Guido van der Heijden en de tale of two cities

guido-van-der-heijdenSoms kan ik nog wel eens lachen om stukjes van mijn oud-collega’s van de Provinciale. Vorige week richtte columnist Guido van der Heijden als een volleerd boogschutter zijn pijlen eens op Terneuzen en hij trof doel. Onder het kopje “Toeristisch Terneuzen” ontnam hij in enkele alinea’s Terneuzen alle hoop om enig profijt te winnen uit de riviercruiseschepen die Terneuzen bij tientallen passeren, maar zelden aanleggen in de Zeeuws-Vlaamse grootstad.

Al jaren denken bestuurders en middenstanders in de Scheldestad dat liefhebbers van een vaartochtje over de Zeeuwse en Vlaamse wateren ook sympathie voor de woon-en werkstad Terneuzen kunnen opbrengen om daar een toeristische rondgang te maken of enige verpozing te zoeken. Een mooi gedacht, maar wat heeft Terneuzen te bieden buiten dat stadhuis van Bakema (wat er uitziet als een brug van een schip), het Portaal van Vlaanderen (weer iets om naar schepen te kijken) en de Scheldeboulevard (met zicht op de machtige Wester met zijn – jawel – passerende schepen. Zo goed als niets. O ja, Terneuzen koestert de legende van kapitein Van der Decken en zijn spookschip, maar ook dat verhaal draait weer om zee en schepen. En mensen die juist een hele tijd aan boord hebben gezeten, op water, op zee en schepen hebben zien passeren willen, eenmaal van boord, toch iets anders.
En dat gaat er bij velen in Terneuzen niet rap in. De nieuwe ceremoniemeester van het Portaal van Vlaanderen, Henk Siersema, tot voor kort CDA-fractievoorzitter, nu ambteloos en gepensioneerd burger, zei kortgelee dat het Portaal van Vlaanderen denkt een graantje mee te gaan kunnen pikken van de mogelijke komst van de cruiseschepen. Vergeet het maar Henk. Guido acht dat onmogelijk en ik evenzeer.
Wees blij, zou ik zeggen, dat je met je vele enthousiaste vrijwilligers van het Portaal erin slaagt om de bezoekersaantallen (12.000 op jaarbasis) te halen waarin je duur betaalde professionele voorgangster (een goede kennis van burgemeester Jan Lonink, die uit beeld is verdwenen nadat de tonnen subsidie verteerd waren) niet in geslaagd is. Laat onze Zuiderburen zien waarom de sluizen in Terneuzen voor hen zo belangrijk zijn, organiseer vistochtjes op het kanaal dat inmiddels aardig vol zit met harders en dikke palingen, paai de Vlamingen. Doe dat Henk, maar laat die cruiseschepen maar passeren.
“Alle gekheid op een stokje”, schrijft Guido terecht “Terneuzen heeft wel grotere problemen dan toeristen die al dan niet ten onrechte de stad links laten liggen. Leegstaande winkelpanden in uitgestorven winkelstraten, krimp en uitzichtloze plannen waar een besluiteloze gemeente al decennia mee worstelt.”
Maar daar mag je in de grootstad bezuiden de Wester niet over praten.
Doe je dat wel, dan krijg je de wind van voren.
Laatst gaf ik burgemeester Jan Lonink mijn bescheiden mening over het aanblik van Terneuzen.
“Je (binnen) stad ziet er niet uit, smerig, slecht onderhouden, smoezelig en dan heb ik het nog niet eens over de lege winkelpanden en andere gebouwen.”
“Dat valt in Terneuzen ontzettend mee”, riposteerde hij. “De leegstand is maar 15 procent, elders wel 20”, sneerde hij.
“Ik had het over de openbare ruimte, de straten en pleinen, die zien er niet uit, daar kan de gemeente zelf voor zorgen, met die leegstand ligt dat wat moeilijker…”
Hij wou er niet van weten. Guido wel. Ook die zag Terneuzen en realiseerde zich dat het met Vlissingen eigenlijk nog wel meevalt. Nou ja, Vlissingen heeft meer schuld, heel veel plannen, heel veel vermeende bestuurskracht, maar wel cruiseschepen.
Schepen die dankzij Alex Nelis wel aanleggen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Guido van der Heijden en de tale of two cities

 1. Lang geleden fietste ik met beste vriend Jeroen naar huis. Samen spraken we over het meisje waarop ik smoorverliefd was. Jeroen gaf me tips hoe ik het moest aanpakken. Ik liet hem -net zo min een charmeur als ik -maar uitpraten. “Jeroen”, zei ik tenslotte, “Tips hoe ik rijk kan worden neem ik ook alleen aan van iemand die zelf multimiljonair is”.
  Ik moest hieraan denken toen ik las dat juist iemand van Portaal van Vlaanderen wel eventjes ging uitleggen hoe hij meer volk zou trekken. Priceless.
  Groetjes en sterkte daar Conny.

  • van Gremberghe schreef:

   “How can we hang on to a dream” zong Tim Hardin lang gelee…mooi lied toen en nog steeds.
   En vergeet niet Guido, hoop doet leven, zelfs tegen beter weten in…I will survive, voorlopig toch, hier in het Zeeuwse deel van Vlaanderen.

 2. Cees Maas schreef:

  Alleen het woord al: portaal…

Reacties zijn gesloten.