Terneuzen en de illegale koterietjes

Hoeveel illegale optrekjes zullen er in een gemeente als Terneuzen zijn opgetrokken? Tien, vijftig, honderd of veel meer? Hoeveel verbouwingen zullen er de voorbije tien jaar zijn uitgevoerd in strijd met bouwregels en bestemmingsplannen. Tientallen? Het kan, wie langs de grenskant van de gemeente rijdt, de Vlaamse kant van Zeeuws-Vlaanderen, trekt door het land der koterieën. Van Overslag tot de Kouter treft de reiziger in deze streek een bonte verzameling aan van bijgebouwtjes, varkens-en konijnenstallen, bergingen en tuinhuisjes, garagecafé’s en sauna’s. Bij sommige woningen zie je dat oude bijgebouwtjes eertijds (al dan niet met vergunning) bij het hoofdgebouw betrokken zijn, waardoor het aantal vierkante meters leefruimte aanzinelijk kon worden uitgebreid. Maar goed, het is gebeurd en het gebeurt.

Maar waag het in de gemeente Terneuzen niet om als buurman uw beklag te doen over illegale bouwactiviteiten uwer buren. En ga vooral niet de gemeente vragen om handhavend op te treden, want dat pakt – en U bent gewaarschuwd – verkeerd uit. De klager zal niet geholpen worden, maar eerder de beklaagde. Wat U als klager rest is een gang naar de (al dan niet rijdende) rechter.

Vraag het die man uit Zuiddorpe, die bij de gemeente Terneuzen zijn beklag deed over de illegale bouwsels van zijn ondernemende buurman. Die trok een bijgebouw op dat niet alleen te groot en te hoog was, maar gewoon volledig in strijd was met het bestemmingsplan ter plekke. De Zuiddorpenaar vroeg de gemeente handhavend op te treden en wat gebeurde er. De gemeente legaliseerde alles wat illegaal was opgetrokken.
De motivatie van Terneuzense TOP-wethouder Frank van Hulle (ruimtelijke desoriëntatie) was dat ze (het college van B en W) de ondernemer niet wilden duperen in zijn bedrijfsvoering en hem het recht op groei gunden.
Dat is allemaal mooi en aardig, maar uit het principe van rechtsgelijkheid geredeneerd natuurlijk hartstikke fout.
En dat zo’n gemeenteraad (alleen GroenLinks was tegen) dan zonder tegensputteren meegaat in zo’n redenering, ja ach.
Enfin de rijdende rechter kan er goed mee zijn.
Weer een aflevering van een door overheidsfalen gestichte eeuwigdurende burenruzie

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Terneuzen en de illegale koterietjes

 1. Ernst Jonker schreef:

  Naar ik meen te weten, heeft GroenLinks in de gemeenteraad tegen deze legalisatie gestemd.

 2. de Vries schreef:

  Zo gaat het idd, buren plaatsen zonnepanelen 1m voor mijn keukenraam terwijl ik voor werk in het buitenland zat dus weg mooi uitzicht. Er was geen vergunning gevraagd dus info bij gemeente gevraagd over het hoe en wat en wat denk je ze krijgen uitleg hoe ze alsnog een vergunning kunnen krijgen terwijl het totaal niet aan de voorwaarden voldoet. BEDANKT GEMEENTE TERNEUZEN, IK ZAL MIJN RAMEN WEL AFPLAKKEN MET FOLIE

  • van Gremberghe schreef:

   Voor het plaatsen van zonnecollectoren op daken is meestal geen vergunning nodig. In andere gevallen is het raadzaam gemeente te contacteren. Begrijp dat buurman dat niet heeft gedaan.

 3. ronald roelands schreef:

  Andersom werkt het ook. Ik ging de tuin vernieuwen. Oude hekwerk en bebossing weg en dezelfde hoogte hekwerk en nieuwe bebossing terug. Buren blij want het zag er mooi uit en hinderde niemand. Kreeg een envelop vd gemeente met 5 jaar foto s en de eis om het deels weer af te breken. Na een jaar gezeur heb ik gevolg moeten geven aan die eis. Tussen mij en de gemeente komt het niet echt meer goed.

Reacties zijn gesloten.