De Zeeuwen bestaan niet zegt Plasterk

UnknownHet gaat niet goed met minister Ronald Plasterk. Het lijkt me een goed idee om de beste man enige tijd rust te gunnen, wellicht moet-ie daar zelf eens over nadenken. Want laat ons wel wezen; als je durft te stellen dat Zeeland niet bestaat, dat die provincie het recht op een bestuurlijke entiteit ontbeert, vanwege het ontbreken van een eigen identiteit, dan ben je toch de weg een beetje kwijt.

Goed, als je eerder al eens groepen hebt dat Friesland ook niet bestaat als eenheid en het Fries geen taal is maar een dialect, dan begrijp ik dat je als bewindsman best diezelfde vlieger durft op te laten als het om Zeeland gaat. Maar ja, als je dan zelf terugkomt op je Friese gedachtengang en Friesland – om je vele partijgenoten aldaar goedgezind te willen zijn – alsnog een kans op een zelfstandig bestuurlijk voortbestaan biedt, dan ben je geen man van vaststaande principes.
Maar ja, er gaat de laatste tijd wel eens meer wat mis.
Weet je nog, afgelopen najaar in Nieuwsuur, toen je de Amerikanen ervan betichtte dat ze meer dan een miljoen telefoongesprekken van Nederlanders hadden afgeluisterd, dat dat absoluut niet kon, dat dat het gedrag een bondgenoot onwaardig was. Je zei het gewoon tegen die Twan Huys.
“Het kon niet!”
En nu kom je afkakken met een briefje aan de Kamer, waarin botweg gesteld wordt dat Nederland zelf die gesprekken heeft afgeluisterd en heeft doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtendiensten. Dat zeg je gewoon! Dat er dagelijks 5000 mensen afgeluisterd worden om die Amerikanen te plezieren en dat naast de 50.000 die dagelijks nog eens getapt worden voor andere motieven.
Zo’n bewindsman, onder wiens verantwoordelijkheid dit soort praktijken worden uitgevoerd, moeten wij – de gewone mensen – nu vertrouwen. Kom nou!
En zo’n minister, die bijna 400.000 Zeeuwen – en zo voelen ze zich ook – hun identiteit af wil nemen, moeten wij de Z -..nou ja..wat we dus niet zijn – serieus nemen. Kom nou!

Speciaal voor jouw Ronald, een stukje Wikipediaanse geschiedenis over Zeeland, over regionale identiteit, over het veroverde land in het zuidwesten. Lees het even toe…

Zeeland werd reeds voor de tijd van de Romeinen bewoond. Uit die tijd stammen ook de beelden van o.a. de godin Nehalennia, die door vissers in de Oosterschelde zijn gevonden.
Sinds de middeleeuwen is de strijd tegen het water een rode draad door de geschiedenis. Aanwinning en verlies van land wisselden elkaar af. Vrijwel de hele provincie (behalve de duinstreek) ligt op of onder zeeniveau. Het landschap is een lappendeken van polder(tje)s en dijken. De geografie van Zeeland is in de loop van de tijd grondig gewijzigd. De vele kleinere eilanden zijn langzamerhand samengegroeid tot de grotere (schier)eilanden die we nu kennen. Andere voormalige bewoonde gebieden staan nu onder water (o.a. het Verdronken Land van Saeftinghe en het Verdronken Land van Zuid-Beveland).
Tijdens de 16e en 17e eeuw heeft Zeeland, evenals Holland, een grote bloeiperiode doorgemaakt. Een aantal Zeeuwse steden zoals Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere, speelden toen als internationale havenstad een betekenisvolle rol in de Lage Landen. Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste handelsstad van de Noordelijke Nederlanden en tot en met het derde kwart van de 17e eeuw, met 27.000 à 30.000 inwoners, de op vier na grootste stad (meer inwoners dan Den Haag en Utrecht) van het land. Na Amsterdam was Middelburg, tot het laatste kwart van de 17e eeuw, de grootste havenstad van de Republiek. In Middelburg was de Admiraliteit van Zeeland gevestigd. Als VOC-stad had Middelburg (Kamer van Zeeland) half zoveel macht als Amsterdam; Middelburg was echter even belangrijk als de andere vier VOC-steden: Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam bij elkaar.
In de 18e eeuw nam de welvaart in Zeeland af. In 1795 had Middelburg ongeveer evenveel inwoners als Haarlem en Groningen en was met 20.146 zielen (na de reeds genoemde steden en Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden) nog de achtste stad van Nederland. Zierikzee was in 1795 met 6086 inwoners de tweede stad van Zeeland. De andere belangrijke Zeeuwse steden waren Vlissingen, Goes en Veere met, in genoemd jaar, respectievelijk: 5691, 3711 en 1860 inwoners.
Met de komst van de spoorwegen werden Zuid-Beveland en Walcheren in de 19e eeuw door middel van dammen met het vasteland van Noord-Brabant verbonden. Sinds 1872 ligt er een spoorlijn tussen Vlissingen, Middelburg, Goes, Bergen op Zoom en Roosendaal: de zogenaamde Zeeuwse Lijn. Zeeuws-Vlaanderen heeft nog wel een goederenspoorlijn en een tunnel onder de Westerschelde, maar voor de rest is dit stuk Zeeland afgesneden van de rest van Nederland.

Het is maar een greep, maar als je wilt – en als wetenschapper moet je dit toch aanspreken – zijn er honderden boeken te vinden, te lezen, over Zeeland, de Zeeuwse identiteit en ja zelfs de Zeeuwsche Taele, maar goed dat mag je net als het Fries aanmerken als dialect, daar zit ik niet zo mee.
Nee, zoals gezegd, neemt even tijd voor jezelf.
Neem geruime tijd – nader door jezelf of opponenten te bepalen – vrijaf van de Haagse perikelen. Ga lezen, werk aan je geestelijke en lichamelijke welzijn. Flikker die hoed weg en probeer weer te denken als de goede wetenschapper die je ooit was. Rationeel, feitelijk en vooral eerlijk.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op De Zeeuwen bestaan niet zegt Plasterk

 1. Pclijsen schreef:

  Een landsdeel dat bij iedereen bekend is als een streek met een wel heel eigen sfeer, cultuur en streektaal en dan geen eigen identiteit hebben. Neem de taal die door linguïsten gekend wordt als deel uitmakende van het West-Vlaams/Zeeuwse taalbereik. een dialectgroep met zeer specifieke kenmerken. Spreek je een fransvlaming op zijn zeeuwsvlaams aan en de kans is groot dat hij heel aardig verstaat wat je zegt, ook al snapt hij de ballen van Nederlands. In het eilandzeeuws vindt je ook veel elementen die ook in het westvlaams bestaan. Natuurlijk is algemeen Nederlands nu ook in Zeeland standaard, zeker in de steden, maar altijd herkenbaar als gesproken met een zeeuwse tongval. mij lijkt dat als het om eigenheid gaat Zeeland veel meer recht op een eigen status heeft dan de hele randstad bij elkaar.

 2. carolien schreef:

  Sterker nog. Meneer van Dale, die van dat dikke boek 😉 kwam uit Sluis!

 3. Anoniemke schreef:

  Als de Zeeuwen niet bestaan , waarom weten ze ons dan te wonen voor de belasting . Denk dat we toch maar eens wa tegengas moeten geven anders is bij 10 jaar Nederland een grote provincie en vallen er bij de gemeentes en Rijkswaterstaat en bij het waterschap gedwongen ontslagen en krijgen we alleen maar meer te maken met werkloosheid .

 4. Tom Aarts schreef:

  Het beste wat er kon gebeuren voor de onderlinge verbondenheid van Zeeland en de Zeeuwen is uiteindelijk deze uitspraak van de minister geweest !!

 5. Karel Martinet schreef:

  Zelfs ik, die van huis uit geen Zeeuws spreek maar Vlaams, prefereer toch het huidige Zeeland, met zijn gebreken, boven een situatie waarin we weer vanuit Den Haag bestuurd moeten worden.
  Mijn vader zaliger zou zeggen: “Heeft die Plasterk misschien van een zot schaap gegeten?”

 6. Tom schreef:

  Dat de Zeeuwen niet bij een provincie ‘boven de grote rivieren’ willen kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar vasthouden aan zelfstandigheid is ook vrij naïef.
  Aangezien Brabant van oudsher één geheel is en zich niet voor de Zeeuwen in tweeën zal laten knippen, is het enige logische alternatief samenvoegen met heel Noord-Brabant.

 7. George Knight schreef:

  Het gaat inderdaad niet goed met minister Plasterk. Toch denk ik dat provinciale identiteit (of identiteit van een landsdeel, plus Zuid- Zuid-Holland) niets zegt over bestuurlijke indeling. Ofwel, ook Zeeland met een sterke eigen identiteit zou best op kunnen gaan in een superprovincie. Achteraf is het onbegrijpelijk waarom de minister ooit over de identiteit van provincies is begonnen. Daar valt voor hem niks te oogsten, behalve tegenwind.

  Kortom, Plasterk brengt als geen ander zelf z’n projecten om zeep. Daarin is deze minister onderhand een voorbeeld. En hij liegt er nog bij ook. Hij ontkent ooit gezegd te hebben dat Zeeland geen eigen sterke identiteit heeft. Uit z’n eigen mond voegt hij toe. Maar da’s een opzichtige vlucht voor zijn eigen verantwoordelijkheid. Uit de woorden in februari 2014 van een woordvoerder van Binnenlandse Zaken kan wel degelijk geconcludeerd worden dat Zeeland geen eigen sterke identiteit heeft. Het siert Plasterk niet dat hij dat op 14 juni in het Zeeuwse hol van de leeuw dat niet durfde toegeven.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2014/06/23/plasterk-draait-met-zn-uitspraak-over-sterke-zeeuwse-identiteit/

Reacties zijn gesloten.