Presentatie van het grote onvermogen

logo_provadaEr is geen enkele grote handelsbank meer, geen enkele institutionele beleggingsgroep of grote projectontwikkelaar meer te vinden die zijn vingers gaat branden aan projecten in Zeeuws-Vlaanderen. Kijk naar het afhaken van Rabo Vastgoed in het plan Perkpolder, de uitblijvende belangstelling voor het plan Bierkaai en de toestanden die CBRE (voorheen ING Vastgoed) heeft meegemaakt met de winkelruimten bij de Terneuzense skihal. De grote jongens laten dit perifere wonderland links liggen en zover mogelijk. Het is nog goed dat Compagnie Het Zoute en de Molecatengroep aan de kust nog wat willen ondernemen – hoewel sommigen daar ook tegen gekant zijn – wat anders zou het investeringsklimaat bezuiden de Wester simpelweg als Siberisch kunnen worden omschreven.
Dus wat doet onze memorabele motor voor de economische ontwikkelingen in deze contreien, ik heb het over Impuls Zeeland, die sleurt de gemeente Terneuzen, de tunnelbouwers van Sluiskil, wat Biobaseentrepeneurs, de gemeente Terneuzen en ontwikkelaar Lafoma en bouwer Van der Poel mee naar, de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam om daar zoals het heet de Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen in the spotlights te zetten. Houzee!

Want, zo stelt Impuls: „De Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone is voor veel bedrijven de poort naar Europa. Dat maakt het een aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven. Daarom brengen Economische Impuls Zeeland, de gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports de regio tussen Terneuzen en Gent samen onder de aandacht op de Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland.”
Jaja en verder: „ Deze beurs vindt 3,4 en 5 juni 2014 plaats in de Amsterdam RAI. Drie dagen lang treffen ontwikkelaars, investeerders, woningcorporaties, bestuurders en regio’s elkaar. De Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone is te vinden in hal 11, stand 25. De regio nam vorig jaar voor het eerst deel aan de beurs.
Op de beurs wordt de kracht van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone onder de aandacht gebracht. Zo is de regio een multimodaal logistiek knooppunt, is er ruimte voor ontwikkeling en excelleren de aanwezige bedrijven er door slim samen te werken. Daarbij staat duurzaamheid staan centraal in de aanwezige industrie, maintenance en logistiek.
En we blijven lyrisch:
Over de Sluiskiltunnel zeggen we: „Een goede infrastructuur is de basis voor een gezond vestigingsklimaat. Daarom wordt er in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone hard gewerkt om de infrastructuur nóg beter te maken. Onder meer door de aanleg van de Sluiskiltunnel, die naar verwachting in 2015 gereed is. De voortekenen zijn goed, de aanleg verloopt volledig volgens planning. Het mag dan ook met recht gezien worden als een voorbeeldproject voor andere regio’s met soortgelijke uitdagingen. Tijdens de presentatie op de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone krijgt u als bezoeker een inkijkje in de aanleg van de tunnel, de toegevoegde waarde van de tunnel voor de regio en de daar gevestigde bedrijven.
En over het al jaren onhaalbare, maar nu bewierookte plan Kennedy-West Terneuzen roepen we: „Een gebied met grootschalige winkels grenzend aan de binnenstad: het kan in Terneuzen. De combinatie van grootschalige perifere detailhandel aan de Kennedylaan West, en recreatief winkelen in de binnenstad, heeft een grote aantrekkingskracht op winkelend publiek in en buiten de regio. Laforma Projectontwikkeling en aannemersbedrijf Van der Poel hebben het initiatief genomen om het gebied een nieuwe functie te geven. Tijdens de presentatie in de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone vertellen zij op welke manier ze dat doen en welke kansen het biedt.”
Ik hoop dat de heren, dames van Impuls en de gemeente Terneuzen op die beurs ook wat andere stands gaan bezoeken en zich vooral ook laten informeren over problemen met leegstand, over mislukkingen en de zoektocht naar oplossingen, want na het floppen van diverse projecten in met name Terneuzen – de wethouder van stagnatie, die nu ook over de centen gaat – zou er een boek over kunnen schrijven, maar goed. Wat is gebeurd, dat is gebeurd en ik denk niet dat Terneuzen de verhalen over die mislukkingen daar gaat uitdragen. Maar wees gerust, er zijn op die grote landelijke vastgoedbeurs genoeg partijen die al lang en breed weten dat Zeeuws-Vlaanderen een no-go area is voor veel partijen. CBRE, ook met een stand aanwezig, kan er over meepraten. En de successen van de Biobased economy op die plek uitdragen, daar bereik je ook weinig mee, als die verhalen überhaupt geloofd worden. Hoe het ook zij de revenuen van deze beursdeelname zullen magertjes zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.