De resten van Westdorpe

Unknown-1Ik hoop echt van harte dat men straks bij de herinrichting van de katholieke kerk in Westdorpe tot dorpshuis een mooie plek weet in te richten voor een deel van de collectie van Johan Thomas, de amateur-archeoloog die de geschiedenis van het polderdorp letterlijk eigenhandig blootlegde.

Het museumpje Oud Westdorpe, in de conciergewoning van verenigingsgebouw Concordia, gaat dicht. Het verouderde pand is door de gemeente opgekocht en wordt gesloopt, waarmee het exit-museum is. Het pand is tot de nok toe gevuld met stukken die Thomas in vijftig jaar tijd verzamelde, opgroef of kon verwerven. Middeleeuwse zegels, potten en scherven, stenen van middeleeuwse boerderijne, kaarten, tekeningen, gebruiksvoorwerpen, religieuze artefacten, strijkbouten en flessen bier van de ooit zo vermaarde Westdorpse brouwerijen.

Johan Thomas begon ooit met graven naar het oude als hobby, maar die hobby liep behoorlijk uit de hand. Thomas ging letterlijk dieper dan hij ooit had willen denken en ontsloot restanten van het oude (13de eeuwse) Westdorpe, dat een stuk noordelijke lag dan het huidige. Alle brokstukken gingen naar het museum, werden getagd en gerubriceerd, opgeslagen.
Jaren is Johan samen met destijds Lucien Audenaerd doende geweest om voor de collectie een ander onderkomen te vinden. Ze hadden het museumpje, dat jaarlijks overigens slechts enkele honderden bezoekers trekt, graag elders willen onderbrengen. Willen redden eigenlijk. Maar Lucien overleed in 2003 en Johan (78 inmiddels) zijn gezondheid werd ook minder. Hij verhuisde naar Terneuzen waar hij in een aangepaste woning woont. Dat is niet het ergste, hij is niet meer mobiel. Autorijden behoort niet meer tot de mogelijkheden, dus is er niemand meer die nog wat aan de collectie doet.

Een deel van de collectie krijgt nu een plekje in de voormalige kerk, die momenteel door vrijwilligers wordt heringericht. De rest wordt verdeeld onder musea in de buurt. Jammer, maar het is niet anders.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De resten van Westdorpe

  1. Johan De Baets schreef:

    Het geheel vernieuwde museum Oud Westdorpe is sedert april 2015 heropend in de voormalige kerk.
    Dhr Johan Thomas is nog steeds zeer actief als bestuurslid en conservator, ondersteund door een nieuw bestuur. informatie via VVV zeeland, museum stichting oud Westdorpe.

Reacties zijn gesloten.