Jan Lonink wil geld zien!

23feb2011 283Hoe geloofwaardig ben je nog als gemeentebestuurder als je de ene week een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld wegkieperd in een bodemloze put (het studiecentrum voor de biobazen) en de andere week begint te blazen dat er snel een stimuleringsfonds moet komen voor de regionale economie. Wel, als er zonodig een fonds moet komen op de pruttelende economie in Zeeland weer op gang te krijgen, haal dan eerst dat geld maar eens uit die put. Het zal moeite kosten, maar doe het maar. En steek vooral de komende tijd geen cent meer in al dat biobased economy geleuter, want dat levert niets, maar dan ook niets op. En druk vanuit Terneuzen, meneer Jan Lonink, dat provinciebestuur in Middelburg ook even op het hart dat een pas op de biobased plaats best eventjes kan.

“Voor nieuwe projecten in de Kanaalzone is geen geld meer. Daarvoor was eerst nog 1,3 miljoen euro voor gereserveerd”, kreunt Lonink in de PZC, welnu die 1,3 miljoen is zo bijeen geschraapt uit bovenstaande suggesties en als Zeeland Seaports dan ook nog eens ophoudt met het doneren van een miljoen op jaarbasis aan WarmCo om de glastuinbouwers aan gratis warmte en CO2 te helpen (wat is gratis tegenwoordig), dan heb je zo het dubbele van wat wenselijk is.
Lonink, Jan Lonink, ooit studeerde hij bedrijfseconomie aan de Erasmus-universiteit, maar dat is lang geleden. Ik denk dat het tijd wordt om de studieboeken weer eens van de zolder te halen, want om nu te roepen dat het tijd wordt dat Zeeland wat van zijn kroonjuwelen moet gaan verkopen. Delta dus lijkt mij nu juist uit economische overwegingen geen goed plan. De hele energiesector staat onder druk en de Zeeuwse reus is verworden tot dwerg in het land der giganten. Wie moet nu dat bedrijf – of delen ervan – hebben? Er zullen best gegadigden te vinden zijn die voor een appel en een ei de boel (of delen ervan) over te nemen. Maar zeker niet tegen de prijzen die Delta (provincie en gemeenten) denkt te mogen vragen. De voorbije weken trof ik in een netwerkonderzoek aan dat Delta denkt dat Zeelandnet zo’n 300 miljoen euro waard is. Nou, dat gaan de grote jongens er echt niet voor betalen.
Maar eigenlijk snap ik niet waar Lonink zich zo druk om maakt. Goed, de provincie zet het mes in de uitgaven, laat geen ruimte over voor nieuw beleid (welk beleid denk ik dan weer, maar goed laat ik niet al te negatief zijn) en zeker de Zeeuws-Vlaamse industrie – want daar heeft Lonink het eigenlijk over – heeft echt een boost nodig.
Maar die komt er toch, die boost.
Want de voorbije week voorspelde Delta-voorzitter Daan van Doorn (toch een der machtige Zeeuwen) dat het zuidwesten binnen korte tijd een miljardeninvestering te wachten stond. Hij zei echt, het hardop nog wel, in het Financieel Dagblad en dan is het natuurlijk ook waar.
Kijk en als Daan van Doorn dat zegt, waarom maakt Jan Lonink zich dan druk. Is het omdat het verkiezingstijd is en veel politici wat roepen en hij niet wil achterblijven?
Ik denk het.

Bijgaand de biobase-stukken:

2014-01-30 brief College Bio Base EuropeBio Base Europe

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Jan Lonink wil geld zien!

  1. De provincie heeft decennia achterover geleund en geteerd op de grote industrieën. Een visie op MKB is daarbij nergens te bespeuren. Een stimuleringsfonds had er op dat vlak al lang moeten zijn (model BOM), anticiperend op een snel veranderende wereld. Aangezien ze hier nog niet eens een digitale snelweg hebben (glasvezel), zul je ook geen bedrijven aantrekken die het verschil kunnen maken. Ontwikkel eerst een visie op hoe lokale economie er zou kunnen uitzien, praat eerst eens echt met ondernemers. Als dat goed in beeld is, ontwikkel dan een visie, maak een businesscase voor een investeringsfonds waarbij je van te voren namen hebt voor een terzakekundig management, die niet uit het “old boys network” komen ! Dan pas heeft een investeringsfonds een kans van slagen.

Reacties zijn gesloten.