Nogmaals Daan van Doorn en de handel in wind

logoHeeft U al eens gehoord van het boek “Windhandel” van de FD-journalisten Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver? Het kwam goed een maandje terug uit bij uitgeverij Business Contact en beschrijft de opkomst en van wat zij noemen de groene hoogvlieger Econcern. Deze groothandel in wind uit Utrecht (actief in 24 landen, met 53 kantoren en 1300 medewerkers) ging in 2009 failliet nadat gebleken was dat het bedrijf jarenlang met geleend geld en subsidies mooi weer had gespeeld en bijna niets van de grond had gekregen.
Moet U eens lezen als u ertoe komt.

En als ik nu windhandel zie, lees of hoor, dan denk ik onmiddellijk aan Daan van Doorn, de machtige Zeeuw uit Tholen die Zeeland gaat redden (na Vion en Delta). Van Doorn mocht vorige week in FD als voorzitter van de Stategic Delta Board “zijn” plan lanceren om Zeeland verder te stoten in de vaart der volkeren door vol in te zetten op de biobased economy. Dat verhaal – zie een vorige bijdrage – bracht me ertoe om toch eens even wat nader zoekwerk te verrichten en ja hoor, het verhaal van Van Doorn is niet eens een verhaal van Van Doorn. Het komt regelrecht van de provincies Zeeland en Noord-Brabant vandaan die het in mei 2011 lieten optekenen in de nota “Agro meets Chemistry”, inclusief het miljard aan investeringen en de verwachte aaneengroei van 2500 arbeidsplaatsen.
FD had dit makkelijk kunnen checken.
Het verhaal van Van Doorn was een opgewarmde prak van drie jaar oud.
Het document heb ik bijgevoed voor de geïnteresseerden

ZEE1100507

Tja en waarom komt zo’n man dan toch op de proppen met een zo’n plan dat al drie jaar op de plank heeft gelegen. Ook daar past een antwoord bij.
Daan en zijn Strategic Board klopten geruime tijd geleden aan bij de provincie, omdat ze voor hun lobbywerk op jaarbasis gaarne 125.000! euro over 2013 en nog eens dezelfde somma voor 2014 wensten te ontvangen. want ja, die tochtjes naar Brussel en Den Haag moeten natuurlijk bekostigd worden (inclusief drankjes en hapjes), maar omdat de provincie redelijk krap bij kas zit werd 2014 nog maar niet toegezegd en ja, ook vonden GS dat de Strategic Board zich eerst maar eens moest bewijzen. Kijk, en als dat gezegd wordt, dan staat er plots een oud verhaal in FD. Zo gaat dat in die sector. Het relevante deel van het statenstuk heb ik ook maar bijgevoegd.

daan1

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.