Aanstelling mijnenlegger voor Zeeuwse ziekenhuisoorlog is rond

De Beer, Jos, in dit geval.

De Beer, Jos, in dit geval.

Het Zeeuwse provinciebestuur heeft Jos de Beer benoemd heeft tot de provinciale zorgverkenner. Dat nu net deze man naar voren geschoven wordt is in mijn ogen niet zo’n goede zet. De Beer, hij zal zeker capaciteiten hebben, daar twijfel ik niet aan, moet nu gaan onderzoeken hoe zorginstellingen in Zeeland beter met elkaar kunnen samenwerken. Daarbij gaat het niet alleen om de ziekenhuizen, maar ook om alle andere instellingen die zich bezig houden met zorg. Mooie opdracht, eendracht zoeken in een mijnenveld. Maar dat dit net gedaan moet worden door iemand die in het verleden die menen heeft aangebracht bevreemdt me ten zeerste. want laat ons wel wezen; wat concludeerde De Beer als voorzitter van de Commissie Toekomstvisie Curatieve Zorg Zeeland in 2001 in die genoemde Toekomstvisie? Simpelweg het volgende: ziekenhuizen in Zeeland hebben elkaar nodig om toegankelijke, bereikbare en kwalitatieve zorg te kunnen blijven bieden. Een niet vrijblijvende geïnstitutionaliseerde samenwerken is dan ook noodzakelijk.

Dat was De Beers advies toen en zal de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg (dat is hij nu) in januari met een ander verhaal op de proppen komen? Ik denk het niet.
De kans is dan ook groot dat de hele ziekenhuisdiscussie in Zeeland weer in alle hevigheid gaat oplaaien en dat nu – in plaats van toen – de ADRZ-groep zich bedreigd zal gaan voelen in plaats van het eerder afhoudende Zorgsaam.
Schiet de Zeeuwse patiënt daar iets mee op? Geen malle moer.
Het bizarre van deze hele slepende discussie is dat de kwaliteit van de zorg in Zeeland te lijden heeft onder een bestuurlijk/administratief probleem.
Na De Beer volgde in Zeeland, in 2004, het rapport van professor Pieter Vierhout, dat die Zeeuwse samenwerking naderbij had moeten brengen en de verschillende (medische) disciplines in Zeeland op een rij had moeten krijgen. Vierhout maakte daarbij, naar mijn overtuiging, de strategische fout door als gangmaker, als roermaker van een van de betrokken partijen te gaan functioneren, ADRZ, hetgeen de partijen niet bij elkaar bracht, maar het tegenovergestelde.
De weg naar Stichting Ziekenhuis Zeeland was een lange en zal met De Beers advies in het vooruitzicht alleen maar langer worden en daar is niemand bij gebaat.
Ik zeg daarmee niet dat die stichting er moet komen.
Dat zal De Beer wel doen,
want het lijkt me stug dat hij op zijn eerdere advies zal terugkomen.
Het provinciebestuur had er dan ook beter aan gedaan een andere adviseur voor die 75 mille gemeenschapsgeld aan te trekken. Iemand zonder voorgeschiedenis.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Aanstelling mijnenlegger voor Zeeuwse ziekenhuisoorlog is rond

  1. Peter Urbanus schreef:

    Geniale kop en fotokeuze, dank u!

    De politiek leert ook geen mallemoer van het ongenoegen bij de onderdanen over de megavergoedingen voor dit soort opdrachten en vriendjespolitiek bij benoemingen.

    Ik ben altijd erg geïnteresseerd in politiek geweest, maar krijg steeds meer het gevoel dat ik me beter om andere dingen druk maak.

Reacties zijn gesloten.