Hoezo bevrijdingsdag?

UnknownEn? Heeft U vandaag stilgestaan bij de verworvenheden van leven in een democratie? Heeft U er aan gedacht hoe waardevol uw vrijheid is? Nee? Vond U vandaag ook een beetje een rare dag. Een feestdag die geen feestdag is, een dag van waarde die net als alle andere dagen is. Bevrijdingsdag?!
Wat moeten we ermee?

Koningsdag wordt gevierd, maar dat ik vind persoonlijk nu juist geen dag voor uitbundig jolijt.
Het interesseert mij weinig of niets die dag voor koning Alex of Willem A. Dat de Oranjes er zijn, prima, heb ik geen moeite mee, maar ik acht mijn persoonlijke vrijheid van meer waarde dan alle Oranjes bij elkaar. En toch, toch vind ik bevrijdingsdag niets als het geen echte nationale feestdag is.
Overheidsdienaren zijn op 5 mei vrij, andere mensen niet. Raar, maar het is zo. Om de vijf jaar is Bevrijdingsdag een feestdag mits dit in cao’s is vastgelegd. Raar, maar het is zo.
Sinds 1990 geldt Bevrijdingsdag formeel als feestdag, maar een die eigenlijk niet gevierd wordt.
Ja wat concerten hier en daar, vlaggen in top en wat lezingen her en der, maar verders.
Vanochtend werd het vuil netjes opgehaald.
Werd ik daar toch mooi van bevrijd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.