Hulst Anders geeft Hulst terug aan de burgers

ditmoetanders2Hulst gaat weer terug naar de burgers in 2014. Hoe, dat weet ik niet, maar Hulst Anders gaat ervoor zorgen. Lijstaanvoerder Jan van Puyvelde, de directeur van gemeenschapscentra Den Dullaert in Hulst en De Warande in Sint-Jansteen, gaat daarvoor met zijn clubje mensen voor zorgen. Heerlijk vind ik dat, rancunepartijtjes, nieuwe loten aan de politieke boom, die alleen maar resulteren in wildgroei. Van Puyvelde is ervan overtuigd dat hij de kiezers bij de bestaande partijen kan en zal wegtrekken. Deze week is voor zijn partij de verkiezingsstrijd echt begonnen. Het lokale advertentieblad Hulst Vizier is door Van Puyvelde en de zijnen tot propagandamiddel verkozen en bijgevolg verworden tot een Hulst Anders Vizier.

Hulst Anders wil het anders dan anders, maar wie Van Puyveldes aandachtspunten naloopt zal snel ontdekken dat Hulst Anders niks anders dan al die andere partijen in Hulst wil, althans niet op hoofdlijnen. De club wil een open, transparant en eerlijk gemeentebestuur, maar dat willen alle partijen. Niemand pleit voor beslotenheid en oneerlijke praktijken. Hulst Anders noemt zich een neutrale, vrije partij, die niet afhankelijk is van lobbyisten, projectontwikkelaars en speculanten. Wel, nou volg ik al geruime tijd de bestuurlijke besognes in de Reynaertstede, maar ik ken geen enkele partij of beweging die van eerdergenoemde figuren afhankelijk zou zijn. Goed, Paul Weemaes, oud-wethouder van de PvdA, is makelaar en mag graag wat speculeren, maar die man is al tijden niet meer echt actief. Hulst Anders wil een rem op de grote projecten, omdat die geld vreten wat Hulst beter aan andere zaken kan besteden. Nou ja, nou zijn er wel meerdere partijen die van die grote projecten afwillen, maar als Hulst zich in het verleden gecommitteerd heeft aan marktpartijen om zaken ontwikkeld te krijgen, dan is het wel een beetje makkelijk om te roepen; het moet anders.
Hulst Anders wil minder wethouders. Mooi, dat wilen anderen ook, maar de huidige regeerdersploeg is het resultaat van een meerpartijencoalitie die een minieme meerderheid heeft en die heeft elke coalitie nodig om te kunnen regeren. Hulst Anders wil af van de verhouding 11-10 in de raad, maar ook die verdeling tussen coalitie en oppositie is het gevolg van het stemgedrag van mensen. Het is o zo makkelijk om te roepen daarvan af te willen, maar alleen al het feit dat Van Puyvelde en zijn club meedoen aan de verkiezingen kan de versnippering van de raad alleen maar doen vergroten. Dat de wethouders Hulst per regeringsperiode twee miljoen zouden kosten is feitelijk onjuist. Dat bedrag ligt veel te hoog en staat waarschijnlijk voor bestuurslasten in het geheel, waarbij ook nog wachtgelers en pensioenen worden meegeteld. Een wethouder minder levert in Hulst hooguit een 80 mille per jaar op te besteden aan andere doelen.
Hulst Anders zegt te willen luisteren naar de burgers. Hoe dat dan in zijn werk gaat laat Van Puy en Co in het midden. Sterker nog, de partij zegt open te zijn, maar geeft zijn leden niet prijs, zijn bestuur niet en ook zijn organisatievorm niet. Het heeft veel weg van een lokale Wildersclub.
Van Puyvelde zegt Hulst te kennen, maar houdt er wel zijn eigen waarheden op na. Het midden-en kleinbedrijf wordt volgens hem uitgeperst en de reclamebelasting moet op de helling. Zeker heeft het MKB het moeilijk, maar vooral door landelijke maatregelen en die reclamebelasting, ja, die werd in Hulst nadrukkelijk op verzoek van de middenstand ingevoerd en van de geïnde middelen gaat alles naar die zelfde standsorganisaties met aftrek van de inningskosten, dus Van Puyvelde zwamt maar wat in de rondte.
Voorzieningen in de kernen moeten er blijven, nou, dat item tref je in elke verkiezingsprogram ma terug en niet alleen bij de nieuwe rancuneuzen van Van Puyvelde. Want dat is Hulst Anders natuurlijk, een rancunepartijtje. Opgericht door en voor Van Puyvelde, omdat hij de voorbije paar jaar door het gemeentebestuur als Dullaertdirecteur gewoonweg een paar keer aardig gepiepeld is. Ik begrijp dat wel. De man heeft in zijn kop gezet : Ik zal ze wel eens krijgen in Hulst. Welja, dat mag, dat kan in onze democratie, maar of dat Hulst wezenlijk anders wordt met Hulst Anders, dat betwijfel ik ten zeerste.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Hulst Anders geeft Hulst terug aan de burgers

 1. Als de heer van Puijvelde serieus genomen wil worden en de lokale politiek daadwerkelijk wil veranderen, zal hij bereid moeten zijn afstand te doen van zijn overige bestuurdersrollen als hij verkozen wordt. Zo’n statement zou hem misschien wel eens veel stemmen op kunnen leveren.
  Misschien dat de bibliotheek dan ook sneller in de binnenstad komt. Goed voor de aanloop in de binnenstad en past wellicht mooi aan het water bij De Nieuwe Bierkaai…

 2. Tom schreef:

  Hulst Anders wil stoppen met de grote projecten. Begrijp ik het goed dat ze dus niks in de Kop van Hontenisse willen? De Bierkaai volgens Hulst Anders af is? Geen uitbreiding bedrijventerrein, geen bioscoop en Morres laten we er ook hetzelfde bij liggen? Begrijp ik het goed dat Hulst Anders vindt dat we uitgebouwd zijn in Hulst, niks meer aan veranderen?

  Hulst Anders kiest dus liever voor stilstand en dat lijkt mij altijd de slechtste keuze! Geen veranderingen en vernieuwingen betekent altijd achteruitgang. Wat wil Hulst Anders dan wel rondom De Bierkaai, Perkpolder, Morres, etc.???

  Ik heb een enorme hekel aan mensen die enkel kunnen roepen hoe iets niet moet, maar zelf geen oplossingen weten te verzinnen. Hou dan liever je mond, dat is voor iedereen beter.

 3. Eddy de Schrijver schreef:

  Met genoegen las ik de schrijfsels van Conny van Gre(a)mberghe…. Hij doopte HulstVizier tot Hulst Anders Vizier. Laat ik voorop stellen dat ik Conny altijd één van de betere journalisten vind (vond?) en wat ik in hem nog meer apprecieerde: hij schatte ook mijn journalistieke bijdragen op gepaste waarde in. En ik zie hem geregeld. Dat Conny HulstVizier omdoopt tot Hulst Anders Vizier vind ik een compliment waard, want het betekent dat de artikelen in deze krant opvallen en worden gelezen. Ook bij collega schrijvers val ik blijkbaar op, want in een tijdspanne van twee weken pakte mijn vorige werkgever twee keer groots uit met verhalen over mensen wie ik al eerder in mijn krant had staan. Geen nieuws overigens, want die krant wordt elke maand zo uitgespeld dat je ‘m hoogstwaarschijnlijk daardoor toch in de blauwe ,,bak” moet tjoppen. HulstVizier wordt geschreven voor de Hulstenaar in het bijzonder. Bij uitstek geschikt om festiviteiten te promoten of je eigen inwoners te leren kennen. Mijn lezers heb ik reeds lange tijd overtuigd, maar een krant uitgeven, daar komt meer bij kijken. Ik kan niet alles gratis weggeven. Natuurlijk mag ik als Hulsterse ondernemer wel eens een offerte uitbrengen aan de ondernemersvereniging. Maar daarna hoor je er nooit niks meer over en zie je de promoties in een andere krant staan. Waarom? Rancune? Ik weet het echt niet. Ik doe mijn best, promoot Hulst al vijf jaar en haal daar mijn energie uit. Maar ik stak onlangs heel veel op van een peptalk van George Lernout tijdens een bijeenkomst van ondernemers, die elkaar wel wat gunnen, bij La Place in Hulst. ,,Leg een dusdanige offerte neer dat je collegae meemoeten en dat ze er ook niks aan overhouden…..Help ze mee naar de …”. Die woorden heb ik in mijn oren geknoopt.
  Mensenkennis is ook belangrijk. Als journalist heb je het voorrecht mensen te leren kennen. Zo interviewde ik ooit Ed Peerbolte, de huidige preses van de Hulster ondernemersvereniging. Joviale man die van auto’s houdt. Toch snap ik nog steeds niet dat hij juist hij het visitekaartje is geworden van de Hulster ondernemers. Theo Mattheeuws, ja daar heb ik een Hulster gevoel bij. Waarom geen echte Hulstenaar of inwoner van Hulst. De voorganger van Peerbolte weet daar over mee te praten. Een echte Hulstenaar weet van de hoed en de rand. in Hulst is dat heel belangrijk. Of is dat nou net dat zeker niet mag. Ik twijfel er over. Zeker nadat ik onlangs een interview afnam in een Hulster staminee. Komt daar opeens toch wel de high class van Hulst naar beneden. Blijkbaar was er een vergadering geweest, overigens niet verwonderlijk met het oog op de verkiezingen. Maar allerlei bekende Hulsterse gezichten ,,gleden” langs mijn gezichtsveld. Ja, veel mensen die ik ook al heb geinterviewd. Maar ze baanden zich in treinvaart een weg naar buiten zonder boe of bah, zonder blikken of blozen, behalve Glenn de Kraker overigens. Dat moet vermeld. Later ging ik eens de linken leggen tussen de gezichten die ik daar in dat café had zien ,,flitsen”. En ja, je mag er niet teveel over nadenken, maar wat een klein wereldje waarin iedereen elkaar wat toeschuift en allemaal uit hetzelfde nest. Wat ben ik blij dat ik nog onafhanelijk ben. Ja, ook al staan er de laatste tijd veel artikelen over Hulst Anders in mijn krant. En ja, er schuilt ook een eerlijke, sociale man in mij. Dus ik weet het zeker. In de politiek ga ik nooit, want dan ben je niet meer onafhankelijk. Terug to the point. Hulst Anders. Ik kan het best snappen dat Jan Van Puyvelde uit een beetje rancune Hulst Anders in het leven heeft geroepen. Je zou om minder boos worden. Als de gemeente zelf al het voorbeeld geeft om evenementen vooral niet in Den Dullaert te houden, ja waar zijn we dan mee bezig. En houdt Hulst Cultureel dan niet uit rancune evenementen elders. Dus rancune hoort bij het leven. Het is van alledag. Speelde Cruijff niet ooit eens voor Feyenoord? En uiteindelijk kwam alles toch goed. Zou het zo ook in Hulst gaan…

Reacties zijn gesloten.