“Stuur ze maar naar Gaza!”

UnknownDat Israel momenteel bezig is om Gaza van de kaart te vegen vind ik vreselijk. En dat Hamas doorgaat met Israel te bestoken evenzeer. Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een 90 jarige Joodse vrouw uit Antwerpen met dat schier oneindige conflict iets van doen heeft, dat ze er een rol inspeelt of wat dan ook. Toch weigerde een Antwerpse arts de vrouw, die een ribbreuk had, te behandelen toen haar zoon woensdagavond de hulp van een dokter inriep. De dienstdoende arts zei in een eerste telefoontje “Ik kom niet”. In een tweede telefonische contact voegde hij er richting zoon eraan toe:”Stuur ze maar voor enkele uren naar Gaza, dan zal ze geen pijn meer voelen”.


Die opmerking heeft in Vlaanderen heel wat stof doen opwaaien en terecht. Tegen de arts werd een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Volksgezondheid en de politie. Zijn excuus te hebben geroepen in een emotionele vlaag bleek onvoldoende. Het incident staat niet op zich. Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, althans.
“Dit is het zoveelste incident op rij in een korte tijd. Een winkel in Antwerpen weigerde een vrouw te bedienen omdat ze Joods was, een café in Luik heeft een bordje opgehangen met de melding ‘honden welkom, Joden niet’, in Brussel werden er tijdens een betoging leuzen als ‘dood aan de Joden’ gescandeerd en op de Facebook zien we elke dag oproepen van haat tegen Joodse mensen.
En laat ik het voor de zoveelste keer herhalen: Belgische Joden zijn GEEN Israëli’s! Ze hebben een louter emotionele band met dat land maar hebben zelf geen enkele invloed op het conflict. Ze stemmen niet in Israël, gaan er niet naar het leger en betalen er geen belastingen.
Elke vorm van racisme en antisemitisme moet krachtdadig worden veroordeeld door politici. Hoogtijd, me dunkt.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisteren verbolgen op het nieuws dat een arts geweigerd heeft een joodse vrouw te behandelen. De Wever betreurt het feit dat de laatste weken het aantal antisemitische incidenten is toegenomen. Hij veroordeelt elke vorm van racisme of antisemitisme scherp en vraagt om de sereniteit te bewaren.

“We zijn allemaal aangegrepen door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en we willen allemaal dat er zo snel mogelijk vrede komt. Maar het is belangrijk dat we steeds de gave des onderscheid bewaren en klaar het verschil zien tussen de situatie hier en in het Midden-Oosten.’
Dat men als mens verontwaardigd is, is normaal. Maar laat ons niet de fout maken onze eigen menselijkheid op te geven. In Antwerpen leven moslims en joden vreedzaam naast elkaar. Ik zal nooit aanvaarden dat de gemeenschappen in mijn stad tegen elkaar opgezet worden. Het is vanuit intellectueel en menselijk oogpunt volstrekt ridicuul om de Joodse gemeenschap in ons land verantwoordelijk te stellen voor het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Net zoals het volstrekt ridicuul is de moslimgemeenschap verantwoordelijk te stellen voor terreurdaden gepleegd door fundamentalisten.

Uiteraard heeft iedereen het recht op een eigen mening en het recht om zijn of haar verontwaardiging te uiten. Maar niemand heeft het recht om mensen uit te sluiten op basis van feiten die zich duizenden kilometers verder voordoen en waarvoor in Vlaanderen niemand de individuele verantwoordelijkheid draagt. Het moment dat we ons daar aan bezondigen, geven we onze eigen menselijkheid op.
Ik veroordeel elke vorm van racisme en antisemitisme. En als burgemeester zal ik er – samen met mijn politiediensten – nauwgezet en ten strengste op toezien dat alle gemeenschappen in mijn stad in vrede en zonder angst kunnen leven. Wie het nodig acht het conflict in het Midden-Oosten in onze straten te importeren, zal daar de gevolgen van ondervinden. Ik roep bij deze de andere politieke partijen dan ook op om kleur te bekennen en zich hierover uit te spreken.”

Een reactie als die van De Wever zie ik in Nederland nog niet door vooraanstaande politici gemaakt worden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op “Stuur ze maar naar Gaza!”

  1. Peter schreef:

    Belgische politici als lichtend voorbeeld, daar mogen die Ollanders 🙂 zich wel eens over achter de oren krabben.

Reacties zijn gesloten.