Zeeland moet zich weer ’s meer profileren…

Unknown-1Het was weer een borreldag voor ondernemers en vrijdag volgt er in Middelburg – tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie – nog een. Vandaag betrof het echter de bijeenkomst van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging in Terneuzen, waarbij Arnd Thomas van Dow werd ingehuldigd als nieuwe voorzitter van het werkgeverscollectief.

En ja hoor, wat had deze man in zijn eerste toespraak te melden: “Zeeland moet zich meer profileren in Den Haag en Brussel”.
“Meer dan ooit is het belangrijk dat we Zeeland op de kaart zetten als preferente regio voor duurzame groei en werkgelegenheid, waarin het bedrijfsleven een cruciale rol heeft”, wist Thomas te melden. Het was alsof hij de toespraken van zijn voorgangers Jelle Groenink (ja, de broer van, met de noorderzon vertrokken naar het zonnige Frankrijk toen hij Thermphos aandelen verkocht had), David Luteijn (de hereboer die grossierde in bijbanen en Delta een schier fatale weg injoeg), Roel Adriaansens, (ook Dow) die vorig jaar nog voorstelde om te blijven trekken aan twee dode paarden (nieuwe kerncentrale en WCT) samengevat had en nog eens oplepelde.
Zeeland moet zich met gepaste arrogantie laten gelden in Den Haag en Brussel, meent de nieuwe roerganger. Nou, waarom is dat niet eerder gebeurd dan?
Waar is die lobbykracht van de BZW gebleven.
Opgedroogd, vervlogen, gone with the wind…

Omroep Zeeland maakt er gewag van dat de BZW drijvende kracht is geweest achter de komst van de Sluiskiltunnel, maar het moet mij toch van het hart dat ik daar nooit echt veel van gemerkt heb. Ja, er werd geklaagd over die rotbrug, maar dat deed elke Zeeuws-Vlaming, daar is de BZW echt niet voor nodig geweest. O ja, de BZW was ook de kracht achter de fusie van de ROC’s, alsof Zeeuws-Vlaanderen daar blij om moet zijn. Met veertig opleidingen minder is het Zeeuwse onderwijs daarmee een flink eind opgeschoten.
En alsof dat nog niet genoeg is blijkt de nieuwe voorganger van de werkgevers in deze contreien – op te maken uit zijn tongval- ook nog een Limburger te zijn. Met een Zeeuwse lobbyist in Den Haag die de Vlaming heet, een Servische vertegenwoordiger in Brussel kunnen ze in die plaatsen wel een beetje om Zeeland lachen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Zeeland moet zich weer ’s meer profileren…

 1. Ron de Kort schreef:

  Conny, je draaft weer eens door 🙂

 2. van Gremberghe schreef:

  Iemand moet het doen, van jou mag het niet meer verwacht worden…

 3. Rob schreef:

  Conny, aan jou is een timmerman verloren gegaan want je slaat de spijker goed op zijn kop.
  Dienen voorzitter kan niet anders dan zeggen dan wat hij moet zeggen en dat wordt ook van hem verwacht.
  Werkte Ron de Kort ook niet bij de chemiereus vroeger?

 4. Ron schreef:

  Nog steeds goede maatjes hoor.

Reacties zijn gesloten.