Weer eens terug naar Westdorpe

1622236_1408360416086073_748354716_nWestdorpe, het dorp van mijn jeugd, ik kom er niet zo vaak meer. Incidenteel nog eens bij tante Suzan en ome Bertus of voor werkzaamheden, maar verder, nee.
En als ik er kom lijkt de Graafjansdijk veel korter dan vroeger, lijken de straten smaller, de gebouwen kleiner. De perceptie van een kind is nimmer die van een volwassenen. Verhoudingen komen anders te liggen. In juni mocht ik er vroeger nog wel eens neerstrijken voor de GraafJansfeesten. Een dorpsfestijn dat de maat van Westdorpe feitelijk ontstegen was. In 2009, tijdens een van mijn laatste diensten als actief krantenmannetje sprak ik met organisator Maurice de Vleeschouwer over het succes van de feesten en de worstelingen van het stichtingsbestuur om de continuïteit er in te houden.

En amper een jaartje later schreef ik dit:

“Kind, haal voor papa eens een pilsje, voor mama een wit wijntje en neem zelf ook wat. Hier heb je wat bonnen…” Ik heb het vaak genoeg horen zeggen op braderieën, dorpsfeesten en meimarkten. Kindlief hobbelt dan naar een provisorisch toog en even later komt een dienster af met de bestelde waren aan tafel. Mag niet, kan niet. Een minderjarige mag geen alcoholische versnaperingen bestellen en betalen, dan horen volwassenen te doen. Althans volgens de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Wie bovenstaande methodiek hanteert is in overtreding en een organsatie die dat toestaat ook. Dat heeft de stichting GraafJansfeesten in Westdorpe het voorbije jaar ondervonden. Dat er ook nog eens in een tent op het feestterrein gerookt werd leverde de stichting een boete op van 1200 euro’s. En omdat een dermate hoge boete de stichting meer dan pijn doet – het beroep loopt nog – ziet het er naar uit dat de stichting zichzelf opheft en een punt zet achter de GraafJansfeesten. Voorgoed.

Ik zou dat betreuren. aan een jarenlange traditie – ingezet door Rob van Bedaf en overgenomen door Maurice de Vleeschouwer en zijn mensen – komt dan pardoes een einde. Een paar jaar geleden sprak ik met De Vleeschouwer nog over het enorme succes van de voorbije edities van het Westdorpse dorpfsfeest. Het was dat jaar ontzettend druk. In alle straten van het dijkdorp was geen parkeerplaats meer te vinden. Westdorpe – waar anders amper iets gebeurt – was bomvol. De stichting leek het slachtoffer te worden van het eigen succes en overwoog – eventjes – een verplaatsing van het evenement naar een ander deel van het dorp. Het veldje bij de brandweerkazerne blijkt wat te klein te worden om iedereen te kunnen opvangen.

Van een verplaatsing is het uiteindelijk niet gekomen, maar dat een goed georganiseerd en goed lopend dorpsfeest nu om zeep geholpen wordt door een controleur – die overigens ook maar zijn werk deed – is meer dan jammer. Zou een goed gesprek tussen gemeente en stichting over de financiële afwikkeling van de boete geen uitkomst kunnen bieden? Ik denk het wel. Met een beetje goede wil kan het voortbestaan van het festijn – me dunkt – best gered worden.”

Toenmalig wethouder Jaap Bos van de gemeente probeerde de stichting nog wel te helpen door de subsidie bij wijze van voorschot te verstrekken, maar daar was de vrijwilligersclub niet mee gebaat, er moest betaald worden en de juridische procedures waren voor De Vleeschouwer en de zijnen een beetje teveel van het goed. Westdorpe raakte zijn dorpsfeest kwijt.

Maar geen feest, dat vonden de dorpelingen ook niks, dus staken verschillende vertegenwoordigers van de plaatselijke verenigingen de koppen bij elkaar en besloten ze tot het organiseren van de Dijkfeesten. Kleiner in omvang, dat wel, maar met de goede – oorspronkelijke elementen van de GraafJansfeesten er wel in – dus met een rommelmarkt, een kunstmarkje en wat muzikale verpozing.

De Westdorpse Dijkfeesten zijn in aantocht en beloven dit jaar vanwege de ingebruikname van de verbouwde kerk als nieuwe gemeenschapscentrum een bijzondere editje te gaan worden. In de kerk is onder een glazen dak – na een ontwerp van architect Freddy Sijnesael – binnen een nieuwe gemeenschapscentrum gebouwd met dezelfde afmetingen van het oude Concordia. Een vrijwilligersgroep onder aanvoering van Loek de Beleir is maanden aan het werk geweest om de boel te verbouwen en het resultaat is bijzonder. Het sowieso bijzonder dat in Zeeuws-Vlaanderen een grote katholieke dorpskerk op deze manier een tweede leven is gegund. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen verricht donderdag 23 mei de officiële opening. Om 19 uur is het vervolgens open huis en zal ook de naam van het nieuwe dorpscentrum bekend worden gemaakt.
Een week later, op 31 mei barsten de Dijkfeesten los en zal ook dan de voormalige kerk een centrale plek in de festiviteiten innemen. Het programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 31 mei
08.00-12.00 uur
Kindermarkt Graafjansdijk A tegenover voormalige R.K kerk
10.00 uur
Officiële opening Dijkfeesten
10.00 uur
Opening open dag Brandweer
08.00-16.00 uur
Straatmarkt Graafjansdijk en Molenstraat
10.00-17.00 uur
Kunst in de Kirke in de voormalige R.K. kerk
13.00 uur
Quatro Games in schrijven ”het Oude Raedhuis“
13.00-15.00 uur
Kids -Kunst Event bij de voormalige R.K. kerk

14.00-17.00 uur POP OP DE DIJK (zie hieronder)
14.00-15.00 uur
The Fictionals op Podium
15.00-16.00 uur
Triple Motion op Podium
16.00-17.00 uur
Behind the Mirror op Podium
14.00-17.00 uur
Tussen de bands door zal SQID muziek draaien…
17.30 uur
Inschrijven wielerkoers Open Cat. ICF Wed. (ook dagvergunning) ”de Tukker“
19.00-21.00 uur
Wielerkoers Open Cat. ICF Wed.
21.00 uur
Prijsuitreiking Wielerkoers ”de Tukker“
21.00 uur
Live in “het Oude Raedhuis” : Woodworks
21.30 uur
Live in “de Tukker” Superautomatic
Zondag 1 juni
11.00-17.00 uur
Kunst in de Kirke in de voormalige R.K. kerk
11.00-12.00 uur
“Westdorpe Schrijft Historie“reunie
11.00 uur
Darts Toernooi in “De Tukker”
13.00-15.00 uur
“Westdorpe Schrijft Historie” reunie.
15.00-18.00 uur Op het Podium (zie hieronder)
15.00-16.00 uur
EWB
16.00-17.00 uur
Zuidwest 10
17.00-18.00 uur
Maffoos op Podium
18.00-……..
Live in “het Oude Raedhuis” : “Goes en de Gasten”

Podium staat voor de voormalige R.K. Kerk.

En ik ga dat weekeind weer eens naar Westdorpe.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Weer eens terug naar Westdorpe

  1. Peter schreef:

    Overheden hebben al jaren geleden de strijd ingezet tegen een nieuwe vijand: de brave burger. De NVWA, die onlangs negatief in het nieuws kwam doordat ze vleesverwerkende bedrijven al jaren slecht of niet controleert, maar tegen mensen die een mooi dorpsfeest organiseren lekker weet te scoren. De absurde GAS-boetes in Vlaanderen. De alsmaar stijgende prijzen en huren. Intussen gooit men bakken vol geld weg aan protserige nieuwe organisaties, hogesnelheidslijnen en niet-werkende ICT-systemen.

    Maar komt u toch alstublieft stemmen?!

Reacties zijn gesloten.