Mei 2014 is begonnen, april voorbij

Gescande afbeelding-13En voor je het weet is het mei. Vanzelf, moet je weinig voor doen. De jasmijn geurt nog wat na, de rozen knallen open en de pruimenboom draagt – na een jaar van niets – weer jonge vruchten. Ben benieuwd wat het worden gaat.
Zat net een aantal dagen in Londen. De stad ligt er nog, nog steeds. In de kranten en op tv veel aandacht voor de arrestatie van Gerry Adams, de leider van Sinn Fein. De politicus werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid op de moord van Jean McConville in 1972. Deze vrouw werd door de IRA vermoord, omdat zij een spionne geweest zou zijn voor het Britse leger. Adams ontkende toen en ook nu nog elke betrokkenheid bij de liquidatie.

De aanhouding van Adams wekte woede bij zijn partij. De hoogste vertegenwoordiger van Sinn Féin in de Noord-Ierse regering, vice-premier Martin McGuinness, beschuldigde een groep ‘intriganten’ binnen de politie ervan erop uit te zijn het Noord-Ierse vredesproces te dwarsbomen en Sinn Féin te beschadigen. Tja, dat is niet voor het eerst. Om gezette tijden worden de Troebelen van weleer in herinnering gebracht en dat levert pijnlijke momenten op, bij families aan beide kanten, bij de activisten van weleer die nu bestuurders, volksvertegenwoordigers zijn geworden. In Noord-Ierland overheerst de schijn, de schijn van vrede, de schijn van verdraagzaamheid. Aan weerszijden van de vredesmuur (zo noemen ze in Belfast de muur op de header) blijft het niettemin broeien, schrijnen en borrelen. Tot het weer eens goed misgaat. In juli, zo schat ik in.
Gremberghe’s Blog werd de voorbij april maand redelijk bezocht. Zo’n 7500 lezers namen kennis van mijn pennenvruchten. Niet zo veel als een maand ervoor, maar dat is begrijpelijk. Er was ook minder te lezen. Meeste aandacht trokken de bijdragen over het Westdorpe van de zusjes Goethals, het trieste einde van Sas Glas, de eerste acties van luis in de Terneuzense pels Cees Freeke, de files voor Co van Schaik en die over een kinderspeeltuin, onwil en willekeur. Wat mei 2014 gaat brengen, weet ik niet. Europese verkiezingen, dat is zeker, maar verders…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.