De Zeeuwse ziekenhuisoorlog is begonnen (met aanvulling)

zorgsaam
Zorgsaam wil dat ene Zeeuwse ziekenhuis worden.
De opening van een polikliniek in Middelburg is een stap in die richting.
Patiënten uit de rest van Zeeland zien te binden aan Zorgsaam.
Meer en meer.
Dat is ondernemer in de zorg.
Inspringen op gebieden, waar anderen – ADRZ – gaten laten vallen.
In het beleidsplan 2014-2017 wordt over de te kiezen richting geen enkel geheim gemaakt. Samenwerken – ook met de Vlaamse instellingen – staat voorop, maar als samenwerken niet lukt, dan wordt er anders gehandeld.
Waarvan akte.

„Naast de maatschappelijke druk om de zorgkosten omlaag te brengen, liggen de ziekenhuizen in Nederland onder een “kwaliteits- en veiligheidsvergrootglas”. Beide ontwikkelingen leiden tot steeds hoger wordende volumenormen
voor behandelingen. Behandelingen moeten steeds vaker worden uitgevoerd, willen de zorgverzekeraars ze nog accepteren van een ziekenhuis. In Zeeland kan hierdoor soms slechts één van de twee ziekenhuizen een behandeling (blijven) doen, andere behandelingen worden alleen in topklinische en academische ziekenhuizen uitgevoerd.
Voor ZorgSaam betekent dat kiezen: wat willen we blijven doen en waarmee willen we ons onderscheiden? Wat willen we doen voor heel Zeeland? En wat willen of kunnen we niet meer doen? Dit vraagt om een duidelijk profiel van ZorgSaam Ziekenhuis.”

tekst uit beleidsplan van Zorgsaam.

De Zeeuwse ziekenhuisoorlog is begonnen en ADRZ-directeur Rinus van Riel snapt er niets van: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”, roept hij.
En zo meldt hij OZ: „ Wij vinden het ook totaal onnodig, want het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis biedt een prima pakket aan medische zorg. Ook op poliklinisch gebied.” Van Riel vindt het verder vreemd dat een ziekenhuisorganisatie die in het eigen gebied mensen moet ontslaan vanwege financiële problemen, juist op een ander eiland een nieuwe locatie opent. Nou, zo vreemd is dat niet, want Zorgsaam zegt dat juist te doen om klanten van dienst te zijn en meer patiënten betekent toch ook weer meer werkgelegenheid.

Al met al zat professor Vierhout -ja hij- er met zijn advies aan het provinciebestuur in 2004 dat er één ziekenhuisorganisatie in Zeeland moest komen niet zo ver naast. Alleen werd destijds niet in eerste instantie gedacht dat dit Zorgsaam zou moeten zijn. Nou gelet op de geschiedenis en de mening van vele Zeeuwen over ADRZ lijkt het daar nu toch op uit te gaan draaien.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De Zeeuwse ziekenhuisoorlog is begonnen (met aanvulling)

 1. Motieven van ZorgSaam voor deze stap zijn klaarblijkelijk:
  – dichter bij de klant
  – kwaliteitsverbetering
  Dit is doordrenkt van visie en heet ook wel ONDERNEMERSCHAP! Hulde daarvoor!

  Voor de overige aanbieder(s) in de regio een teken dat ze uit hun ivoren toren moeten komen en marktgericht moeten gaan denken in plaats van uit te gaan van consolidatie van vroeger verworven zekerheden!

 2. Peter schreef:

  Moet je eens met werknemers van het ADRZ praten. Dure interims, slechte communicatie, arrogante leiding, vriendjespolitiek. Ik snap gewoonweg niet hoe het zo ver is gekomen met de ooit prima functionerende Zeeuwse ziekenhuizen. Als dat marktwerking is, is deze gang van zaken een zeer slechte reclame voor dit fenomeen.

Reacties zijn gesloten.