Zeeland Ontwaak krijgt Delta eindelijk wakker

250px-Computer-aj_aj_ashton_01.svgWie in Zeeland zijn mond open durft te doen over snel internet, over glasvezelontwikkelingen of over internetdienstverlening krijgt binnen de kortste keren een verongelijkt Delta, dan wel Zeelandnet in zijn nek. Dat was jaren geleden zo, dat is nog steeds zo. Een paar jaar terug was ik mede-initiator van de campagne Zeeland Ontwaak. De bedoeling van onze groep (van internetondenemers actief in netwerken, wifi, livestreaming en bewaking) was vrij simpel. Politiek, bedrijven en burgers ervan bewustmaken dat een goed breedbandnetwerk in Zeeland voor de (economische) toekomst noodzakelijk is. Dat een vrij! glasvezelnetwerk ook nog eens voor extra dienstverlening zou gaan zorgen was voor de groep een vanzelfsprekendheid.

Alleen al pleiten voor een goed breedbandnetwerk deed Delta toen al steigeren, omdat dit impliceerde dat het Zeelandnetwerk niet goed zou zijn. Nou, dat was het ook niet, het was ontoereikend voor flink wat bedrijven, ontoereikend voor grote jongens als Zeeland Seaports, de ziekenhuizen, Dow en meer en het was ontoereikend voor mensen die wel eens wat vaker meer op het net gooien dan een paar fotootjes. De aanleg van glasvezelverbindingen was duurder dan in de Randstad en in Brabant en ook de servicecontracten waren van mindere kwaliteit. Dat was enkele jaren geleden.
Ik zou liegen als ik voorbij zou gaan aan het feit dat Delta de voorbije jaren fors geïnvesteerd heeft in het verglazen van de Zeeuwse backbone. Dat is gebeurd, maar dat moest ook wel, omdat het oude coaxnetwerk aan een zeer noodzakelijke vernieuwing toe was. Delta is inmiddels met het verglazen gevorderd tot in de wijken der Zeeuwse steden en dorpen, zegt men. Nou, dat is een beetje overdreven, maar ze zijn een heel eind.
En dat alle bedrijven aangesloten kunnen worden, zoals manager Marina Geelhoed op Omroep Zeeland beweert voor 2000 euro, dat is ook niet altijd waar. Er zijn nog steeds heel wat kleinere bedrijventerrein waar geen glasvezel ligt en als er dan honderden meters gegraven moet worden, dan tikt de Deltameter mooi 50 euro per meter en dan kan een kabeltje ardig duur worden. Stukken duurder dan die gemiddelde twee mille van Marina.
Ik vind het toch een beetje raar dat ik vier jaar na de start van onze campagne op Omroep Zeeland (waar dezelfde regels werden gebruikt die ik ooit heb opgetekend tot en met het digitale karrenspoor toe) een Deltamanager op tv verongelijkt hoor doen over iets wat jaren terug aan de kaak werd gesteld. De toon, het woordgebruik, verbaast me. Temeer, omdat we nota bene als groep samen met Delta er de voorbije jaren nog voor gezorgd hebben dat kleinere bedrijven, bijvoorbeeld op het Kanaaleiland Sluiskil, aan het Deltaglas gingen.
„Internet in Zeeland is net zo snel als in de rest van Nederland. Het snelle glasvezelkabel-netwerk is zelfs beter vertakt dan in andere regio’s in het land”, Dat zegt Marina Geelhoed, manager MultiMedia van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta. De Omroep vervolgt met: „De afgelopen jaren klonk regelmatig kritiek vanuit het Zeeuwse bedrijfsleven, dat bedrijven moeilijk uit de voeten kunnen met internet-mogelijkheden in Zeeland. Het snelle glasvezelkabel zou niet voor alle bedrijven goed bereikbaar zijn, waardoor onder meer het versturen of binnenhalen van bestanden moeizaam zou verlopen. Dat zou de bedrijven zelfs klanten kosten. Daarmee zou Zeeland ook achterlopen op regio’s als Eindhoven en Twente. De kritiek is hard aangekomen bij Delta. Volgens Marina Geelhoed is er geen sprake van langzaam internet in Zeeland, dat bedrijven in hun productie zou belemmeren. “Als bedrijven het snelle glasvezel willen, kunnen we dat in de meeste gevallen voor onder de 2.000 euro aanleggen. Het is aan het bedrijf of het daar geld voor wil uitgeven. Er ligt inmiddels in Zeeland relatief meer glasvezel in de grond dan in andere delen van Nederland”.
Zeeland is er op het gebied van goed breedband nog lang niet en dat weet Geelhoed ook. Er zijn nog werkelijke vele duizenden witte vlekken. Die inkleuren met glasvezel zou bij benadering nu 170 miljoen euro kosten en dat geld is niet voor handen. Niet bij Delta, niet bij de overheden. Voor glasaansluitingen van woningen is Zeeland nog (lang) niet rijp. De doorsneegebruiker in deze provincie gaat geen internetabonnement betalen dat een keer zo duur is ook als is het vier, vijf keer zo snel. Dat is iets voor nu en de komende tien jaar. Stapje voor stapje, wijk voor wijk. Het gebeurt elders ook, dus waarom niet in Zeeland, als het ook al gebeurt in een vergeten oord als Woensdrecht bijvoorbeeld.
En waar we zeker ook naar toe moeten is een open netwerk, waar bedrijven – en niet alleen Deltazusjes – hun diensten op kunnen aanbieden. Ook dat is nu een beletsel voor de digitale ontwikkeling van en in deze provincie.
Nee, ik denk dat de oprisping van vrouwe Geelhoed meer te maken heeft met de problemen bij Delta zelf. Het kat in het nauw maakt, per slot van rekening, rare sprongen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Zeeland Ontwaak krijgt Delta eindelijk wakker

 1. Zeeuw schreef:

  Het is nu misschien voor bedrijven wat toegankelijker om glasvezel te laten aansluiten, voor consumenten is het nog onmogelijk om glasvezel te nemen. En ze weten het helaas maar al te goed: wil je een beetje snelheid hebben, dan MOET je wel naar Delta. Zelfs in die 3 wijken waar Delta koper heeft vervangen door glasvezel, worden er gewoon kopersignalen en bijbehorende snelheden geleverd.

  Er zijn genoeg mensen die ook thuis van glasvezel zouden genieten. Een open netwerk dat de kabelmonopoly zou doorbreken en waarover hoge, symmetische snelheden mogelijk zijn. Vooral de lage upload(in de tijd van hd-foto’s en video’s en social media) en de hoge prijzen(75,00 voor het duurste internet-only pakket) zijn erg vervelend. Er zijn alleen 3 problemen mbt verglazing: Delta, de onwil van de overheid om het op gang te brengen en Reggefiber(KPN).

 2. marco schreef:

  Internet in Zeeland is waardeloos.
  Je kan kiezen of Delta maar ik wil geen tv ,alleen internet(ik heb CD voor tv)
  Dan blijft er weinig keuze over in een dorp als Vogelwaarde.

Reacties zijn gesloten.