Lokale politiek uit de gratie?

UnknownAf en toe tref je van die onderzoeken aan waarvan je zegt is dat wel juist, klopt er hier iets niet, met wie hebben die onderzoekers eigenlijk gesproken. Ik had dat de voorbije week met een onderzoek van het SCP dat botweg weggezet werd onder de kop ‘Lokale politiek boeite Nederlander bar weinig” in Binnenlands Bestuur. Als trouw volger der Zeeuwse troebelen was ik altijd de mening toegedaan dat de dichtbij huis politiek de mensen nog het meeste boeide, maar nee, ik had het mis. De SCP-onderzoekers zagen dat heel anders.

“Nederlanders hebben verhoudingsgewijs weinig belangstelling voor lokale politiek. Duitsers praten vaker over lokale dan over nationale politiek. In Nederland praten maar half zo veel mensen over lokale aangelegenheden als over nationale. In die zin zijn we net Grieken. Nog een typisch Nederlands verschijnsel is dat er meer over Europese politieke kwesties wordt gesproken dan over lokale aangelegenheden.”
Zo wordt dat even weggezet in de publicatie Continu Onderzoek Burgerperspectieven 2013 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Een waarschijnlijke oorzaak van de geringe belangstelling van Nederlanders voor de lokale politiek is volgens de onderzoekers de veel voorkomende opvatting dat gemeentelijke beslissingen van weinig invloed zijn op het dagelijks leven.
‘Die ervaring zou de komende tijd wel eens kunnen veranderen als door de decentralisatie operaties de gemeenten in grotere vrijheid meer beslissingen gaan nemen in het sociale domein, met name in de jeugdzorg en de zorg voor ouderen, zieken en werklozen’, aldus de onderzoekers.

Daar kunnen we het dus mee doen.
Nou mooi, dan hoeft die club in Vlissingen, die zich druk maakt om de (on)macht der lokale partijen, zich ook niet langer druk te maken. Simpelweg, omdat de Vlissingers dat in grote meerderheid dat ook niet doen. Nee, die maken zich volgens om al die toestanden niet druk.
Sterker nog als het gaat om waardeoordelen over gemeenteraden, dan mogen de lokale politici nog prat gaan op hoge rapportcijfers. Hoger dan de landelijke politici.
De SCP-onderzoekers hebben de volgende cijfers paraat: “Over de lokale politici is 67 procent tevreden, over Haagse politici is slechts 42 procent van de Nederlanders tevreden. Sinds begin 2008 krijgt het lokaal bestuur betrekkelijk stabiel van zo’n 70 procent van de bevolking een voldoende. Dat is behoorlijk meer dan de politiek in Den Haag en de Europese politiek. Het bestuur van de gemeente krijgt gemiddeld een 5,9, de landelijke politiek een 4,9. De Europese politiek scoort met 4,5 het laagst.”

Dat kan Hans van Baalen, de altijd declarerende, maar nooit aanwezige VVD-coryfee in Brussel mooi in zijn zak steken.

Mooi is ook dat de mensen met een wat lagere opleiding hun raadsleden nog het minst laten vallen. Ik denk dat de SCP-onderzoekers beter gemeld hadden dat de lokale politiek mensen in de wat grotere steden kouder laat dan in de kleinere gemeenten. Dat de kloof tussen burger en bestuur toeneemt naarmate de gemeente groter wordt. In de landelijke gebieden is er wel degelijk nog wel sprake van politieke interesse voor het lokale en bovenlokale. De opkomstcijfers blijken daarvoor nog altijd de beste graadmeter. Ik ben benieuwd of die in maart weer zullen pieken. In Zeeland en daarbuiten.
 

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Lokale politiek uit de gratie?

 1. Peter Stroo schreef:

  Nou, ik kan je vertellen dat de politieke belangstelling hier in Spijkenisse bedroevend laag is.

  Dat heeft denk ik deels te maken met het soort bevolking dat er woont, maar ook met de manier waarop politiek bedreven wordt door de diverse partijen.

  Opkomst steevast laag en -als ze meedoen- hoge score voor de PVV. En toch, ondanks alles, overweeg ik een plaats op de kieslijst van een soort van lokale partij.

  • Patrick schreef:

   @Peter Stroo: Als oud klasgenoot op die technische school in Vlissingen herinner ik me je belangstelling voor de maatschappij, voor een techneut best bijzonder omdat daarvan wordt verwacht vooral in absolute anonimiteit problemen op te lossen zodat uiteindelijk iemand een goed product kan verkopen.
   Je leest wel eens dat de politiek en bestuurslagen vooral de rationeel denkende beta’s missen. Voor de beta is het vaak een vreemde wereld waar belang, gevoel, uitstraling, opportunisme en eindeloos marchanderen vaak meer gewicht heeft dan het rationele argument, feiten of metingen.
   Ik hoop dat je er je draai kunt vinden. Toen ik een maand of wat geleden werd gebeld door een kennis uit de plaatselijke politiek of ik zoiets zou willen zei ik: Bij twijfel zeg ik altijd nee.
   Slangenputten of wespennesten zijn niet mijn plaats.

 2. Peter schreef:

  Ik krijg gewoon steeds weer het gevoel dat de politie, lokaal, provinciaal, landelijk of Europees, gewoon altijd net die besluiten neemt die je met je gewone boerenlullenkop nooit zou nemen. Als alle deskundigen en betrokkenen zeggen: hier moet je links, gaat de politiek lekker rechts en vice versa.
  Dat is desastreus voor het vertrouwen en ook de belangstelling. Als ze nooit luisteren en nooit iets verstandigs beslissen, waarom zou je er dan nog belangstelling voor opbrengen? Mij bekruipt vooral een gevoel van moedeloosheid.

  Wat ook niet helpt is dat er op dit moment overal schandalen naar buiten komen: fraudes, declaratiegedrag, zonnekoning-gedrag, wiethouders, het houdt maar niet op. Bovendien, ik zou best lokaal wat willen doen in de politiek, maar als je van tevoren al weet dat je je naar de fractiediscipline en staand beleid moet voegen, waarom zou je dan je nek uitsteken?

Reacties zijn gesloten.