In training voor de strijd om de macht in Zeeland

P1080743Terwijl bestuurders, topsporters en NGO’s in den lande zich – vegeefs – druk maken om de Olympische Spelen in Rusland maken politici, industriëlen, bonzen van de maatschappelijke -en standsorganisaties en lobbyisten in Zeeland zich op voor de meest pretentieuze (oh pardon), prestigieuze wedkamp die ooit in deze contreien gehouden is. Ik heb het natuurlijk over de strijd om de titel wie is de machtigste man of vrouw (maar dat lijkt me niet) in, dan wel van Zeeland.
Een strijd uitgeschreven door het University College Roosevelt in Middelburg in samenwerking van de Provinciale Zeeuwsche Courant.

En het gaat er om spannen hoor.
Potjandorie, ja.
Onder de bezielende leiding van professor Herman Lelieveldt van het UCR (die eerder, in 1999 al zocht naar macht in Zwolle, maar niets kon vinden) is kortelings een enorme vragenlijst opgesteld en toegestuurd naar vooraf geselecteerde machthebbers. Die werden verzocht om die lijst – ingevuld en wel – terug te sturen. Zo’n honderd machtige Zeeuwen hebben dat gedaan. Onder hen, jawel, Ron Cécile Elodie Barbé uit Terneuzen.
De voormalige burgemeester en tegenwoordig havenbaron, mosselboerenbaas, formateur en onderwijsbons.

Nadat bekend geworden was dat de wedkamp zou worden gehouden is de inmiddels 71-jarige Barbé (maar met een jeugdigere uitstraling dan die de voorbije 20 jaar heeft gehad) onmiddellijk in training gedoken. Op het intellectuele vlak (hij volgt en speelt voortdurend op de app De Slimste mens) en het puur fysieke vlak.

Hedenmiddag betrapte ik ‘m toen hij. Volledig in passend tenue (helaas geen haarband) met lichtvoetig schoeisel en hijgend als een lange afstandsloper die er net 25 kilometer op heeft zitten. “Ja”, sprak de enige echte economoom in Zeeuws-Vlaanderen (micro en macro), “ als je aan zo’n wedkamp meedoet, dan moet je er ook iets aan doen om er iets van te kunnen maken. Ik doe nu elke dag een rondje van pakweg zes, zeven kilometer om mijn uithoudingsvermogen naar een hoger peil te trekken. Dat is in Zeeland wel nodig. Als machthebber krijg je hier pas iets voor elkaar als je er enorm veel energie insteekt en uithoduingsvermogen hebt, want soms duurt alles zo lang…”
Nee, over Zeebruggen wil hij het niet hebben.
De wedstrijd, daar ging het om.
“Nee, wat ik zeg, ik wil er werk van maken. Ik word natuurlijk genoemd als een van de topper, maar ik ga natuurlijk alles op alles zetten om bij die echte top terecht te komen.”

Op – ik geloof – 22 februari weten we meer. Dan brengt de PZC een speciale bijlage uit met de bevindingen van prof Lelieveldt en natuurlijk de top 25 van machtigste Zeeuwen.
(Overigens schijnt Cees van Liere druk in de weer te zijn om voor die datum nog allerlei baantjes te vergaren, zodat hij bij een tegenvallende klassering nog altijd kan zeggen dat er niks van de ranglijst klopt.)

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op In training voor de strijd om de macht in Zeeland

  1. Flip Feij schreef:

    Kees Izeboud (vz RvT FilmByTheSea) antwoordde – op mijn vraag of hij opging voor de Top 10 – dat de PZC snel moet zijn, omdat hij de RvT-lidmaatschappen van Zorgstroom en Hogeschool Zeeland in de loop van dit jaar neerlegt. Zoals de meeste echte machthebbers relativeerde hij zijn macht: “Ik heb niet kunnen verhinderen, dat bij Film By The Sea een schrijven van de gemeente in de bus dwarrelde met daarin de mededeling, dat 16% wordt gekort op de gemeentelijke bijdrage. Dus wat is noe macht?”, aldus de emeritus hoogleraar.

Reacties zijn gesloten.