Terneuzen doet dat effentjes

foto kopie 3

Het zal wel weer strategisch denken geweest zijn van het college van Burgemeester en Wethouders van Terneuzen om zo net voor de kerstvakantie het ontwerp-bestemmingsplan Kennedylaan in procedure te brengen. In de vakantietijd hebben mensen niet een-twee-drie de neiging om notie te nemen van vergaande plannen, van zaken die een verkeerde impact kunnen hebben of simpelweg hun nering zouden kunnen bedreigen.
En het plan Kennedylaan – dat voorziet in een complex voor grootschalige en perifere detailhandel met er bovenop 46 appartementen met uitzicht op de haven. Er is voorzien in 450 openbare parkeerplekken, een tankstation, twee poortgebouwen voor onder meer horeca, een biljarthal of bowling, een sportschool en kleinere detailhandel en een rotonde ter hoogte van de Stationsweg, is er zo eentje; een plan met mogelijk desastreuze gevolgen voor het kernwinkelapparaat.

Waarom Terneuzen met dit initiatief van ontwikkelaar Lafoma, bouwer vd Poel en cementboer De Hoop goede sier wil gaan maken is volstrekt onduidelijk. Uit het concept bestemmingsplan blijkt dat heel wat zaken ruimtelijk “geregeld” moeten worden om de realisatie überhaupt mogelijk te maken. Veiligheidscontouren (voor de bouw van woningen aan het kanaal Gent-Terneuzen en bij een tankstation en railstation) moeten worden opgerokken. ProRail mag geen ammoniaktreinen meer rangeren op het station (nu tussen de 139 en 600 wagons per jaar), dus de vergunning voor de spoorwegmaatschppij moet worden herzien. Hetzelfde gaat op voor het nabijgelegen LPG/tankstation. Terneuzen doet dat wel effentjes.

En dan hebben we nog de vervuiling van het betreffende terrein. Dat het ernstig vervuild was, was alom bekend in Terneuzen. Steek er een schop in de grond en je hebt een kleine steenkoolmijn. De bodem zit verzadigd met PAKS en zware metalen. En dan zullen we het nog niet hebben over de enorme hoeveelheden met asbesthoudend materiaal die verspreid over het terrein en in de grond verhuld gaan. Terneuzen zit daar niet echt mee.
Wat de sanering van het terrein moet gaan kosten is vooralsnog niet duidelijk. Miljoenen, dat is zeker en Terneuzen zal er zelf ook een behoorlijk brok geld voor mogen ophoesten, maar ja, dat is logisch, omdat Terneuzen zelf eigenaar is van bijna 3000 vierkante meter grond in het projectgebied.

Wellicht is dat ook de reden dat Terneuzen zich bij voortduring schaart achter een planontwikkeling die in 15 jaar nooit van de grond is gekomen. Welja, er is nu een planopzet en straks een bestemmingsplan, maar of Kennedylaan- West ( en een beetje Oost nog) daadwerkelijk verwezenlijkt wordt is nog maar de vraag.
Zeker is wel dat de gemeente Terneuzen met dit bestemmingplan andere ontwikkelingen op het gebied van grootschalige detailhandel in de streek blokkeert. Ik denk dat sommige eerdere investeerders in onroerende goederen daar niet blij om zullen zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Terneuzen doet dat effentjes

  1. Tom schreef:

    Los van de vraag of er behoefte aan is, vind ik die supermarkt en dat tankstation vanuit ruimtelijk oogpunt nog wel passend op de locatie. Verder kan iedereen de vraag wel beantwoorden, of Terneuzen een tekort aan extra vierkante meters winkelvloer heeft. En dat er in het plan ook ruimte is voor een sportschool, bowling- en/of biljartcentrum is natuurlijk helemaal absurd, dit zijn juist activiteiten die zijn toegestaan onder de Skidome. En aangezien daar nog wel een paar ruimten leeg staan, is mijn voorzichtige conclusie dat er in de stad en heel de gemeente Terneuzen al helemaal geen behoefte is aan extra vierkante meters in die sector. Typisch voorbeeld van bouwen voor leegstand!

Reacties zijn gesloten.