg’n”, wist Jos.
En toch – zijn reacties mogen dan nikszeggend zijn – zal Verdurmen er in slagen om komend najaar een nieuwe politieke partij van de grond te tillen die zetels gaat veroveren in de Zeeuwse Staten en waterschap Scheldestromen. Het is niet voor het eerst dat deze man – de lokale – met dit bijltje hakt.
Hij heeft het eerder gedaan. In Terneuzen koppelde hij Gemeenschappelijke Belangen aan TOP en maakte hij het mogelijk dat deze club de grootste partij in Terneuzen werd. Hij deed het – nota bene bijgestaan door Co van Schaik, de voormalige Terneuzense PvdA-wethouder die ook nu acte de présence gaf – voor het waterschap.

En dan hadden we ook Cees van Liere nog.
Ex-VVD, ex-burgemeester, ex-van alles, maar nog steeds bestuurlijk actief. Tot bij Basf toe wist hij ietwat hijgerig de microfoon in te blazen.
Van Liere wil wel, dat was duidelijk.
Gedeputeerde worden? Dat zien we wel.
Lijsttrekker? Dat is aan de democratie…Nou ja, democratie binnen een club van Verdurmen? Nou niet echt. Die zal toch berekenend bezig zijn en blijven. Let straks maar eens op de lijstsamenstelling. Lokalo’s die goed zijn in het vergaren van stemmen op eigen kop, bijvoorbeeld een Francois Babijn (nu nog Partij voor Zeeland) of Mark Faasse (BEN) zullen een plek aan de top krijgen. Voor Jo Valente, de oud-officier van justitie, Zeelands crimefighter, die weliswaar een raadszetel wist te winnen op Noord-Beveland (en die niet innam) en lang niet op eigen kracht, zal zo’n plek er niet inzitten.
En Van Liere? De man die iedereen kent (maar wordt-ie ook door iedereen serieus genomen), die wil eigenlijk niets liever dan die kar trekken. Dat bleek ook uit zijn verdere verhaal. Van Liere is ervan overtuigd dat Zeeland Totaal Lokaal kan worden. Dat de nieuwe club in een keer de grootste in de Zeeuwse Staten wordt.

Wat ik zei; ik had er om kunnen lachen, maar deed het niet.
Als straks vanuit heel Zeeland politiek oudgedienden door Verdurmen worden gerecruteerd, als de rancuneuzen die er her en der nog rondlopen de koppen bijensteken en er wat figuren van de ene naar de nieuwe club overstappen, dan gaat er nog wat gebeuren.
 

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Zeeuwse coup in voorbereiding

 1. Ik vind dit de beste politieke 1 april grap die er is! Het beste op televisie na alle ellende van de afgelopen weken. Nu hopen dat deze heren er ook zelf om kunnen lachen en gewoon wat vrijwilligerswerk blijven doen of gaan doen! Dan staan ze eens echt tussen en dicht bij de burgers!

 2. Peter schreef:

  Bij Zeeuwse coupe dacht ik eerst aan dik, donker borstelig haar boven een norse blik.

  Goed voor de Zeeuwse politiek? Ik denk van niet, maar zoals het nu gaat is het ook niet best.

 3. Peter schreef:

  Rare letters trouwens. Gehackt door de lettervreters?

 4. George Knight schreef:

  @Conny
  Prachtig commentaar! Hoe oud zijn de mensen die deze lokale partij willen oprichten? En wat zegt dat over de vertegenwoordiging van de jongeren in de Zeeuwse politiek? Ofwel, wordt Zeeland nu ook al in de politiek steeds meer een plek voor bejaarden? Een reservaat dat beschermd moet worden. Maar in hemelsnaam, waarom en tegen wie?

Reacties zijn gesloten.