Geen bonnenboekjes van Delta meer na groene keuze

Unknown
Het heeft even geduurd, maar ik ben om. Ik ga voor groen. Energie en gas.
En wat ingrijpender is, voor mij, als Zeeuw, is dat ik na jaren de Zeeuwse multi-utility company Delta als klant gedag zeg.
Nou ja gedeeltelijk. Zeelandnet mag – voorlopig dan toch – mijn internet en tv blijven verzorgen en Evides mijn water blijven leveren, maar zouden er goede alternatieven voor handen zijn, ja, dan…

Delta opzeggen! Dat is voor een Zeeuw van 57 die nooit iets anders gekend heeft dan de PZEM en zijn rechtsopvolgers toch een behoorlijke stap. Maar ik ga eens aan mijn portemonnee denken en aan de toekomst. Op mijn dag liggen al paneeltjes zonnewarmte op te slurpen om om te zetten in stroom en binnen zijn de peertjes al lang verbannen, draait er een HR ketel voor cv en warmwater en nu zet huize Grem een volgende stap. Ik zit niet meer verlegen om bonnenboekjes (waar je geen moer mee kon) of kaartjes voor een 2e rangsfilm in een Zeeuws filmhuis of een comfortwijzer waarmee ik zou kunnen besparen. Ik weet waarop ik kan besparen. Op mijn totaalrekening door simpelweg een overstap te maken naar een goedkopere en ook nog eens schonere leverancier.

Ik ben het Delta-gevoel, de trots op een echt Zeeuws bedrijf van en voor de Zeeuwen, al tijden verloren en ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik alleen om dat verloren gevoel Deltaklant zou blijven. Want Delta is reeds tijden geen bedrijf meer van en voor de Zeeuwen. Ja, de provincie en de gemeenten mogen dan aandeelhouders zijn, maar daar heeft de gewone burger ook bitter weinig aan. Ja maar het jaarlijks dividend. Ja dat, die miljoenen die gemeenten altijd gebruiken om hun begroting me erend te breien, dat levert mij als burger indirect toch altijd wat op is de redenering. Ik heb daar mijn twijfels over. Ik denk dat de Zeeuwen veel en veel beter af waren geweest als Delta jaren geleden verkocht was geweest, destijds aan de Fransen. Dan hadden de Zeeuwse overheden, net als die van Friesland, Gelderland, Limburg en Brabant nu – in tijden van crisis- over danig gevulde kassen beschikt in plaats van zoals nu bij in de rangen der armste overheden rond te hobbelen.

En ik sluit niet uit dat Delta alsnog verkocht wordt, maar tegen een veel lagere prijs als die die destijds bedongen had kunnen worden als de wijzen in Zeeland het advies van Axelse Co (van Schaik) hadden gevolgd. “Verkopen die hap, nu”, zei hij en hij alleen.
En nu, nu schijten ze binnen Delta zeven kleuren stront over een eventuele verkoop, dan wel fusie met Eneco.
“Medewerkers vrezen “ernstige gevolgen” als Delta samen zou gaan met Eneco. Er zouden veel Zeeuwse banen verloren gaan. Juridische- en stafafdelingen van Delta worden overbodig, vreest een aantal medewerkers, omdat Eneco die ook al heeft. Een eerdere verkenning van het samengaan van Eneco en Delta liep stuk op een dreigend banenverlies, schreef Het Financieel Dagblad eind 2012″, meldt Energeia Energienieuws vorige week.

Delta voert momenteel een studie uit naar een strategie voor de toekomst. Wegens slechte marktomstandigheden en slechte resultaten (die dan plots weer blijken mee te vallen) wordt verkoop in delen of als geheel nadrukkelijk onderzocht. Als kandidaat voor een fusie komt Eneco dan in beeld, een ander nog ongesplitst Nederlands energiebedrijf. Of Eneco daadwerkelijk geïnteresseerd is in Delta en zijn kroonjuweel de kerncentrale van Borsele is overigens nog maar de vraag, omdat Eneco nadrukkelijk een groen imago nastreeft en met die kerncentrale erbij blijft daar natuurlijk -van dat imago – weinig van over. Een alternatief is dat Delta weer over de grens zoeken gaat naar een nieuwe partner, maar ook daar zullen de kandidaten – in de huidige markt – dun bezaaid zijn. De Zeeuwse bestuurders laten de nieuwe Delta-topper nog even doormodderen. Verantwoordelijk gedeputeerde Kees van Beveren heeft totnutoe altijd gezegd dat het behoud van werkgelegenheid voor het Zeeuwse bestuur het allerbelangrijkst is, maar ja, zo’n uitspraak is na alle fabriekssluitingen in het Delta-gebied onderhand ook verworden tot een echte gotspe.

En dan is er nog de Splitsingswet. De Hoge Raad verwacht op 3 oktober conclusie van de advocaat-generaal aangaande de Wet onafhankelijk netbeheer, ofwel de Splitsingswet. De uitspraak over de vraag of Delta en Eneco hun netwerkbedrijven moeten afstoten volgt mogelijk pas in 2015. Moet er gesplitst worden en de kans daarop is groot, dan is het sowieso einde oefening voor Delta. De nieuwe ceo Kamerbeek is daarover eerder al meer dan duidelijk geweest.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.